1 °C Budapest
Ingyenes parkolás Budapest: Itt teheted le az autód ingyen hétköznap és hétvégén

Ingyenes parkolás Budapest: Itt teheted le az autód ingyen hétköznap és hétvégén

2021. október 23. 17:00

A fővárosi hétköznapok és a hétvégi kirándulások alkalmával mind a város lakosainak, mind a látogatóknak meggyűlik a baja a parkolóhely kereséssel. Milyen szabályok vonatkoznak a budapesti parkolásra, hogy van az ingyenes parkolás Budapest kerületeiben?

Cikkünkben eláruljuk, hogy a Budapest parkolás mikor ingyenes, illetve hol van ingyen parkolás Budapest kerületeiben, milyen szabályokra figyeljünk oda, ha költségmentesen szeretnénk letenni az autónkat. Mi a különbség a hétköznapi parkolás és a hétvégi parkolás között, mikor kell parkolójegyet venni és mikor nem? A Budapest parkolás hétvégén 2021 ingyenes helyei hol találhatóak és hol nem szabad megállni?

Ingyenes parkolás Budapest

Budapest Magyarország fővárosaként számtalan dolgozót, egyetemistát és átutazót csábít a vonzáskörzetébe, azonban ez egy olyan problémával jár, ami ellen sajnos nehezen tudunk tenni: kevés a parkolóhely, emellett a parkolásra alkalmas utcák, parkolóhelyek többsége különböző szabályok terhe mellett fizetésköteles. 2020 áprilisától kezdve a koronavírus okozta krízishelyzetben a parkolást az állam ingyenessé tette, azonban idén májusban ezek az intézkedések a járványhelyzet javulásának köszönhetően visszavonásra kerültek.

Jelenleg a régi, krízishelyzet előtti parkolási szabályok vannak érvényben. Arra, hogy az ingyenes parkolás Budapest mely utcáira érvényes, nincs általános szabályunk, minden kerületnek vannak olyan részei, jellemzően a külső lakóövezetekben, ahol nem kell parkolási díjat fizetnünk. A parkolási díjak mértéke különböző parkolási zónákhoz van kötve, jellemzően 150-550 Ft/óra díjazással. Ennek az összegnek a megállapítása az adott környék túlterheltségétől, forgalmi viszonyaitól és a parkolásra alkalmas helyek számától függ – értelemszerűen ahol egyébként is nehezebb megállni, ott a parkolás is drágább lesz, különösen a belvárosban.

Budapest parkolás mikor ingyenes?

A budapesti parkolás egyes területeken folyamatosan ingyenes, azonban a legtöbb helyre a tehermentesítés céljából vonatkozik a parkolási díj beszedése. Munkaszüneti napokon és ünnepnapokon alapvetően nem kell fizetni a parkolásért, azonban ez alól a szabály alól is vannak speciális kivételek, éppen ezért hétvégén is nézzük meg, mi áll a parkolásra vonatkozó tábla alatt kiegészítésként (előfordulhat, hogy csak egy megadott időintervallumban fizetős a terület, például munkaidőben).

Budapest parkolás hétvégén 2021 ingyenes

Annak ellenére, hogy alapból Budapesten a hétvégi parkolás ingyenes, ezt a szabályt más tényezők felülírhatják. Különösen figyeljünk oda arra, hogy az ingyenes parkolás Budapest utcáin a hétvégi munkanapokra – ünnepek ledolgozása – nem érvényes, ezek ugyanolyan munkanapnak számítanak, mint a sima hétköznapok. Ha előre tudjuk, hogy nehézkes lesz a parkolás, még az úti cél kiválasztásával egy időben nézzünk utána, hogy hol van Budapest ingyenes parkolás a közelben – ehhez mi is segítséget nyújtunk, mégpedig úgy, hogy minden kerületre vonatkozóan felsorakoztatunk néhány területet – amennyiben van ilyen -, ahol a parkolás biztosan ingyenes.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ingyenes és engedélyköteles területek

Alapvetően nehéz összeszedünk, hogy az ingyenes parkolás Budapest esetében mely utcákban elérhető, azonban ezt egyszerűen megtudhatjuk az nmzrt.hu oldaláról, ahol kerületekre lebontva ellenőrizhetjük, milyen ingyenes és fizetős parkolási zónák találhatóak a fővárosban (Budapest parkolási zónatérképe). Vannak olyan városrészek, belső kerületek, ahol minden utcában fizetős a parkolás, azonban a lakosoknak lehetősége van különféle parkolási engedélytípusokat vásárolniuk, amelyek a következők:

 • lakossági várakozási hozzájárulás;
 • lakossági behajtási- várakozási hozzájárulás;
 • egészségügyi- várakozási hozzájárulás
 • gazdálkodói- várakozási hozzájárulás
 • a méltányossági hozzájárulás.

Ezeknek az engedélyek a kiváltása érvényes forgalmi engedélyhez kötött, illetve az adott önkormányzat szabályai szerint lehetnek más megkötések is, például az autó tömegére vonatkozóan, vagy az autók lakosokra jutó számára vonatkozóan. különböző, 30-100% közötti kedvezményeket is igénybe vehetünk (EURO 3/4/5 környezetvédelmi kategóriákba eső gépjárművek esetében; teljesen elektromos gépjárműveknek pedig 100% kedvezmény jár).

Nézzük, melyik kerületekben engedélyköteles és hol van ingyenes parkolás Budapest kerületeiben! Az adatok tájékoztató jellegűek, bővebb információért érdeklődjünk az illetékes önkormányzat honlapján, vagy nézzünk utána a fővárosi parkolási zónatérképen!

Fizetős és ingyenes parkolás Budapest kerületeiben

 • Ingyenes parkolás Budapest 1. kerület: engedélyköteles
 • Ingyenes parkolás Budapest 2. kerület: Vérhalom, illetve a tőle északra és nyugatra eső területek többsége
 • Ingyenes parkolás Budapest 3. kerület: A Rádi ároktól északra eső területek, kivéve a Husztik út és a tőle keletre eső utcák.
 • Ingyenes parkolás Budapest 4. kerület: ingyenes
 • Ingyenes parkolás Budapest 5. kerület: engedélyköteles
 • Ingyenes parkolás Budapest 6. kerület: engedélyköteles
 • Ingyenes parkolás Budapest 7. kerület: engedélyköteles
 • Ingyenes parkolás Budapest 8. kerület: engedélyköteles
 • Ingyenes parkolás Budapest 9. kerület: a Vágóhíd utcától és az Albert Flórián utcától délre eső városrészek, kivéve a József Attila Lakótelep északi részét
 • Ingyenes parkolás Budapest 10. kerület: ingyenes, kivéve a Zágrábi utca környéke, és a Gyakorló utca környéke
 • Ingyenes parkolás Budapest 11. kerület: a belvárosi részek engedélykötelesek (a Gellért-hegytől délre eső területek többsége, a Sárbogárdi úttól északra), a kerület többi része ingyenes
 • Ingyenes parkolás Budapest 12. kerület: a belső részek engedélykötelesek (Kútvölgy bizonyos részei, a Határőri út és tőle keletre, Németvölgytől északra és keletre, a Fürj utcáig), a kerület többi része ingyenes
 • Ingyenes parkolás Budapest 13. kerület: engedélyköteles
 • Ingyenes parkolás Budapest 14. kerület: a Mexikói útig engedélyköteles, illetve a Szugló utca, Kacsóh Pongrácz út és a Lőcsi út által határolt részek engedélykötelesek, a kerület kintebb eső részei ingyenesek
 • Ingyenes parkolás Budapest 15. kerület: ingyenes
 • Ingyenes parkolás Budapest 16. kerület: ingyenes
 • Ingyenes parkolás Budapest 17. kerület: ingyenes
 • Ingyenes parkolás Budapest 18. kerület: ingyenes
 • Ingyenes parkolás Budapest 19. kerület: ingyenes
 • Ingyenes parkolás Budapest 20. kerület: ingyenes
 • Ingyenes parkolás Budapest 21. kerület: ingyenes
 • Ingyenes parkolás Budapest 22. kerület: ingyenes

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?