15 °C Budapest
Vigyázz, hogyan váltasz kgfb-t! Akár háromszoros pótdíjat is fizethetsz

Vigyázz, hogyan váltasz kgfb-t! Akár háromszoros pótdíjat is fizethetsz

2016. november 17. 19:02

Az autósok alig harmadát érinti az idei kötelező biztosítási kampány, így a várakozások szerint a tavalyi 160 ezer után idén már csak 120 ezren válthatnak biztosítót. Az ügyfelek 85 százaléka alkusz segítségével vált szerződést, a piacról kivonuló MKB Biztosító eddigi ügyfeleinek pedig érdemes önként váltaniuk - hangzott a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) mai sajtóeseményén.

Mintegy 37 százalék a MABISZ adatai szerint a kampányban érintett autósok aránya, közülük 120 ezer dönthet idén a biztosítóváltás mellett a kampány eddigi tapasztalataiból kiindulva - ismertette a Papp Lajos, az FBAMSZ elnöke.

A váltók számát negatívan befolyásolja, hogy

  • újabb 6-8 százaléknyi autós évközi évfordulós lett,
  • most már törvény tiltja az új ügyfelek kedvezőbb megkülönböztetését a díjakban, így lényegében megszűnt a szerződések ugyanazon biztosítónál való visszakötése, ami korábban 30-35 százalékos arányt képviselt,
  • változtak az ügyfelek preferenciái: magasabb az a díjszint, ahol már váltanának az ügyfelek.

Pozitívan befolyásolja azonban, hogy

  • az MKB Biztosítónál van mintegy 25 ezer januári évfordulós ügyfél (teljes számuk mintegy 100 ezer), ők ezután a többi biztosító ügyfélállományát gazdagítják,
  • az emelkedő díjak többeket késztetnek tájékozódásra.

Papp Lajos szerint konszolidálódik a kgfb-piac, a díjemelkedéssel egészséges szint közelébe állt vissza a díjbevételek és a károk aránya a biztosítók ál, a díjemelkedés pedig nem állt még meg, de mértékét a piaci verseny korlátozza.

Az alkuszok 10-12 százalékos díjnövekedésről számolnak be az idei kampányban, a díjkalkulációk száma pedig tavalyhoz képest 10-15%-kal csökkent - mondta Sebestyén László, az FBAMSZ online szekciójának elnöke, a Netrisk első embere.

Az alkuszok azt tapasztalják, hogy

  • részben az Astra-csőd hatásaként a az autósok hatoda nem a számára legolcsóbb biztosítást választja,
  • a szerződések már mintegy 85 százalékát az alkuszok segítségével kötik az ügyfelek (tavaly ez közel 80 százalék volt)
  • ez utóbbi részben annak a következménye, hogy a korábban biztosítói ügyfélszolgálatokon jellemző visszakötések háttérbe szorultak (teljesen nem tűntek el, például a visszakötéssel néhányan igénybe tudnak venni olyan kedvezményeket, amelyeket korábban valamiért nem),
  • az autósok 40 százaléka az utolsó hétre hagyja a döntést, de az alkuszok nem javasolják, hogy az utolsó pillanatra hagyjuk az ügyintézést.

A kgfb-kampány egyébként jó alkalom lehet casco biztosítás kötésére is, most sem kizárt például jó (csökkentett) cascót találni akár 10-12 éves autóra sem. Ezen a piacon a díjak mérsékelten emelkednek, a szerződésszám 818 ezer környékén stagnál.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Cselovszki Zsolt, a FBAMSZ gépjármű szekciójának elnöke többek között arról beszélt, az alkuszi csatorna kínálja a kampányban a legösszetettebb ügyféltámogatást. Egy anomáliára is felhívta a figyelmet:

Az ügyfelek közel fele nincs tiszában azzal, hogy mikor és mennyi kárt okozott (és ez után a biztosító mikor teljesített kárkifizetést). Esetükben egy emiatt rosszul elvégzett próbaszámítás károkozás esetén kellemetlenül magas, 15-től 300 százalékig terjedő károkózói pótdíj kiszabásához vezethet, miután a biztosítók (a kivonuló CIG kivételével) már mind alkalmaznak ilyen károkozói pótdíjat.

A pontatlanul elvégzett díjkalkuláció tehát teljesen téves szerződéskötéshez vezethet. Az alkuszok tudnának segíteni a kellemetlenség elkerülésében, de hátráltatja ebben őket, hogy a Kárnyilvántartó Rendszer (KKNYR) adataihoz a jelenlegi jogszabályok szerint kizárólag a biztosítók és saját ügynökeik férhetnek hozzá.

Turcziné Pálos Anna, az FBAMSZ főtitkára arra is felhívta a figyelmet, hogy a kgfb-kampány és az év végén még kihasználható adóoptimalizációs lehetőségek kiváló alkalmat jelentenek a család számára új biztosítások kötésére, régiek karbantartására. A cafeteria szigorítása után például az egészsébiztosítás maradt az egyetlen olyan juttatás, amely a bruttó minimálbér 30 százalékáig adómentesen adható, és a tásasági adóból költségként levonható.

A kötelező piacáról kivonuló MKB Biztosító eddigi kgfb-s ügyfeleinek - a társaság fokozatosan (25 ezer ügyfél esetében novemberben) mondja fel a kgfb-szerződéseket - azt javasolják, hogy mielőbb váltsanak biztosítót, és ne várják meg a szerződés biztosítói felmondással való megszűnését, ugyanis néhány biztosító pótdíjat szab ki az ilyen előzménnyel rendelkező ügyfelekre. Eddig a váltást az érintett ügyfelek egyharmada tette meg, átlagosan 5 százalékos díjemelkedés mellett.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?