23 °C Budapest
Kétszázezer magyar még mindig nem intézkedett: január végén lejár az idő

Kétszázezer magyar még mindig nem intézkedett: január végén lejár az idő

MTI
2020. január 29. 16:04

Bár január utolsó hetére már több mint egymillió darab 2020-ra szóló éves - országos és megyei - e-matrica talált gazdára, a hónap utolsó két napján, csütörtökön és pénteken még közel kétszázezer vásárlóra számít a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató. A tavalyi matricák érvényessége január 31-én éjfélkor lejár. 

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. tapasztalatai szerint az egész évben eladott éves jogosultságok több mint a felét az év elején, döntően január végéig veszik meg az autósok. 

A legfrissebb, január 28-i adataink azt mutatják, hogy a 2020-ra szóló megyei e-matricából bő 740 ezer, az országosból pedig mintegy 280 ezer talált gazdára. Sokan az utolsó pillanatra hagyják a vásárlást, de társaságunk felkészült az ügyfelek rohamára. Január 30-án és 31-én akár kétszázezren is válthatnak éves országos vagy megyei e-matricát

- közölte Bartal Tamás. A NÚSZ vezérigazgatója hozzátette: idén is a megyei matrica a legnépszerűbb, de egyre többen részesítik előnyben az egész országra érvényes éves e-matricát. Bartal Tamás emlékeztetett: holnapután nemcsak 2,5 millió 2019-es éves e-matrica jár le, de a mentességek és a kedvezmények megújításának is 2020. január 31., péntek éjfél a határideje. 

Erre azoknak érdemes különösen figyelniük, akik mentességet élveznek az útdíjfizetés alól.

Például a rendvédelmi szervek által üzemben tartott, vagy a megkülönböztető jelzés használatára jogosult gépjárművek után nem kell útdíjat fizetni. Azonban ők is csak akkor használhatják térítésmentesen a díjköteles útszakaszokat, ha a jármű forgalmi rendszámát a Belügyminisztérium Nyilvántartások Vezetéséért Felelős Helyettes Államtitkársága nyilvántartásba vette. A nagycsaládosoknak is január 31-ig kell bejelenteniük a közlekedési igazgatósági hatóság nyilvántartásába az általuk üzemben tartott gépjárművet - amennyiben élni szeretnének az őket megillető kedvezménnyel. 

A NÚSZ Zrt. a matricák megvásárlásához az ematrica.nemzetiutdij.hu oldalt ajánlja, mivel ez az egyetlen olyan elektronikus felület, ahol külön kényelmi díj fizetése nélkül lehet e-vignettát vásárolni. Ezen a felületen a jármű adatait csak egyszer kell megadni, így a későbbi vásárlások alkalmával nullára csökken a tévesztés esélye. Másik nagy előnye, hogy még a vásárlást igazoló ellenőrzőszelvényt vagy elektronikus nyugtázó értesítést sem kell őrizgetni, mint például benzinkúton vagy SMS-ben történt vásárlás esetén. 

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A későbbi problémák elkerülése érdekében a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató azt ajánlja a viszonteladóinál (pl.: üzemanyag-töltőállomáson) e-matricát vásárlóknak, hogy még a fizetés előtt ellenőrizzék le a megadott járműadatokat, így legfőképpen a rendszámot, a felségjelzést, a díjkategóriát (amelybe a jármű tartozik), az érvényességi időt, valamint megyei matrica vásárlása esetén a megyét. Az országos éves matrica ára egyébként 2012 óta változatlan, de a megyei matricák ára sem változott a 2015-ös bevezetésük óta.

A 2020-ra szóló éves matricák 2021. január 31-ig érvényesek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?