13 °C Budapest
Hand of man fueling up a vehicle with a yellow gas pump. cimlapi

Nem hagytak kiskaput a benzinkutaknak: itt vannak a részletek a 480 forintos benzinárról

2021. november 14. 11:06

Újabb szabályok jelentek meg tegnap késő este a hatósági üzemanyagárak alkalmazásáról. A Magyar Közlönyben (205.) megjelent rendelet alapján nem hagytak kiskaput a töltőállomásoknak. Nyilvántartásba veszik azokat a kutakat, amelyek vállalják a 480 forintos benzinár korlátot, aki pedig trükközni próbál, 100 ezertől 3 millió forintig terjedő bírságot kaphat, vagy akár be is zárhatják a kutat.

A rendelet szerint "az üzemanyagellátás biztonsága érdekében" nyilvántartást készítenek azon Magyarországon bejegyzett üzemanyagtöltő állomások üzemeltetőiről, amelyek 2021. november 18. napjáig a kereskedelemért felelős miniszter felé írásban bejelenti, hogy rendelkezik a megfelelő hatósági engedéllyel és anyagi, technikai és ellátási képességgel rendelkezik. A rendelet szerint nem lehet nyilvántartott szolgáltató, aki üzemszünetet hirdet.

Ez azt jelenti, hogy a szolgáltatóknak nyilatkozniuk kell, hogy a hétfőtől érvénybe lépő 480 forintos hatósági árkorlátot betartják, és emellett vállalják a benzinkutak üzemeltetését. Aki ezt nem vállalja, üzemszünetet rendel el, vagy drágábban adja a benzint, azt törlik a nyilváltartásból. Üzemszünetet csak akkor lehet elrendelni, ha a vásárlókat egy héten belül nem tudja kiszolgálni 48 órán át.

Az adóhatóság ellenőrizheti, hogy a kutakon betartják-e a szabályozásokat, és amennyiben jogsértést tapasztalnak 100 ezer forinttól 3 millió forintig terjedő bírságot is kiszabhatnak. Ismétlődő jogsértés esetén a benzinkút üzemeltetőjének összes töltőállomását bezárhatja egy napra, de akár fél évre is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?