16 °C Budapest

Nagy Márton elárulta: az MNB mindent be fog vetni az áremelkedés megállítására

2020. február 13. 12:01

Az infláció márciusra visszatérhet a jegybanki toleranciasávba. A jegybank mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy az infláció a célon stabilizálódjon. A legutóbbi swap-tenderek szándékosan és tudatosan csökkentették a swap állományt. Márciusig a jegybank ezzel az eszközzel reagál a piaci fejleményekre. Márciusban értékeli a jegybank alaposan az inflációs képet és akkor határozzák meg további lépések szükségességét. A jegybank nem fél használni a rendelkezésére álló eszközöket - mondta el Nagy Márton, az MNB alelnöke, aki részletesen értékelte a fennálló helyzetet.

Az üzemanyag és élelmiszerárak növekedése miatt emelkedett nagyot az infláció, előbbi 0,7 százalékponttal emeli az inflációt - mondta Nagy Márton. Az MNB alelnöke hozzátette, a számukra fontos adószűrt maginfláció 3,7 százalékon áll, a piaci szolgáltatások inflációja változatlan maradt, az iparcikkek árindexe mérsékelt, a feldolgozott élelmiszerek tovább drágultak. Az MNB 4,6 százalékos inflációt várt, ehelyett lett 4,7 százalék lett az infláció. Februárra a jegybank 4,2 százalékot vár, márciusra 3,7 százalékra számít, vagyis arra, hogy az infláció visszatér a toleranciasávba.

A decemberi inflációs jelentés óta erősödtek az inflációs kockázatok. Mindent meg fog tenni az MNB annak érdekében, hogy az infláció visszatérjen a toleranciasávba, és a monetáris politika 5-8 negyedéves horizontján itt stabilizálódjon az infláció.

Azt is elmondta Nagy, hogy ha kell, a monetáris politikai eszköztár minden eszközét felhasználják, hogy az inflációs cél elérését és fenntartását biztosítsák. Ha szükséges, lépni fognak.

Az fx swap állományt az elmúlt hetekben érdemben csökkentették, mindet szándékolt és tudatos döntés eredményeképp. Az implikált swaphozamok 40 bázispontos emelkedését okozták, jelentősen megdrágítva a forint elleni spekulációt. Emellett a 3 hónapos BUBOR a decemberi kamatdöntés óta 20 bázisponttal emelkedett.

Ráadásul előretekintve a bankközi likviditás érdemi szűkülésével számolnak, ami - a swapállomány jelenlegi szintje mellett is - már önmagában a swap piaci hozamok és a BUBOR további emelkedését vonhatja maga után, még szigorúbb pénzügyi kondíciókat eredményezve. A márciusi inflációs jelentés fogja meghatározni a további lépések szükségességét. A monetáris politika irányultságát negyedévente értékelik újra a legfrissebb inflációs jelentés alapján, összhangban az adatvezérelt móddal, és lépéseket teszünk, amennyiben ez szükséges. A köztes hónapokban a piaci fejleményekre az fx-swap állományának módosításával reagálnak.

A beérkező adatok inflációs hatására fókuszálnak majd, különös tekintettel a koronavírus, az olajárak és a forint árfolyam hatására. Nem félnek használni a rendelkezésre álló eszközöket az inflációs cél elérése érdekében. Tehát hogy 5-8 negyedév múlva 3 százalékon stabilizálódjon az infláció.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Hogy a 340-es árfolyammal elérhető-e az inflációs cél, arra a márciusi inflációs jelentés ad választ. Kétségtelen, hogy gyengébb az árfolyam, mint a legutóbbi inflációs jelentés (december) készültekor, de azóta alacsonyabb az olajár, a koronavírusnak lassító kockázatai vannak, emellett pedig a belső kereslet élénkítő hatásait is figyelembe kell venni - mondta el Nagy. Az overnight deposit állománya autonóm módon 300 milliárd forint alá csökkenhet, de negyedéves átlagban teljesülni fog a 300-500 milliárd forintos kiszorítási cél. Az időszak elején ennél magasabb volt a kiszorított likviditás, a második felében alacsonyabb lehet.

Az alelnök elmondta: tudatosan emelik a swap pontok és a BUBOR emelkedését. Ez szigorúbb monetáris politikai kondíciókat eredményez. A hazai lakossági megtakarítóknak pozitív reálkamata van (az állampapírok esetében), a külföldiek reálkamata valóban negatív, de őket nem a reálkamat érdekli.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm