Sokba kerülhet a tengerparti nyaralás

Pénzcentrum
2013. június 24. 14:32

Egyes meteorológiai előrejelzések szerint az idei nyár hűvös és csapadékos lesz, így az anyagi nehézségek mellett talán ezzel is összefügg, hogy kevesebb, mint minden második magyar család tervez csak az idén nyaralást - derül ki egy friss kutatásból.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Generali kutatása alapján általánosságban elmondható, hogy inkább a férfiak, a 18-29 évesek, a budapestiek és a felsőfokú iskolai végzettségűek terveznek valamilyen formában utazni. Külföldi utazásra idén mindössze a megkérdezettek 14 százaléka gondol, és a belföldre utazókhoz hasonlóan háromnegyedük tengerparti pihenést tervez. A kirándulás, túrázás főleg a belföldön (52%), míg a városnézés a külföldön nyaralók körében népszerűbb (42%). A kutatás kitért a nyaralók korábbi rossz élményeire is. Az eredmények szerint minden tízedik magyar nyaralóval előfordult már, hogy üdülése során ő vagy családtagja balesetet szenvedett, három százalékuk kórházi ápolásra is szorult külföldön, ami a megfelelő utasbiztosítás hiányában akár többmilliós költséggel is járhatott.

KATTINTS! "Hol nyaralsz idén? Mennyiért? Szavazz!"

Az Európai Utazási Biztosító Zrt. (EUB) tapasztalatai szerint a balesetek, megbetegedések nagy része tengerparti üdülések alkalmával történik. A leggyakoribb megbetegedésnek a gyomorrontás, a bélfertőzés számít, ezt követik a különböző bőrgyulladások, napégések, de jellemzőek még a felső-légúti megbetegedések és a fülgyulladás, valamint a lázzal járó betegségek is. A tengerparti nyaralók jellegzetes problémája a tengeri sün tüskéi által okozott sérülés és medúzacsípés. A fenti ambuláns ellátások költsége jellemzően 100-400 euró között mozog, kórházi ellátás nélkül. Ritkább, de nagyobb költséggel járó esetek a szívinfarktus, agyvérzés, valamint a műtétet és hazaszállítást igénylő törések.

Ezen kívül rendkívül bosszantó és költséges lehet, ha a személyes holmiijainkban esik kár: a megkérdezettek 14 százalékának volt már ilyen rossz élménye, átlagosan 50 000 forint értékben. "Ez ügyben is érdemes néhány dolgot szem előtt tartani: a csomagokkal megpakolt autót ne hagyjuk őrizetlenül, a repülőgépre feladott poggyászba ne tegyünk értékesebb dolgokat, a szállodai szobákban pedig győződjünk meg arról, hogy jól zárhatóak az ajtók és az ablakok, ha tehetjük, akkor pedig helyezzük el értékeinket a szobában vagy a recepciónál található széfben" - tanácsolja Lengyel Márk, a Generali vagyonbiztosítási igazgatója.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Természetesen nem csak a külföldi nyaralás rejthet veszélyeket magában. Tény, hogy a belföldi nyaralásaink során nagyobb biztonságban érezzük magunkat, hiszen itthon vagyunk, beszéljük a nyelvet. Sokan azonban nem gondolnak rá, hogy az otthonunktól távol eső hazai városban is érhet minket baleset, nem tudjuk, hogy hol van az orvosi rendelő, az ügyeletes kórház, a megbízható autószerelő, és ez igen kellemetlen tud lenni, ha éppen bajban vagyunk. Ezekben az esetekben segíthet a belföldi utasbiztosítás és a hozzá tartozó assistance szolgáltatás, amit már heti 1500 forintért is igénybe vehetünk. "Baleset esetén a TB-ellátás keretein belül a mentő a legközelebbi kórházba szállítja a sérültet, miközben lehet, hogy az ország másik végében lakik, ami nagyban megnehezíti a rokonok kórházi látogatását is. Ha van belföldi utasbiztosítás, az assistance elintézi, hogy amint szállítható állapotban van a páciens, a mentő átszállítsa a lakóhelyéhez közeli kórházba, ráadásul a biztosítás baleseti kórházi napi térítést is tartalmaz" - tette hozzá Lengyel Márk.

 

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?