Így nem sóznak rád egy roncsot: rengeteg magyar autóvásárló mégis elfelejti

Így nem sóznak rád egy roncsot: rengeteg magyar autóvásárló mégis elfelejti

2020. március 2. 17:32

Használt gépjárművek vételekor és eladásakor is számos tényezőre kell odafigyelnünk, ha a megfelelő állapotú, a várható igénybevételre alkalmas autót szeretnénk megvenni, vagy épp a lehető legkorrektebb árat szeretnénk a sajátunkért kapni. A legnagyobb hazai online használtautó-piac szakértője ezért 5-5 jó tanáccsal szolgál azoknak, akiknek fontos az ár-érték arány, egyben el szeretnék kerülni az eltitkolt hibákból fakadó fejfájást és pluszköltségeket. Avagy így lehet elkerülni a "mennyit engedsz a feléből?" jellegű megkereséseket

Vevői oldalról első körben érdemes meghatározni, hogy milyen autóra van szükségünk, majd a keresést leszűkíteni a szóba jöhető modellekre. Ezeket első körben telefonon érdemes leinformálni, és a hirdetésben leírt dolgokra is ajánlott rákérdezni, hogy megbizonyosodjunk arról, az autó valóban olyan, mint amilyennek hirdetik.

5 tipp vásárláshoz

 • A várható használat és igénybevétel alapján döntsd el, hogy milyen autót keresel, majd alaposan ismerd meg a típust és jellemző hibalehetőségeit!
 • Készíts költségvetést! Így megtudhatod, hogy a vételáron felül milyen költségeid lesznek az átíráskor és az első szervizeléskor.
 • A fentiekhez szükséged lesz arra, hogy a kiszemelt példányt is megismerd az elérhető járműmúlt lekérdező funkciók (pl. Jármű Szolgáltatási Platform, CarVertical), és persze a vásárlás előtt megejtendő, alapos állapotfelmérés által.
 • Az eredetiségellenőrzést javallott még a vételár kifizetése előtt elvégeztetni.
 • Sose szeress bele egy autóba csupán a hirdetés vagy az eladó szavai alapján! Döntésedet tényekre, az elérhető járműmúltra és a szakszerű átvizsgálás eredményeire érdemes alapozni.
 • Tehát nemcsak az autóból, hanem annak múltjából is érdemes minél több mindent megmutatni, hiszen a minél alaposabban dokumentált autó vevőként kevesebb kockázatot rejt, míg eladóként nem fognak komolytalan érdeklődők jelentkezni a hirdetésünkre.

Új autót vennél, de szűkös a keret? Válogass a hitelajánlatok között a Pénzcentrum kalkulátorában!

5 tipp eladáshoz

 • Találd meg autód reális árát! Ehhez a hasonló modellek hirdetési árából lehet könnyen statisztikát készíteni, de kérhetsz online értékelést is.
 • Mutass meg minden információt autódról és annak múltjából is. Add meg alvázszámát, és ne takard ki a rendszámát sem!
 • Mosd le és alaposan takarítsd ki az autódat. Igényes fotókkal mutasd a legjobb arcát, de ne takard el, inkább mutasd meg a hibáit, hogy azok ne lehessenek a későbbiekben alkualapok. Így hivatkozhatunk arra, hogy ezeket a hibákat már említettük, és az autónk árát is ismertetésükkel közöltük.
 • Ha van szervizkönyv, fotózd le annak bejegyzéseit is, töltsd fel dokumentumként a hirdetéshez, amihez az általad lekért járműmúlt információkat, valamint például a meglévő szervizszámlákat és a friss alkatrészek jótállási jegyeit is csatolhatod.
 • Ne zárkózz el az autó átvizsgáltatásától, de csakis olyan helyre menj, amit biztonságosnak tartasz! Ha a vevő által ajánlottat nem tartod annak, javasolj másik, hivatalos szervizt, vagy a Használtautó.hu rendszere által ajánlott átvizsgáló állomást.
Eladóként és vevőként is fontos tudni, hogy autót és pénzt is kizárólag hivatalos szerződés mellett szabad átadni, a szerződéshez az eladón és a vevőn túl két tanúra is szükség van, így egy autó adásvételéhez mindenképp másodmagunkkal érdemes útra kelni. Ha a fenti szabályokra figyelünk, nagy meglepetés nem érhet bennünket. Persze azt fogadjuk el, hogy a használt autó sosem lesz új autó - ezért is kerül jóval kevesebbe -, ahogyan azt is, hogy eladási árában kevéssé lesz érvényesíthető az évek során eszközölt karbantartásokkal együttes teljes bekerülési költsége. Hiszen a használat közbeni szervizelések nem értéknövelő, hanem futási, üzemeltetési kiadásoknak minősülnek

- tanácsolja Katona Mátyás, a Használtautó.hu szakértője.

NEKED AJÁNLJUK
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 4. hétfő
Ulrik
27. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. július 3. 16:06