13 °C Budapest

Kétszázezer magyar még mindig nem intézkedett: január végén lejár az idő

MTI
2020. január 29. 16:04

Bár január utolsó hetére már több mint egymillió darab 2020-ra szóló éves - országos és megyei - e-matrica talált gazdára, a hónap utolsó két napján, csütörtökön és pénteken még közel kétszázezer vásárlóra számít a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató. A tavalyi matricák érvényessége január 31-én éjfélkor lejár. 

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. tapasztalatai szerint az egész évben eladott éves jogosultságok több mint a felét az év elején, döntően január végéig veszik meg az autósok. 

A legfrissebb, január 28-i adataink azt mutatják, hogy a 2020-ra szóló megyei e-matricából bő 740 ezer, az országosból pedig mintegy 280 ezer talált gazdára. Sokan az utolsó pillanatra hagyják a vásárlást, de társaságunk felkészült az ügyfelek rohamára. Január 30-án és 31-én akár kétszázezren is válthatnak éves országos vagy megyei e-matricát

- közölte Bartal Tamás. A NÚSZ vezérigazgatója hozzátette: idén is a megyei matrica a legnépszerűbb, de egyre többen részesítik előnyben az egész országra érvényes éves e-matricát. Bartal Tamás emlékeztetett: holnapután nemcsak 2,5 millió 2019-es éves e-matrica jár le, de a mentességek és a kedvezmények megújításának is 2020. január 31., péntek éjfél a határideje. 

Erre azoknak érdemes különösen figyelniük, akik mentességet élveznek az útdíjfizetés alól.

Például a rendvédelmi szervek által üzemben tartott, vagy a megkülönböztető jelzés használatára jogosult gépjárművek után nem kell útdíjat fizetni. Azonban ők is csak akkor használhatják térítésmentesen a díjköteles útszakaszokat, ha a jármű forgalmi rendszámát a Belügyminisztérium Nyilvántartások Vezetéséért Felelős Helyettes Államtitkársága nyilvántartásba vette. A nagycsaládosoknak is január 31-ig kell bejelenteniük a közlekedési igazgatósági hatóság nyilvántartásába az általuk üzemben tartott gépjárművet - amennyiben élni szeretnének az őket megillető kedvezménnyel. 

A NÚSZ Zrt. a matricák megvásárlásához az ematrica.nemzetiutdij.hu oldalt ajánlja, mivel ez az egyetlen olyan elektronikus felület, ahol külön kényelmi díj fizetése nélkül lehet e-vignettát vásárolni. Ezen a felületen a jármű adatait csak egyszer kell megadni, így a későbbi vásárlások alkalmával nullára csökken a tévesztés esélye. Másik nagy előnye, hogy még a vásárlást igazoló ellenőrzőszelvényt vagy elektronikus nyugtázó értesítést sem kell őrizgetni, mint például benzinkúton vagy SMS-ben történt vásárlás esetén. 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A későbbi problémák elkerülése érdekében a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató azt ajánlja a viszonteladóinál (pl.: üzemanyag-töltőállomáson) e-matricát vásárlóknak, hogy még a fizetés előtt ellenőrizzék le a megadott járműadatokat, így legfőképpen a rendszámot, a felségjelzést, a díjkategóriát (amelybe a jármű tartozik), az érvényességi időt, valamint megyei matrica vásárlása esetén a megyét. Az országos éves matrica ára egyébként 2012 óta változatlan, de a megyei matricák ára sem változott a 2015-ös bevezetésük óta.

A 2020-ra szóló éves matricák 2021. január 31-ig érvényesek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem