20 °C Budapest
Ez most komoly? 40 százalékkal is visszaeshet az autógyártás a koronavírus miatt

Ez most komoly? 40 százalékkal is visszaeshet az autógyártás a koronavírus miatt

2020. április 23. 14:16

Egyelőre nem számítunk a kereslet hirtelen növekedésére, idén akár 20-40 százalékkal is visszaeshet az európai gépkocsigyártás 2019-hez képest. Ezt a visszaesést valószínűleg nem lehet behozni jövőre sem, legfeljebb néhány év múlva normalizálódhat a kereslet - jelentette ki Alexander Brenner. A Roland Berger autóipari szakértőjével többek között a német autószektor jelenlegi helyzetéről, jövőjéről, a koronavírus-járvány okozta kihívásokról, buktatókról és lehetőségekről beszélgetett a Portfolio.

Véleménye szerint a német autóiparnak legkésőbb mikor kell újraindítania a termelését, hogy elkerülhetőek legyenek a súlyos társadalmi, gazdasági károk?

A kormány, az iparág és a lakosság jelenleg mindent megtesz a COVID-19 miatt fennálló egészségügyi válsághelyzet kezelésére. Kényes az egyensúly a járványból eredő társadalmi és gazdasági károk és a termelésleállás miatti gazdasági károk között. Feltételezve az összes szükséges állami támogatás, köztük a finanszírozás rendelkezésre állását, meggyőződésünk, hogy most a termelés és az ellátási lánc újraindítási időpontjának a meghatározása a legfontosabb következő lépés, különös tekintettel az értékesítés, azon belül az új gépkocsik iránti kereslet ösztönzésére.

Tételezzük fel, hogy V-alakú válság lesz, és júniusra megszűnik minden korlátozás. Ebben az esetben milyen gyorsan tudnának helyreállni a termelési kapacitások?

Az új járművek gyártásának teljes értékláncát figyelembe véve sajnos a jelenlegi előrejelzés szerint a válság inkább U-alakú lesz. A legrosszabb forgatókönyv egy erősen ellaposodó L-görbe. Az elmúlt hetek tapasztalatai alapján sokkal kisebb a valószínűsége az optimális V-alakú válságnak.

A valószínűbb U- illetve L-alakú forgatókönyvet figyelembe véve, 2020-ban 20-40%-kal visszaeshet az európai gépkocsigyártás 2019-hez képest. Ezt a visszaesést valószínűleg nem lehet behozni 2021-re, legfeljebb néhány év múlva normalizálódhat a kereslet a 2019-es szinten (amint azt az IHS legutóbbi prognózisa is megerősíti).

A német autóipar termelése visszaállhat arra a szintre, ahol a koronavírus megjelenése előtt volt? Amennyiben igen, ez mikorra várható?

Hosszabb távon látunk lehetőséget a 2019-es szint elérésére. Ez azonban csak 2021 után, azaz középtávon várható. A visszaállás előfeltétele, hogy sikerül ösztönözni az új gépkocsik iránti keresletet.

Elképzelhetőnek tartja, hogy a németországi felesleges gyártókapacitások kihasználása, a munkahelyek megmentése érdekében elkezdik átsúlyozni a nagy autógyártók termelésüket azokból az országokból, ahol most jóval olcsóbban tudnak termelni?

Nagy a valószínűsége annak, hogy az iparág egésze elgondolkodik majd azon, hogy a globális beszállítás és termelés helyett "glokális" beszállításra és termelésre álljon át. Ez azonban minden szereplőre igaz, az alapanyag-beszállítóktól az autógyártókig. Nem látjuk, hogy a német autógyártók kifejezetten arra készülnének, hogy más európai országokból Németországba helyezzék át a termelést.

Ön szerint várhatóak tömeges csődök a német autóiparban?

Egyelőre arra számítunk, hogy a koronavírus-válság előtt jól teljesítő iparági szereplők képesek lesznek kezelni a krízishelyzetet a pénzügyi segítségnek köszönhetően. Nem tudjuk kizárni azonban a lehetőségét annak, hogy egyes korábban küszködő vállalatok csődbe mennek. A túlélés esélye nagy mértékben függ az adott cég likviditásától, amelyben jelentős eltérések vannak a beszállítók, az autógyártók és például a gépkocsi-kereskedők között.

Kik lehetnek a kialakult helyzetnek a nagy nyertesei és vesztesei az iparágban?

A nyertesek valószínűleg azok közül az erős likviditással rendelkező szereplők közül kerülnek majd ki, amelyek egyrészt meg tudják őrizni erős pozíciójukat a visszaesés idején, másrészt esetleg ki tudják használni a piaci konszolidációban rejlő lehetőségeket. A vesztesek pedig azok a már említett vállalatok lesznek, amelyek már a koronavírus-válság előtt is nehézségekkel küzdöttek.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Véleménye szerint a koronavírus-járvány felgyorsíthatja a konszolidációt az iparágban?

Feltétlenül, azonban inkább a beszállítók, a gépkocsi-nagykereskedők és ‑kiskereskedők között.

Milyen hatással lesz a foglalkoztatottságra a mostani helyzet?

A foglalkoztatottság jelenleg annyiban érintett a leállással küzdő autóipari szereplőknél, hogy - amint korábban is említettem - például szabadságra küldik a munkavállalóikat vagy rövidített munkaidőre kötnek velük szerződést. Más iparágakkal ellentétben azonban nem látunk elbocsátásokat.

Mikortól számíthatunk tömeges elbocsátásokra a német autóiparban?

Németországban jelenleg nem látunk tömeges elbocsátásokat a koronavírus-válsággal kapcsolatban. A helyzet alakulása azonban nagyon nehezen jelezhető előre, és a körülmények megváltozhatnak. Reméljük, hogy az állami intézkedések elegendőek lesznek ahhoz, hogy a munkavállalók többsége számára enyhítsék a koronavírus-válság hatását.

NEKED AJÁNLJUK
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 20. szombat
István
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?