2021. február 28. vasárnap Elemér

Ritka formájú új forintérme jön Magyarországon: így néz ki, ennyit ér


Egészen különleges formájú új forintérmét bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Az érmék különlegessége, hogy négyzet-alakúak lesznek, 2 000 és 10 000 forintos névértéken lesznek elérhetőek. És az apropó: 150 éves az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Folytatja 2020. évi emlékérme-kibocsátási programját az MNB. A központi bank ezúttal az OMSZ megalakulásának 150 éves évfordulója alkalmából dob piacra új érmét. Ennek legnagyobb különlegessége - idén először és utoljára -, hogy négyzet formájú lesz. Erre utoljára 2019-ben volt példa, az akkori Kandó-érme kapcsán.

A mostani OMSZ-s érmét Molnár Mercédesz tervezte, átmérője 38,61x38,61 mm lesz, sima szélekkel. Az érmét kétféle változatban lehet majd megvásárolni, melyek érmeképe azonos lesz. Az egyik, a drágább érme 10 000 forintos névértéken kerül majd forgalomba, 925 ezrelékes ezüstből verik, súlya 31,46 gramm lesz. Egészen pontosan 5 000 tükörfényes (Proof) darab kerülhet forgalomba.

Az olcsóbb kiadás névértéke 2 000 forint lesz, réz és nikkel ötvözetéből készül, ennek súlya valamivel nagyobb lesz, mint a drágábbé, összesen 38,50 g. Ebből is 5 000 darabot verhetnek majd, ám ezek selyemfényes (BU) példányok lesznek. 

Ami pedig az érmeképeket illeti, az egyik lapon a Magyarország, az OMSZ, illetve a névérték felirata mellett helyet kapott az a szervezet jele, a stilizált légörvény. 


forrás: MNB

Míg az érme másik lapján az Országos Meteorológiai Szolgált, illetve az Alapítva: 1870 feliratok mellett egy tájkép radarképi ábrázolása lesz látható. Az érmék várható kibocsátása 2020. 09. 25.

Fizethetünk is vele?

Az emlékérmék törvényes fizetőeszközök, tehát fizethetünk velük, ám kibocsátásuk nem forgalmi célból történik. Az MNB ezt kifejezetten jelzi is, állásfoglalásuk szerint az érmék

forgalomban való használatát kifejezetten kerülendőnek, a pénzforgalmat zavaró hatásúnak tartják.

Ezen felül már csak azért sem érdemes elkótyavetyélni a már megszerzett érméket, mert azok bizonyos idő után jócskán többet is érhetnek, mint a névértékük, de hogy mennyivel, az rengeteg dologtól függ.

Gyűjtőnek állnál?

Az MNB és a numizmatikusok is egyetértenek abban, hogy az MNB emlékérme sorozat rengeteg embert érdekel, sokan gyűjtik tematikusan az így kiadott darabokat. Így aki például az OMSZ 150 éves születésnapjának tiszteletére kiadott emlékérme hatására vágna bele a gyűjtésbe nem árt, ha tisztában van azzal, hogy 

sok kezdő gyűjtő elköveti azt a hibát, hogy a megvásárolt darabokat kiveszi a tartóból, és összefogdossa azokat. A tükörfényes darabok például úgy vannak polírozva, hogy azokban az ember láthatja saját magát. Ezeken már egy ujjlenyomat is komoly értékcsökkenést eredményezhet. Szóval pucolni még véletlenül se álljon neki senki, de lehetőleg ne is nagyon fogdossa őket senki

- modnta el a Pénzcentrumnak korábban egy numizmatikus, aki szerint persze az sem hátrány, ha az ember örömét leli az érmék gyűjtésében, hiszen "ez valahol mégiscsak egy hobbi" is, továbbá érdemes arra is figyelni, hogy aki belevágna a gyűjtésbe, az próbáljon tényleges gyűjteményben gondolkodni. A szakértő szerint azzal nem lehet mellélőni, ha a névértéken kibocsájtott darabokból 1-1-et folyamatosan elkezdünk megvásárolni.

Persze ezektől a daraboktól nem kell óriási csodát várni, hiszen az MNB emlékérmék többnyire elég nagy példányszámban kerülnek ki a pénzverdéből. A OMSZ-darabok két kiadásából összesen például 10 000-et vernek majd, ez nagyon magas szám. Bődületes értékük ezért nem valószínű, hogy valaha is lesz, de azért pénzt is lehet rajtuk fogni, ha ügyes az ember. A többieknek pedig még ott marad a gyűjtés öröme.

Címlapkép: Getty Images

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

02.25-03.03
Országos

Spar

02.25-03.03
Országos

Aldi

02.25-03.03
Országos

Lidl

02.25-03.03
Országos

Interspar

02.24-03.31
Országos


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked