Titokzatos fertőzés szedi áldozatait: brutális a halálozási arány, nem tudni, honnan származik

Titokzatos fertőzés szedi áldozatait: brutális a halálozási arány, nem tudni, honnan származik

2024. június 17. 16:44

Japánban rekordszámú veszélyes baktériumfertőzéses esetet regisztráltak, amelynek okát a szakértők még nem tudják meghatározni. A fertőzés halálozási aránya akár a 30%-ot is elérheti.

Japánban rekordszámú, veszélyes baktériumfertőzésről számoltak be, amelynek halálozási aránya rendkívül magas. A japán egészségügyi minisztérium adatai szerint június 2-ig 977 sztreptococcus toxikus sokk szindrómás (STSS) esetet jegyeztek fel. Ez a szám meghaladja a tavalyi adatokat: akkor 941 fertőzést rögzítettek, sőt, ez a legmagasabb érték 1999 óta.

Az STSS egy ritka súlyos állapot, amit az A csoportú streptococcus (GAS) baktérium okozhat. A fertőzés kezdetben lázzal, izomfájdalommal és hányással jelentkezik, de gyorsan életveszélyessé válhat. Az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) szerint az STSS-ben szenvedő betegek akár 30%-a is elhalálozhat - számol be a CNN.

A GAS baktérium által okozott más súlyos betegségek között szerepel a "húsevő" nekrotizáló fasciitis is. A Covid-19 pandémia idején bevezetett egészségügyi intézkedések, mint a maszkviselés és társadalmi távolságtartás, korlátozták ezeknek a fertőzéseknek a terjedését, az intézkedések enyhítése után azonban több országban is növekedett az esetek száma.

A japán Nemzeti Fertőző Betegségek Intézet figyelmeztetett az STSS-esetek növekedésére, különösen az 50 év alattiak körében. Az oka egyelőre tisztázatlan, de Ken Kikuchi professzor szerint az emberek Covidot követően gyengült immunrendszere lehet az egyik magyarázat.

Az STSS megbetegedésekre vonatkozó pontos okok továbbra is kutatás tárgyát képezik, hiszen sok esetben nem világos, hogyan került a baktérium a betegek szervezetébe. Az emelkedett esetszámmal kapcsolatos aggodalmak közepette folyamatosan zajlanak a kutatások annak érdekében, hogy jobban megértsük és kezelni tudjuk ezt a súlyos egészségügyi problémát.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hogyan kellene korlátozni a mobiltelefon-használatot az iskolában?

A magyar kormány nemrégiben egy új jogszabály-módosító javaslatot nyújtott be, amely lehetővé tenné a diákok iskolai mobiltelefon-használatának korlátozását. A javaslat szerint a kormány jogosult lenne meghatározni azokat a tárgyakat, amelyeket tilos az iskolákba és kollégiumokba bevinni, illetve azokat, amelyeket csak igazgatói engedéllyel lehet az órákon használni. Ugyanakkor a kérdés egyelőre igencsak megosztja a szülőket, így most leginkább az ő véleményükre vagyunk kíváncsiak, hogyan is kellene rendezni a gyeremekek iskolai mobiltelefon-használatát. Kérjük, segítsd a munkánkat és töltsd ki az alábbi, anonim kérdőívünket.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 23. kedd
Lenke
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 22. 19:14
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm