Olcsó autóhoz olcsó biztosítás is jár?

Pénzcentrum
2013. április 1. 19:37

A felmérések szerint a magyar autók átlagéletkora megközelíti a 12 évet, de kis utánajárással már elérhető áron juthatunk hozzá egy fele annyi idős használt autóhoz. Az alsóbb kategóriás gépjárművek esetén a biztosítás sem nullázza le a pénztárcánkat; már havi 3-4 ezer forintért is találunk teljes körű cascót, a kötelezővel együtt pedig havonta akár 5 ezer forintból teljes körű védelemmel rendelkezhetünk.

A használtautó piac évek óta lejtmenetben van: szinte eltűntek a 3-4 éves járművek, a piacot a 10 évnél idősebb autók uralják, ma Magyarországon a forgalomban lévő autók átlag életkora 12 év. Mivel folyamatosan öregszik a hazai járműállomány, ezért idén várhatóan kitolódik 13 évre az átlagkor.

A használtautó-forgalom több mint felét a 900 ezer-1 millió átlagárú kisautó, illetve alsó-középkategóriás autók teszik ki, míg a felső kategóriás nagykocsik a piac alig 2-3 százalékát.

Biztosítást néhány ezerért

Egy korábbi felmérés szerint az autósok közel 75 százaléka úgy gondolja, hogy a jelenlegi árak mellet nincs kerete a casco biztosításra, azok közül, akik mégis emellett döntenek, a döntő többség még mindig elsősorban az ár alapján választja ki a biztosítását és csupán 15-15 százalék vesz figyelembe egyéb szempontokat - tájékoztatta lapunkat a PBA Biztosítási Alkusz.

2012-ben a casco díjak átlagosan 80 ezer forint körül voltak és nem tapasztalható szignifikáns változás az évközi casco szerződések díjaiban 2013-ban sem. Kis-és középkategóriás autók esetén ez az összeg 50 ezer alatt, míg a felső kategóriában 150 ezer ft felettiek. Ráadásul néhány biztosító termékkínálatában már megjelentek a 8 évnél idősebb, 10-12 éves autókra is köthető casco biztosítások.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

"2012-ben jelentős díjcsökkenést tapasztaltunk a casco piacon. A közhiedelemmel ellentétben idősebb autókra is érdemes és lehet elérhető áron casco biztosítást kötni; akár már havi 4-5 ezer forintért is találhatunk teljes körű cascót." - hívta fel a figyelmet Galántai Zsolt, a PBA dealer üzletág igazgatója.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 4. szerda
Domonkos, Dominika
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?