21 °C Budapest
Below View of a mail Lab Scientist Examining and using Petri Dish. Lab Experiment.Researcher examining cultures in petri dishes, low angle view

Százával szedi áldozatait a húsevő baktérium ebben az országban: ez komoly egészségügyi kockázat

MTI
2024. június 11. 15:45

Feltűnően gyorsan terjed Japánban a húsevő baktérium által okozott megbetegedés, az év első felében feljegyzett esetek száma máris meghaladta a tavalyi rekordot - közölte a japán járványügyi intézet kedden. Az országban idén már 977 húsevőbaktérium-fertőzést regisztráltak, a legtöbbet - 145-öt - Tokió prefektúrában. A megbetegedést a Streptococcus pyogenes baktérium okozza. 

A hatóságok közlése szerint egyre több olyan fertőzést észlelnek, amelyet a baktériumtörzs még könnyebben és gyorsabban terjedő változata okoz, különösen a Tokiót is magában foglaló Kantó régióban. Tavaly egész évben 941 esetet jegyeztek fel, ami az eddigi rekord volt.

A húsevő baktérium az esetek túlnyomó többségében valamilyen Streptococcus törzs. Azért különösen veszélyes, mert a fertőzött szervezetben nagyon gyorsan, órák alatt elpusztítja a kötőszövetet, a lágyrészeket és a zsírszövetet. Kikucsi Ken, a tokiói orvostudományi egyetem professzora elmondta, hogy a baktérium sok esetben egy lábon lévő kisebb sérülésen keresztül fertőzi meg a szervezetet, és idősebb betegek esetén akár 48 órán belül halált is okozhat.

Magyarországon is előfordult

Januári hír volt, hogy meghalt az a 33 éves ózdi férfi, akinek húsevő baktérium támadta meg a testét. A váci kórházban ápolták, lélegeztetőgépen volt, veséje leállt, a keringése nem működött, nem volt vérnyomása, gépek tartották életben mesterséges kómában. Molnár Rolandnál december 29-én fedezték fel a baktériumot, 31-én a műtőben egész karját felnyitották, hogy ki tudják tisztítani. Nővére szerint kevés izom maradt a karjában, bőrét is pótolni kellett volna. A megkérdezett szakorvos szerint a húsevő baktérium, ami megtámadta a férfi testét, egyáltalán nem különleges képződmény, bárki bőrén megtalálható lehet, baj akkor van, ha bekerül a szervezetbe.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm