16 °C Budapest
Ezért hajtanak fel legtöbbször szembe az autópályákra: elég egy apró hiba

Ezért hajtanak fel legtöbbször szembe az autópályákra: elég egy apró hiba

2020. szeptember 14. 08:30

Az utóbbi napokban két szembehajtásos esetet is rögzítettek. A rendőrség adatai szerint az elmúlt években tíz személyi sérüléses baleset történt amiatt, mert valaki a forgalommal szemben haladt a magyar utakon. Egy kamion az M5 bevezetőnél lévő Auchan áruháznál hajtott fel rossz irányba az autópályára, majd vélhetően kilométerek után terelték le, a hétvégén pedig a 8-as főúton a Balaton felé vettek videóra egy forgalommal szemben haladó kocsit. A rendőrök megállították és visszafordították a sofőrt.

Az ORFK Rendészeti Főigazgatóság és az Innovációs és Technológiai Minisztérium Közúti Infrastruktúra Fejlesztési Főosztály szakemberei összegyűjtötték a szembehajtásos eseteket, és feldolgozták a helyzetjellemzőket. A cél az volt, hogy ellenőrizzék, vannak-e összefüggések az esetek között, létezik-e valamiféle szabályszerűség, amelyből kiindulva fokozható a biztonság az útjainkon - írja az Infostart.

A kreszvaltozas.hu oldalon megjelent kutatás szerint 2016 és 2019 között 43 olyan szembehajtásos eset történt, amely a rendőrség tudomására jutott. Főleg éjszaka történtek ezek az esetek, amelyek közel 30 százalékában a szabálytalanságot elkövető autósok egyszerűen útiránytévesztés miatt "visszafordultak" az útszakaszon. További 25 százalék a felhajtónál tévesztette el a helyes útvonalat, és tévesen a lehajtón hajtott fel az ellenirányú forgalmú útra. A téves pályatesthasználat okai között szerepel a terelésből való téves kihajtás is.

A legtöbb eset az M6 autópályán történt, mindegyik a Tolna megyei szakaszon, ám egyikből sem lett baleset. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az M3-ason is sok szembehajtót állítottak meg a rendőrök. Kábítószer hatása alatt elkövetett szabálysértés gyanúja négy esetben merült fel, ezek Pest megyében fordultak elő. Alkoholos befolyásoltság hat esetben merült fel, ebből két esetben együtt a kábítószer fogyasztás gyanújával.

Szándékosság gyanúja egy esetben sem volt indok, de a helyismeret hiánya előfordult. Olyan eset nem történt, hogy a jármű navigációs rendszere, vagy a vezető személyes navigációs eszköze hibásan vezette volna fel az autóst a szembeforgalomba. Többségében személyautóval hibáztak, a vezetők nagy része férfi, hét esetben rontott női sofőr. Kilenc alkalommal külföldi autós nézte el az irányt. Az esetek több, mint 35 százalékában idős korú volt a járművezető.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A legnagyobb megtett távolság a forgalommal szemben a vizsgált négy évben 100 km (M5), a második legtöbb 68 km (M0-s körgyűrűn), a harmadik legtöbb 34,5 km (M1), a negyedik 14 km (M7), az ötödik 7 km (M3). A lehosszabb távot egy 27 éves, a gyanú szerint kábítószeres hatás alatt álló magyar nő tette meg az M5-ösön. A második ebben a sorban egy román nő, a harmadik legtöbbet helytelenben autózó egy szlovák férfi volt, a negyedik egy 75 éves magyar nő, akit aznap minősített vezetésre alkalmatlannak az orvosi felülvizsgálat. Az ötödik egy kábítószer-fogyasztással gyanúsított magyar 27 éves férfi.

Videó a 8-ason forgalommal szembe hajtó sofőrről:

A téves felhajtások miatt 10 személyi sérüléses baleset történt a rendelkezésre álló adatok alapján.


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?