11 °C Budapest

Veszély! Új trükkel lopják az autókat Magyarországon

Pénzcentrum
2014. április 4. 12:32

Fontos tájékoztatást tett közzé a Budapesti Rendőr-főkapitányság. Újfajta autófeltörési módszerekre hívják fel a figyelmet, amiről a legtöbb gépjármű-tulajdonos eddig talán nem is hallott.

A rendőrség adatai szerint továbbra sem fordítunk kellő figyelmet az autóinkban hagyott értékek megóvására, így azok könnyű prédává válnak az elkövetők számára. A főváros forgalmas területein változatlanul "dolgoznak" azok a bűnözők, akik egyszerűbb, vagy akár a legkorszerűbb technikai eszközöket használják fel értékeink megszerzéséhez - tájékoztat az ORFK.

Gyakorta rutinos mozdulattal zárjuk autónkat egyetlen gombnyomással, mely erre hang- és fényjelzéssel reagál, majd megnyugodva távozunk. Sokan nem is sejtik, hogy ennek ellenére a jármű nyitva maradt, mert valaki blokkolta a rendszert. Az elkövetőt nem vesszük észre, hiszen az általa működtetett eszköz alkalmas arra, hogy biztonságos, akár 100 méteres távolságból is hatástalanítsa az autó zárószerkezetét.

A közelben lévő elkövetők többnyire ketten, de előfordul, hogy egyedül dolgoznak. Egy arra alkalmas eszközzel fogják a kocsihoz érkező rádiófrekvenciás jelet, és dekódolják azt. Ezzel a módszerrel, a nyitott autóból néhány másodperc alatt tudnak elvinni bármit, ami értékes.

A zsákmány leggyakrabban műszaki berendezés - laptop, táblagép -, de sokan tartanak az autóban ékszert, készpénzt, bankkártyát, értékes tollat, napszemüveget. Az elkövetők előnyben részesítik a prémium kategóriás autókat, de próbálkozásaik szinte valamennyi márka esetében sikerrel járnak, hiszen azt gondoljuk, a csomagtartóba helyezett holmi biztonságban van.

Jön az első hosszú hétvége: sokan pórul járhatnak - KATTINTS!

A rendőrök szerint a nyomozást nehezíti, hogy a tulajdonosok rendszerint csak később veszik észre hogy hiányzik valami a kocsiból, hiszen a módszer alkalmazása során semmiféle rongálási kár nem keletkezik. Az elkövetési módszer teljesen független az autó típusától, és egyetlen autóra szerelt biztonsági rendszer sem állja teljes biztonsággal útját ezeknek az elkövetőknek, de egyetlen mozdulattal megvédhetjük értékeinket:

Ha bekapcsoltuk a központi zárat, végezzünk próbanyitást, mielőtt magára hagynánk az autót. Egyetlen mozdulat és kiderül valóban zárva van-e az autó, biztonságban vannak-e értékeink, személyes tárgyaink.


Melyik a "leglopottabb" autótípus?

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A tavalyi év összesítését vizsgálva jelentős változás tapasztalható a 2012-es statisztikához képest, ha autótípusokra lebontva nézzük a az adatokat. Míg 2012-ben a sorrend Suzuki Swift, Renault Megane, VW Golf és Toyota Corolla volt, addig 2013-ra az új sorrend: Opel Corsa, Opel Astra, Renault Megane, VW Golf, Renault Megane Scenic, Toyota Corolla lett - derül ki a Nemzetközi Autóvadász Közhasznú Egyesület adataiból. Őket követi az évek óta "nagy sláger" VW Transporter.

Márkákat tekintve Opel, Volkswagen, Renault, Suzuki, Ford, Toyota lett 2013-ra a tolvajok körében a legközkedveltebb sorrend, míg 2012-ben Volkswagen, Suzuki, Opel, Renault, Toyota, Ford márkák jártak az autóvadászok statisztikája szerint az élen az ellopott autókat tekintve.

Tehát a sorrend ugyan más, de a márkák változatlanok. Ennek oka pedig az, hogy ezekből a márkákból fut a legtöbb autó hazánk útjain, így ezekre van nagyobb alkatrész igény is. Hiszen az ellopott jó állapotú autók nagy részét darabokra szedik és az alkatrészeket itthon és külföldön értékesítik a bandahálózatok. A veszélycsoportban főként Az 1 és 6 éves kor közötti autók vannak, hiszen ezek tartalmaznak olyan nagy mennyiségben eladható, jó minőségű alkatrészt, hogy megéri szétbontani őket.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm