27 °C Budapest
Fujiyoshida, Japan, 14 November 2019: Chureito Pagoda, a five-storied pagoda, also known as the Fujiyoshida Cenotaph Monument, can be seen on the observatory overlooking Mount Fuji. Fuji on the background

Most érkezett! Földrengés rázta meg Japánt: cunamiról, atomerőművekről is nyilatkozott a hatóság

2024. április 17. 20:29

Japán délnyugati részét 6,3-as erősségű földrengés rázta meg, amelynek epicentruma a Kjúsú és Sikoku szigetek közötti csatornában helyezkedett el, kisebb károkat okozva, miközben a hatóságok biztosították a lakosságot a további veszélyek hiányáról - számolt be a DailyMail. .

Japán délnyugati részét egy 6,3-as erősségű földrengés érte szerdán késő este. Az amerikai földtani intézet jelentése szerint az esemény epicentruma a Kjúsú és Sikoku szigetek közötti csatornában, Uvajimától nyugatra 11 mérföldnyire, körülbelül 25 kilométeres mélységben helyezkedett el. A helyi média beszámolói alapján néhány vízvezeték megrongálódott, de jelentős károkról nem érkezett hír.

A Japán Meteorológiai Ügynökség (JMA) az X közösségi médiaplatformon arra figyelmeztette a lakosságot, hogy kerüljék el a veszélyes területeket, ugyanakkor megnyugtatta őket, hogy szökőár veszélye nem áll fenn. Ez az esemény négy hónappal következett egy pusztító, 7,6-os erősségű földrengés után, amely Japánt érintette újév napján. Az említett földrengést több mint 1200 utórengés követett és 245 ember vesztette életét.

A térségben található Ikata atomerőművel kapcsolatban a japán nukleáris szabályozó hatóság közleménye szerint semmilyen rendellenességet nem tapasztaltak és az erőmű normál üzemben folytatja működését. Yoshimasa Hayashi kormányszóvivő is megerősítette, hogy semmilyen szökőárriasztás vagy rendellenesség nem történt az erőműveknél.

Japán geográfiai elhelyezkedése miatt gyakran szenved földrengésektől; a csendes-óceáni "tűzgyűrű" nyugati peremén fekszik négy nagy tektonikus lemez találkozási pontjánál. A mintegy 125 millió lakosú országban évente átlagosan 1500 rengés történik. Bár ezek többsége enyhe és kevesebb kárt okoznak, Japánt korábban is sújtották már nagyobb katasztrófák.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A legnagyobb tragédia a 2011 márciusában bekövetkező 9,0-es erősségű tenger alatti rengés volt, ami szökőárat váltott ki és mintegy 18 500 ember halálát vagy eltűnését okozta. Ez a földrengés három reaktor leolvadását is előidézte a fukusimai atomerőműben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 28. kedd
Emil, Csanád
22. hét
Május 28.
Nemzetközi tejnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm