Sunny resort beach with palm tree at the coast shore of Red Sea in Sharm el Sheikh, Sinai, Egypt, Asia in summer hot. Bright sunny light

Vigyázzon, aki ide utazna a nyáron! Sok magyar megfertőződött most: fő tünet a láz, fejfájás, hidegrázás

2024. június 10. 11:55

Egyszerre közölte a 21. és 22. heti járványügyi adatokat a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK). A 2024. május 20. és 26. közötti időszakban egy morbilli (kanyaró) és 13 pertussis (szamárköhögés) megbetegedés gyanújáról, a május 27. és június 2. közötti időszakban pedig egy morbilli és 11 pertussis megbetegedés gyanújáról érkezett jelentés. A 22. hétig így idén már 51 szamárköhögéses esetet és 21 kanyaró fertőzést jelentettek, a pertussis fertőzéseknek tehát 47 százalékát az utóbbi hetekben.

A 21. héten egy 24 éves román állampolgárságú, oltatlan férfi kanyaró megbetegedésének gyanúját jelentették Bács-Kiskun vármegyéből. Az elvégzett virológiai vizsgálatok igazolták az aktuális morbilli fertőzést. Az eset importált esettel összefüggő megbetegedésnek minősül. A 22. héten egy Pest vármegyei 24 éves, oltott magyar nő kanyaró megbetegedésének gyanúját jelentették. Az elvégzett virológiai vizsgálatok igazolták az aktuális morbilli fertőzést. A beteg a lappangási időben Írországban tartózkodott, vélhetően ott fertőződött, az eset importált eredetű - közölte az NNGYK.

A 21. héten továbbá 13 pertussis, vagyis szamárköhögés megbetegedés gyanúját rögzítették. A bejelentések a fővárosból, továbbá Baranya, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom, Pest, Somogy, Tolna és Veszprém megyéből érkeztek. A betegek közül egy volt csecsemő, egy fő a 10-14 évesek, 5 fő a 15-19 évesek, 2 fő a 30-39 évesek és 4 fő a 40-49 évesek korcsoportjában tartozott. Az eddig befejeződött laboratóriumi vizsgálatok eredménye 3 betegnél igazolta, egy esetben pedig nem támasztotta alá a klinikai diagnózist. 9 betegnél a diagnózist megerősítő vagy elvető diagnosztikus vizsgálatok folyamatban vannak.

A 22. héten további 11 pertussis megbetegedés gyanúját rögzítették a fertőzőbeteg nyilvántartásba. A bejelentések a fővárosból, továbbá Borsod-Abaúj-Zemplén, Pest és Somogy vármegyéből érkeztek. A betegek közül egy volt csecsemő, két fő a 6-9 éves, egy fő a 10-14 éves, három fő a 15-19 éves, két fő a 20-29 éves, egy fő a 40-49 éves, egy fő pedig az 50-59 éves korcsoportba tartozott. Az elvégzett mikrobiológiai vizsgálatok 7 fő esetében támasztották alá a klinikai diagnózist, 4 betegnél a diagnosztikus vizsgálatok még nem fejeződtek be.

Ahogy a Pénzcentrum korábbi elemzésében írtuk, a szamárköhögés és a kanyaró Európában jó ideje nagy számban terjed, a szomszédos országokban is nagy fertőzöttszámokról számoltak be. Bár Magyarországon a nagyfokú átoltottságnak köszönhetően kevesen fenyegetettek a két fertőzéstől, kimutatható az esetszámok emelkedése az elmúlt 5 év adataival összevetve. Ezért aki olyan országba utazna, ahol terjed a szamárköhögés és kanyaró, készüljön fel saját és környezetének egészségének védelmére.

Különösen érdemes odafigyelni az idősek és a még oltatlan csecsemők egészségének védelmére ezektől a kórokozóktól!

Lapunk beszámolt arról is, hogy kutatások szerint már Európában, részben Magyarországon is eltejedtek már azok a vérszívók, amelyek terjesztik az olyan egzotikus kórokat, mint a Dengue vírus. Egyelőre az ilyen kórok jellemzően importált eredetűek és utazások során kapják el az emberek, 1-1 eset viszont hetente, kéthetente előfordul, ezért az ilyen különleges kórokozókat sem érdemes félvállról venni.

Sokan hoztak már haza egzotikus kórokat

Az NNGYK friss közlése alapján a 22. héten egy importált eredetű vírusos vérzéses láz megbetegedést jelentettek. Egy 45 éves, fővárosban élő férfibeteg a Dél-Afrikai Köztársaságban járt a lappangási idő alatt, külföldön fertőződött. A diagnosztikus laboratóriumi vizsgálatok a Dengue vírus kóroki szerepét igazolták.

A 21. héten három vírusos vérzéses láz megbetegedést jelentettek, mindhárom beteg magyar állampolgár. Egy Fejér vármegyében élő 43 éves nőbeteg Egyiptomban, egy fővárosi 75 éves nőbeteg a Maldív-szigeteken, valamint egy szintén fővárosi 34 éves nőbeteg Indonéziában járt a lappangási idő alatt. Mindhárman külföldön fertőződtek, így az esetek import eredetűek. A diagnosztikus laboratóriumi vizsgálatok mindhárom esetben a Dengue vírus kóroki szerepét igazolták.

Egy Pest vármegyében élő 52 éves magyar nőbeteg Zika-láz megbetegedésének gyanúját jelentették, melyet a laboratóriumi vizsgálatok igazoltak. A beteg a lappangási idő alatt a Seychelle-szigeteken tartózkodott, ahol túráztak is, ott fertőződött, az eset import eredetű.

A 20. héten három importált vírusos vérzéses láz megbetegedést jelentettek, mindhárman magyar állampolgárok és a fővárosban élnek. Egy 29 éves nő Vietnámban, egy 69 éves férfi Indonéziában, és egy 35 éves férfi a Maldív- szigeteken járt a lappangási idő alatt, mindhárman külföldön fertőződtek, az esetek import eredetűek. A diagnosztikus laboratóriumi vizsgálatok mindhárom esetben a Dengue vírus kóroki szerepét igazolták.

a 19. héten két importált vírusos vérzéses láz megbetegedést diagnosztizáltak. Egy Vas vármegyei 58 éves férfi és egy 41 éves fővárosi nő Indonéziában jártak a lappangási idő alatt, mindketten külföldön fertőződtek. A diagnosztikus laboratóriumi vizsgálatok mindkét esetben a Dengue vírus kóroki szerepét igazolták.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A 17. héten három importált eredetű vírusos vérzéses láz megbetegedést diagnosztizáltak. Egy Pest vármegyei 29 éves férfi a Maldív-szigeteken, egy 52 éves Veszprém vármegyei férfi Indonéziában, és egy, a fővárosban élő brazil állampolgárságú nő pedig Brazíliában, Dengue láz endémiás területen járt a lappangási időben, mindhárman külföldön akvirálták a fertőzést.

A diagnosztikus laboratóriumi vizsgálatok mindhárom esetben a Dengue vírus kóroki szerepét igazolták.

A korábbi hetekben már szintén előfordultak importált esetek. A 16. héten egy importált eredetű vírusos vérzéses láz megbetegedést diagnosztizáltak. Egy 42 éves fővárosi férfi a betegség inkubációs ideje alatt Thaiföldön tartózkodott, és ott fertőződött meg. A főbb tünetek szédülés, fejfájás, láz, izom-ízületi fájdalom voltak. A diagnosztikus laboratóriumi vizsgálatok a Dengue vírus kóroki szerepét igazolták.

A 11. héten négy importált vírusos vérzéses láz megbetegedést diagnosztizáltak. A betegek: egy 56 éves férfi, egy 43 éves nő, egy 20 éves nő, és egy 32 éves férfi. Mind a négy beteg magyar állampolgár és a fővárosban él. Valamennyien egzotikus országokban tartózkodtak a lappangási idő alatt (Thaiföld, Guatemala, Bali), ott akvirálták a fertőzést. A vezető tünetek láz, hidegrázás, fáradékonyság, izomfájdalom, ízületi fájdalom, fejfájás voltak. A diagnosztikus laboratóriumi vizsgálatok mind a négy betegnél a Dengue vírus kóroki szerepét igazolták.

A 8. héten öt, importált eredetű vírusos haemorrhagiás láz megbetegedés került a nyilvántartásba. Egy fővárosban élő 28 éves nő és egy 28 éves férfi a betegség lappangási idejében Thaiföldön nyaralt, ott akvirálták a fertőzést. A fő tünetek a láz és hidegrázás voltak. Egy szintén fővárosi 36 éves férfibeteg és egy Pest vármegyében élő 41 éves nőbeteg ugyancsak a Thaiföldön történő tartózkodás során fertőződött. A tünetek láz, fejfájás, hányinger, hányás voltak. Az ötödik beteg egy 24 éves budapesti nő volt, aki a lappangási időben Mauritiuson járt. A diagnosztikus laboratóriumi vizsgálatok mind az öt esetben a Dengue vírus kóroki szerepét igazolták a 8. héten.

A 7. héten szintén került egy, importált eredetű vírusos haemorrhagiás láz megbetegedés a nyilvántartásba. A Pest vármegyében élő, 63 éves magyar nőbeteg a betegség lappangási idejében Srí Lankán és a Maldív-szigeteken nyaralt, ott akvirálta a fertőzést. A tünetek láz, hányinger, fáradékonyság, izomfájdalom, csontfájdalom, ízületi fájdalom, fejfájás, szem mögötti fájdalom voltak. A diagnosztikus laboratóriumi vizsgálatok szintén a Dengue vírus kóroki szerepét igazolták.

Vigyázzon, aki ilyen egzotikus helyekre utazik, és ne csak olyankor adassuk be az oltásokat, ha kötelezőek! Tájékozódjunk külföldi út előtt, milyen vírusok terjednek a célországunkban!

Te mit gondolsz a saját márkás termékekről?

A következő hetekben a Pénzcentrum és a Debreceni egyetem közös, nagymintás felmérést végez, hogy kiderüljön, hogyan vélekednek a hazai vásárlók az ún. kereskedelmi/saját márkás, illetve a gyártói márkás termékekről. Az alábbiakban arra szeretnénk megkérni, hogy töltsd ki a kérdőívet, ezzel segítve munkánkat. Köszönjük!

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 15. szombat
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem