5 °C Budapest

Motorosok, figyelem! Kötelező lesz a műszaki vizsga

Pénzcentrum
2013. július 2. 21:08

A motorkerékpárokra, egyes pótkocsifajtákra és lakókocsikra is kiterjesztette a kötelező műszaki vizsga követelményét, és hatékonyabbá tette a haszongépjárművek közúti műszaki ellenőrzését az Európai Parlament.

"Magas színvonalú műszaki vizsgát vezetünk be" - jelentette ki a közúti járműellenőrzés témájával foglalkozó német néppárti képviselő, Werner Kuhn. A képviselők döntése alapján 2016-tól minden tagállamban kötelező lesz a motorkerékpárok, 2018-tól pedig a mopedek műszaki ellenőrzése. A mopedekkel kapcsolatos döntés hatékonyságát a Bizottság még megkérdőjelezheti.

A Parlament a két tonnánál nehezebb pótkocsikra és a 750 kilogrammnál nehezebb lakókocsikra is kiterjesztette a kötelező műszaki vizsgát, emellett támogatta a 3,5 tonnánál nehezebb pótkocsikra érvényben lévő szabályokat. A Parlament a jelenleg is érvényben lévő négy évben szeretné megszabni az első vizsga érvényességi időtartamát, majd a négy év elteltével két évente kellene műszaki vizsgára vinni a járművet.

A haszongépjárművek közúti ellenőrzése

A Parlament egy kockázatértékelő rendszer felállítását is javasolta annak érdekében, hogy a haszongépjárművek közúti műszaki ellenőrzése hatékonyabb legyen. A tagállamok által összeállított lista alapján az ellenőrzések a műszaki vizsgákon sorozatosan rosszul teljesítő járműparkok üzemeltetőit vehetnék célba. "A közúti ellenőrzések során minden országban mást vizsgálnak meg, ezért van szükség a szabályozás uniós harmonizálására" - mondta Olga Sehnalová, a közúti műszaki ellenőrzések témájáért felelős cseh szociáldemokrata képviselő. A képviselők a könnyű haszongépjárműveket is a szabályok hatálya alá vonták.

A jármű forgalmi dokumentumai

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A járműre vonatkozó okmányokat nemzeti elektronikus regiszterben kell tárolni. Így javul a tagállamok közötti információcsere, és egyszerűbbé válik a lopott járművek adásvételének megakadályozása is. "Az elektronikus adatbázison alapuló információcserének köszönhetően biztosak lehetünk majd benne, hogy az EU útjain közlekedő járművek megfelelnek a biztonsági követelményeknek" - mondta Vilja Savisaar-Toomast, a forgalmi dokumentumok témájáért felelős észt liberális képviselő.

A Parlament egyetért a Bizottsággal abban, hogy a járművek műszaki vizsgájára vonatkozó jogszabályokat rendeletek formájában kell megfogalmazni azért, hogy a szabályok minden tagállamban közvetlenül alkalmazandók legyenek. A tagállamok ennél szigorúbb szabályokat is alkothatnak.

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm