21 °C Budapest
El sem hiszed, mi történt a magyar utakkal: ilyen még soha nem volt

El sem hiszed, mi történt a magyar utakkal: ilyen még soha nem volt

MTI
2019. december 25. 11:32

2019 rekordév volt a közúti közlekedés fejlesztésében, ennyi pénzt - 566 milliárd forintot - még sosem fordított Magyarország ilyen célokra. Csak idén mintegy 200 kilométernyi gyorsforgalmi és főút átadása valósul meg.

Futószalagon érkeztek az útátadások: legutóbb december 13.-án örülhettünk, a "halálút" felújításának befejeztével átadták a Magyarország és Szlovénia közti forgalmat Tornyiszentmiklós és Letenye közt megkönnyítő új gyorsforgalmi utat, a 13,7 km hosszú M70-est. Erdély és a Balkán felé is "javultak a kilátások", októberben az M44-es 62 km-es Kondoros és Tiszakürt szakaszát adták át, de említhetnénk még az M2 felújítását az M0-s gyűrű és Vác között, vagy az M3 és Salgótarján közti M25-ös autóút elkészültét.

Lecserélnéd a régi kocsit? Keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

Magyarországon jelenleg mintegy 1937 kilométernyi autópályán utazhatunk, a hálózat pedig 2020-ra a tervek szerint akár további 2000 kilométer fölé is bővülhet. A https://www.autopalyamatrica.hu portál összefoglalást készített a témában.

Várható fejlesztések 2020-tól

A kormány 2018-as ígérete szerint 2500 milliárd forintot költ majd a hazai úthálózat korszerűsítésére, 1390 milliárd forintot nemzeti forrásból, a többit különböző Európai uniós támogatásokból. Más időtávlatban az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) tájékoztatásai szerint a kormány az útprogram keretében 2024-ig - túlnyomórészt hazai forrásból - 3200 milliárd forintból bővítené az úthálózatot, amely mintegy 1000 kilométernyi új út megépítését teszi lehetővé.

A cél az, hogy minden megyei jogú várost bekapcsoljanak a négysávos úthálózatba, az ország bármely pontjáról el lehessen jutni legfeljebb fél órán belül egy gyorsforgalmi útra, továbbá, hogy az autópályák, autóutak elérjenek az országhatárokig. Előkészítő munkák zajlanak jelenleg a következő útjainkkal kapcsolatban: a Pécs-Szigetvár-Barcs közötti M60-as gyorsforgalmi út, M8 és M9-es (meglévő autópályák összekötése), Komárom-Székesfehérvár-Sárbogárd közötti gyorsforgalmi út. Az M76-os út jelenleg kivitelezés alatt áll.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?