Jön az első hosszú hétvége: sokan pórul járhatnak

Pénzcentrum
2014. április 4. 04:54

Közelednek az idei első hosszú hétvégék: a húsvéti ünnepek alatt 3 napos, a munka ünnepén pedig 4 napos pihenés vár a magyar családokra. Sokan indulnak ilyenkor útnak, keresik fel rokonaikat, utaznak el kirándulni, vagy térnek be egy wellness szállóba. A családi program tervezgetése mellett azonban nem árt figyelembe venni azt a sajnálatos tényt, az üresen maradt lakások vonzzák a betörőket. A statisztikai adatok is mind azt erősítik, ne utazzunk el anélkül, hogy nem gondoskodtunk otthonunk megfelelő védelméről. A Pénzcentrum.hu betörésbiztos tippjei.

Közelednek az idei első hosszú hétvégék: a húsvéti ünnepek alatt 3 napig, a munka ünnepén 4 napig, míg a pünkösdi időszakban 3 napig felejthetjük el a munkával töltött hétköznapokat. Ilyenkor, ahogy az lenni szokott a legtöbb magyar család útnak indul, keresik fel rokonaikat, utaznak el kirándulni, vagy térnek be egy wellness szállóba. Így nem meglepő, hogy az ünnepek és a hozzájuk kapcsolódó hosszú hétvégék a belföldi turizmusban igen fontos szerepet játszanak. A Magyar Turizmus (MT) Zrt. korábbi kutatása szerint a megkérdezettek harmada a legszívesebben az augusztus 20-i ünnep alkalmával, harmada húsvétkor, negyede pünkösdkor utazik el családjával, barátaival. Ezen kívül népszerű még az október 23-ához kapcsolódó hosszú hétvége és a szilveszteri időszak is.

A családi program tervezgetése mellett azonban nem árt figyelembe venni azt a sajnálatos tényt, az üresen maradt lakások vonzzák a betörőket. Habár a betöréses lopásos esetek száma általában hétvégenként a legalacsonyabb, a betörők azonban rögvest kihasználják azokat a lehetőségeket, amikor az emberek hosszú hétvége alkalmából egy-két napra őrizetlenül hagyják otthonaikat. Az Allianz statisztikái szerint ilyenkor áltagban 17 százalékkal több betöréses lopás történik, mint a többi hétvégén, és a betörők átlagban csaknem 190 ezer forintos kárt okoznak a tulajdonosoknak ezeken a napokon.

Ráadásul a statisztikák szerint évek óta folyamatosan nő a betöréses lopások száma Magyarországon. Az országban havonta átlagosan körülbelül 2 ezer betörést regisztrálnak a hatóságok. A legtöbbet évek óta az észak-alföldi településeken, illetve a fővárosban követik el. Budapesten egy-egy belvárosi kerületben évente 200-300 lakásbetörést jelentenek a rendőrségnek. A büntetőhatóságok ugyanakkor a vagyon elleni bűncselekmények elkövetőit csak ritkán kerítik kézre (körülbelül minden ötödik tolvajt), és még a sikeres felderítéseknek is csak a töredéke eredményezi a sérelmet elszenvedő polgár kárának megtérülését.

A legjobb védekezés a megelőzés

Mindezek fényében talán az egyik legfontosabb lépés, hogy megfelelő és aktuális lakásbiztosítás álljon rendelkezésünkre, hiszen sokszor még a legnagyobb elővigyázatosság mellett is megtörténhet a baj. Jó ötlet rendszeresen ellenőrizni a biztosítást, és összehasonlítani az abban szereplő vagyontárgyakat és biztosítási összegeket a meglévő vagyontárgyakkal, illetve azok értékével. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a biztosítás fedezze otthonunk és berendezési tárgyaink valós értékét.

A vagyonvédelmi szakemberek mindazonáltal egyetértenek abban, hogy megelőzhető a baj, ha úgy utazunk el hosszabb-rövidebb időre, hogy gondoskodunk otthonunk megfelelő védelméről. Ezekben segítenek a korszerű zárak az ajtókon, ablakokon, a jelző-riasztó rendszerek, amelyek elijesztik vagy feltartják a betörőt addig, amíg tetten nem érik őt. Ezek nagy részét a biztosítás szerződési feltételei is tartalmazzák.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Vannak olyan praktikák azonban, amivel mi magunk is megnehezíthetjük a betörők dolgát. Ésszerű ötlet például megkérni a szomszédokat, ismerősöket, hogy rendszeresen ellenőrizzék lakásunkat, ürítsék ki a postaládánkat. A legmegnyugtatóbb azonban, ha a nagyobb pénzösszegeket, ékszereket, kötvényeket az üdülés idejére pénzintézetben helyezzük el. Ugyanoda érdemes leadni a bútorokról, műszaki cikkekről, ékszerekről, festményekről és minden ingóságunkról készített leltárt is.

A Pénzcentrum.hu betörésbiztos tippjei

  • Szerelj fel mozgásérzékelős lámpákat az ingatlan körül a szabadban. A mozgásra felkapcsolódó fény ugyanis gyakran elrettentheti a besurranó tolvajokat, mivel nem tudják titokban végezni tevékenységüket és így a lebukás veszélyét kockáztatnák.
  • Ha elmész otthonról, hagyj mindent úgy, mint amikor otthon tartózkodsz. Például ha a függönyöket nem szoktad összehúzni, akkor ezt abban az esetben se tedd, ha elmész valahova, mert ez szintén azt sugallhatja a betörőknek, hogy nem vagy otthon.
  • Ha hosszabb időre elutazol, mindenképp kérj meg egy ismerőst, vagy a szomszédokat, hogy vegyék ki a leveleid és az újságot a postaládából, ugyanis pár nap után a legfigyelmetlenebb tolvaj is rájön a postaládából kilógó küldemények láttán, hogy nincs otthon senki.
  • Ha kertes házban laksz, mindenképp intézd el, hogy hosszabb távollét esetén is rendben legyen tartva a kert. A levágott pázsit, a megnyírt sövény is azt a látszatot kelti, hogy folyamatosan tartózkodik az ingatlanban valaki.
  • Rejtsd el a kukát. Ha a szemetes jól látható helyen van, akkor a betörő könnyen észreveszi, hogy hetek óta üresen áll.
  • Ne reklámozd, hogy elutazol valahova. Az egyik leggyakoribb ilyen probléma, hogy kiposztolja valaki egy előre tervezett nyaralás várható időpontját egy közösségi portálra, ahol az arra nem kívánatos személyek is láthatják a távollét időtartamát.
  • Vegyél egy kutyatálat a legközelebbi kisállat kereskedésben és tedd ki a bejárati ajtó elé, vagy helyezd el egy az utcáról is jól látható helyen. A házőrzők ugyanis sokszor elrettentik a betörőket.
  • Végül, de nem utolsó sorban: Köss betöréses lopásra, rablásra is kiterjedő lakásbiztosítást! A legkifinomultabb tolvajokat semmi sem tántoríthatja el attól, hogy kifigyeljék szokásaidat és egy alkalmas pillanatban besurranva otthonodba eltulajdonítsák féltett értékeidet. Ha bekövetkezett a baj, és bár hozzánk nőtt értékeinket nem is kapjuk vissza, legalább vigaszt nyújthat, hogy anyagi kárunkat megtérítik és nem úszik el teljes vagyonunk.

 

NEKED AJÁNLJUK
Márciusban biztosítsa otthonát MFO-val!

Hazánkban megközelítőleg 4 millió lakott ingatlanon van biztosítás, ami azt jelenti, hogy minden negyedik háztartás védtelen az elemi károk, a tűzesetek vagy épp a betörés...

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm