Hamarosan dönteni kell a benzinárstopról: ránk zúdulhat az 500 forintos üzemanyag?

Hamarosan dönteni kell a benzinárstopról: ránk zúdulhat az 500 forintos üzemanyag?

2022. február 1. 05:44

A szakma arra számít, hogy február 15-ével kivezetik a hatósági üzemanyagárakat, amelyek az elmúlt három hónapban is problémákat okoztak a hazai benzinkutakon - mondta a Pénzcentrumnak Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára. A szakember kifejtette, már most is durván 10 százalékkal drágább a kőolaj, mint az árstop bevezetésekor volt, és a piaci előrejelzések további áremelkedést mutatnak. Egy másik elemzésből kiderült, februártól már több kút is veszteséggel értékesítheti az üzemanyagot. A gázolaj bruttó beszerzési ára például a literenként 480 forintos ármaximum felett van. A várakozások szerint ugyanakkor nem valószínű, hogy a kormány február 16-tól ráereszti a magyarokra a méregdrága benzint és gázolajat.

Hamarosan döntenie kell a kormánynak: fenntartják-e az üzemanyagok hatósági árait. Az intézkedést november 15-én vezették be három hónapra, vagyis az eredeti rendelet szerint még két hétig lenne 480 forinton maximálva a 95-ös oktánszámú benzin és a gázolaj literenkénti ára.

Az intézkedés szerint - ahogy azt Gulyás Gergely is leszögezte - az üzemanyagok adótartama nem csökken, a kereskedelmi árrésből kell lefaragni a kutakon, hogy tartsák a hatósági árat, aki pedig drágábban adja az üzemanyagot, azt megbüntetik. A miniszter novemberben azt is hozzátette: a kereskedőket nem fogják kompenzálni az árak maximalizálása miatt.

Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára most a Pénzcentrumnak arról beszélt, hogy a szakma abban bízik, nem fogják meghosszabbítani az intézkedést:

nagyon nem szeretnénk, ha meghosszabbítanák, a szakma jelenleg úgy számol, hogy február 15-ig tart a hatósági árazás. Az elmúlt három hónap is jelentős problémákat okozott a töltőállomások működtetésében, de a jelenlegi kőolaj-világpiaci helyzetben egy hosszabbítás még az eddigieknél is komolyabb hatással lenne a piacra.

A szakember emlékeztetett, hogy már 90 dollár fölött van a Brent-olaj hordónkénti ára a világpiacon, ami a hatósági árplafon bevezetésekor még 80-85 dollár között mozgott, tehát három hónap alatt durván 10 százalékot drágult.

Bár december elején volt egy kisebb beszakadás, amikor 70 dollár környékére esett az árfolyam, de azóta visszaerősödött a már említett, 90 dolláros szintre. Tehát összességében a kereskedőknek még magasabb áron kellene adnia az üzemanyagot, mint az utolsó szabadáras napon, ami által a veszteség is nagyobb.

Több elemző is további drágulásra számít, sokak szerint már a 100 dolláros hordónkénti ár is a küszöbön van. Ennek kapcsán Grád Ottó is arról beszélt, semmilyen olyan hír, elemzés nincs a kőolaj piacon, amely jelentősebb árcsökkenést prognosztizálna, sőt.

Óriási kockázat például az orosz-ukrán konfliktus, ami az egész európai energiaellátásra hatással lehet. Illetve olyan intézkedésekről, lezárásokról sem érkeznek hírek, amelyek keresletcsökkenést eredményeznének, épp ellenkezőleg. És olyan jeleket sem látni, hogy több kőolaj jutna a piacra: márpedig, ha a kínálati oldalon nincs változás, a kereslet viszont növekedni látszik, akkor az előbb-utóbb óhatatlanul is az árak további emelkedéséhez fog vezetni

- vázolta Grád Ottó. Hozzátette, a 100 dolláros olajár-jóslatokat ugyan óvatosan kell kezelni, de az biztos, hogy sokkal valószínűbb a piaci árak további emelkedése, mint az, hogy a Brent jegyzésára visszasüllyedjen a novemberi szintre, vagy az alá. A szakértők között lényegében csak abban van vita, hogy milyen szintre fognak emelkedni az árak, illetve ez milyen gyorsan történhet meg.

Ebben a helyzetben nagyon komoly piaci kockázatot jelentene még tovább fenntartani a hazai töltőállomások veszteséges üzemét: már nem csak a legsérülékenyebb kisvállalkozásoknak, most már a nagy kúthálózatok számára is komoly problémát jelentene, ha a hatósági árazás február 15-e után is fennmaradna

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

- szögezte le a MÁSZ főtitkára.

Minden liter gázolajon bukhatnak a kutak

Bár az üzemanyagárak normál helyzetben töltőállomásonként változnának, abban szinte biztosak lehetünk, hogy hatósági ársapka nélkül már bőven az 500 forintos lélektani határt is átlépte volna az üzemanyagok átlagára.

A holtankoljak.hu szerint például február másodikától a benzin beszerzési ára bruttó 5 forinttal emelkedik, a gázolajért pedig bruttó 6 forinttal kell többet fizetni a benzinkutasoknak. A szakportál szerint is egyre tragikusabb helyzetet eredményez az üzemanyagszakma számára az árbefagyasztás:

A portál az 5. heti előrejelzésében megjegyzi, hogy az olajárak emelkedése mellett a forint is gyengült a dollárral szemben. Szerdától a 95-ös benzinért már 509 forintot fizetnénk az ársapka nélkül, a gázolaj átlagára pedig 525 forint lenne a hazai töltőállomásokon.

Pénzcentrum vélemény

Mint láthatjuk, a szakmai aggódalmak nem alaptalanok, a kabinetnek pedig néhány napon belül döntenie kell az intézkedés sorsáról.

Ugyanakkor mégsem valószínűsíthető, hogy február 16-tól ráeresztenék a magyarokra a bőven 500 forint feletti literenkénti áru benzint és gázolajat. Két hónappal az országgyűlési választások előtt vélhetően nem hoznak ilyen népszerűtlen döntést, így az árstop újabb 3 hónapra meghosszabbodhat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem