0 °C Budapest

Jön az első hosszú hétvége: sokan pórul járhatnak

Pénzcentrum
2014. április 4. 04:54

Közelednek az idei első hosszú hétvégék: a húsvéti ünnepek alatt 3 napos, a munka ünnepén pedig 4 napos pihenés vár a magyar családokra. Sokan indulnak ilyenkor útnak, keresik fel rokonaikat, utaznak el kirándulni, vagy térnek be egy wellness szállóba. A családi program tervezgetése mellett azonban nem árt figyelembe venni azt a sajnálatos tényt, az üresen maradt lakások vonzzák a betörőket. A statisztikai adatok is mind azt erősítik, ne utazzunk el anélkül, hogy nem gondoskodtunk otthonunk megfelelő védelméről. A Pénzcentrum.hu betörésbiztos tippjei.

Közelednek az idei első hosszú hétvégék: a húsvéti ünnepek alatt 3 napig, a munka ünnepén 4 napig, míg a pünkösdi időszakban 3 napig felejthetjük el a munkával töltött hétköznapokat. Ilyenkor, ahogy az lenni szokott a legtöbb magyar család útnak indul, keresik fel rokonaikat, utaznak el kirándulni, vagy térnek be egy wellness szállóba. Így nem meglepő, hogy az ünnepek és a hozzájuk kapcsolódó hosszú hétvégék a belföldi turizmusban igen fontos szerepet játszanak. A Magyar Turizmus (MT) Zrt. korábbi kutatása szerint a megkérdezettek harmada a legszívesebben az augusztus 20-i ünnep alkalmával, harmada húsvétkor, negyede pünkösdkor utazik el családjával, barátaival. Ezen kívül népszerű még az október 23-ához kapcsolódó hosszú hétvége és a szilveszteri időszak is.

A családi program tervezgetése mellett azonban nem árt figyelembe venni azt a sajnálatos tényt, az üresen maradt lakások vonzzák a betörőket. Habár a betöréses lopásos esetek száma általában hétvégenként a legalacsonyabb, a betörők azonban rögvest kihasználják azokat a lehetőségeket, amikor az emberek hosszú hétvége alkalmából egy-két napra őrizetlenül hagyják otthonaikat. Az Allianz statisztikái szerint ilyenkor áltagban 17 százalékkal több betöréses lopás történik, mint a többi hétvégén, és a betörők átlagban csaknem 190 ezer forintos kárt okoznak a tulajdonosoknak ezeken a napokon.

Ráadásul a statisztikák szerint évek óta folyamatosan nő a betöréses lopások száma Magyarországon. Az országban havonta átlagosan körülbelül 2 ezer betörést regisztrálnak a hatóságok. A legtöbbet évek óta az észak-alföldi településeken, illetve a fővárosban követik el. Budapesten egy-egy belvárosi kerületben évente 200-300 lakásbetörést jelentenek a rendőrségnek. A büntetőhatóságok ugyanakkor a vagyon elleni bűncselekmények elkövetőit csak ritkán kerítik kézre (körülbelül minden ötödik tolvajt), és még a sikeres felderítéseknek is csak a töredéke eredményezi a sérelmet elszenvedő polgár kárának megtérülését.

A legjobb védekezés a megelőzés

Mindezek fényében talán az egyik legfontosabb lépés, hogy megfelelő és aktuális lakásbiztosítás álljon rendelkezésünkre, hiszen sokszor még a legnagyobb elővigyázatosság mellett is megtörténhet a baj. Jó ötlet rendszeresen ellenőrizni a biztosítást, és összehasonlítani az abban szereplő vagyontárgyakat és biztosítási összegeket a meglévő vagyontárgyakkal, illetve azok értékével. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a biztosítás fedezze otthonunk és berendezési tárgyaink valós értékét.

A vagyonvédelmi szakemberek mindazonáltal egyetértenek abban, hogy megelőzhető a baj, ha úgy utazunk el hosszabb-rövidebb időre, hogy gondoskodunk otthonunk megfelelő védelméről. Ezekben segítenek a korszerű zárak az ajtókon, ablakokon, a jelző-riasztó rendszerek, amelyek elijesztik vagy feltartják a betörőt addig, amíg tetten nem érik őt. Ezek nagy részét a biztosítás szerződési feltételei is tartalmazzák.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Vannak olyan praktikák azonban, amivel mi magunk is megnehezíthetjük a betörők dolgát. Ésszerű ötlet például megkérni a szomszédokat, ismerősöket, hogy rendszeresen ellenőrizzék lakásunkat, ürítsék ki a postaládánkat. A legmegnyugtatóbb azonban, ha a nagyobb pénzösszegeket, ékszereket, kötvényeket az üdülés idejére pénzintézetben helyezzük el. Ugyanoda érdemes leadni a bútorokról, műszaki cikkekről, ékszerekről, festményekről és minden ingóságunkról készített leltárt is.

A Pénzcentrum.hu betörésbiztos tippjei

  • Szerelj fel mozgásérzékelős lámpákat az ingatlan körül a szabadban. A mozgásra felkapcsolódó fény ugyanis gyakran elrettentheti a besurranó tolvajokat, mivel nem tudják titokban végezni tevékenységüket és így a lebukás veszélyét kockáztatnák.
  • Ha elmész otthonról, hagyj mindent úgy, mint amikor otthon tartózkodsz. Például ha a függönyöket nem szoktad összehúzni, akkor ezt abban az esetben se tedd, ha elmész valahova, mert ez szintén azt sugallhatja a betörőknek, hogy nem vagy otthon.
  • Ha hosszabb időre elutazol, mindenképp kérj meg egy ismerőst, vagy a szomszédokat, hogy vegyék ki a leveleid és az újságot a postaládából, ugyanis pár nap után a legfigyelmetlenebb tolvaj is rájön a postaládából kilógó küldemények láttán, hogy nincs otthon senki.
  • Ha kertes házban laksz, mindenképp intézd el, hogy hosszabb távollét esetén is rendben legyen tartva a kert. A levágott pázsit, a megnyírt sövény is azt a látszatot kelti, hogy folyamatosan tartózkodik az ingatlanban valaki.
  • Rejtsd el a kukát. Ha a szemetes jól látható helyen van, akkor a betörő könnyen észreveszi, hogy hetek óta üresen áll.
  • Ne reklámozd, hogy elutazol valahova. Az egyik leggyakoribb ilyen probléma, hogy kiposztolja valaki egy előre tervezett nyaralás várható időpontját egy közösségi portálra, ahol az arra nem kívánatos személyek is láthatják a távollét időtartamát.
  • Vegyél egy kutyatálat a legközelebbi kisállat kereskedésben és tedd ki a bejárati ajtó elé, vagy helyezd el egy az utcáról is jól látható helyen. A házőrzők ugyanis sokszor elrettentik a betörőket.
  • Végül, de nem utolsó sorban: Köss betöréses lopásra, rablásra is kiterjedő lakásbiztosítást! A legkifinomultabb tolvajokat semmi sem tántoríthatja el attól, hogy kifigyeljék szokásaidat és egy alkalmas pillanatban besurranva otthonodba eltulajdonítsák féltett értékeidet. Ha bekövetkezett a baj, és bár hozzánk nőtt értékeinket nem is kapjuk vissza, legalább vigaszt nyújthat, hogy anyagi kárunkat megtérítik és nem úszik el teljes vagyonunk.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 8. 07:00
A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) újságíróakadémiát indít annak érdekében, hogy a hazai ú...
Holdblog  |  2023. február 8. 06:22
A gépek elveszik a munkát, a mesterséges intelligencia elveszi a techóriások felhasználóit! () Komol...
Bankmonitor  |  2023. február 7. 07:04
Ügyfeleink gyakran gondolják, hogy a hitelfedezeti biztosítást hamarabb meg lehet kötni, mint a bank...
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 8. szerda
Aranka
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?