2020. február 20. csütörtök Aladár, Álmos

Nagy Márton elárulta: az MNB mindent be fog vetni az áremelkedés megállítására


Az infláció márciusra visszatérhet a jegybanki toleranciasávba. A jegybank mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy az infláció a célon stabilizálódjon. A legutóbbi swap-tenderek szándékosan és tudatosan csökkentették a swap állományt. Márciusig a jegybank ezzel az eszközzel reagál a piaci fejleményekre. Márciusban értékeli a jegybank alaposan az inflációs képet és akkor határozzák meg további lépések szükségességét. A jegybank nem fél használni a rendelkezésére álló eszközöket - mondta el Nagy Márton, az MNB alelnöke, aki részletesen értékelte a fennálló helyzetet.

Az üzemanyag és élelmiszerárak növekedése miatt emelkedett nagyot az infláció, előbbi 0,7 százalékponttal emeli az inflációt - mondta Nagy Márton. Az MNB alelnöke hozzátette, a számukra fontos adószűrt maginfláció 3,7 százalékon áll, a piaci szolgáltatások inflációja változatlan maradt, az iparcikkek árindexe mérsékelt, a feldolgozott élelmiszerek tovább drágultak. Az MNB 4,6 százalékos inflációt várt, ehelyett lett 4,7 százalék lett az infláció. Februárra a jegybank 4,2 százalékot vár, márciusra 3,7 százalékra számít, vagyis arra, hogy az infláció visszatér a toleranciasávba.

A decemberi inflációs jelentés óta erősödtek az inflációs kockázatok. Mindent meg fog tenni az MNB annak érdekében, hogy az infláció visszatérjen a toleranciasávba, és a monetáris politika 5-8 negyedéves horizontján itt stabilizálódjon az infláció.

Azt is elmondta Nagy, hogy ha kell, a monetáris politikai eszköztár minden eszközét felhasználják, hogy az inflációs cél elérését és fenntartását biztosítsák. Ha szükséges, lépni fognak.

Az fx swap állományt az elmúlt hetekben érdemben csökkentették, mindet szándékolt és tudatos döntés eredményeképp. Az implikált swaphozamok 40 bázispontos emelkedését okozták, jelentősen megdrágítva a forint elleni spekulációt. Emellett a 3 hónapos BUBOR a decemberi kamatdöntés óta 20 bázisponttal emelkedett.

Ráadásul előretekintve a bankközi likviditás érdemi szűkülésével számolnak, ami - a swapállomány jelenlegi szintje mellett is - már önmagában a swap piaci hozamok és a BUBOR további emelkedését vonhatja maga után, még szigorúbb pénzügyi kondíciókat eredményezve. A márciusi inflációs jelentés fogja meghatározni a további lépések szükségességét. A monetáris politika irányultságát negyedévente értékelik újra a legfrissebb inflációs jelentés alapján, összhangban az adatvezérelt móddal, és lépéseket teszünk, amennyiben ez szükséges. A köztes hónapokban a piaci fejleményekre az fx-swap állományának módosításával reagálnak.

A beérkező adatok inflációs hatására fókuszálnak majd, különös tekintettel a koronavírus, az olajárak és a forint árfolyam hatására. Nem félnek használni a rendelkezésre álló eszközöket az inflációs cél elérése érdekében. Tehát hogy 5-8 negyedév múlva 3 százalékon stabilizálódjon az infláció.

Hogy a 340-es árfolyammal elérhető-e az inflációs cél, arra a márciusi inflációs jelentés ad választ. Kétségtelen, hogy gyengébb az árfolyam, mint a legutóbbi inflációs jelentés (december) készültekor, de azóta alacsonyabb az olajár, a koronavírusnak lassító kockázatai vannak, emellett pedig a belső kereslet élénkítő hatásait is figyelembe kell venni - mondta el Nagy. Az overnight deposit állománya autonóm módon 300 milliárd forint alá csökkenhet, de negyedéves átlagban teljesülni fog a 300-500 milliárd forintos kiszorítási cél. Az időszak elején ennél magasabb volt a kiszorított likviditás, a második felében alacsonyabb lehet.

Az alelnök elmondta: tudatosan emelik a swap pontok és a BUBOR emelkedését. Ez szigorúbb monetáris politikai kondíciókat eredményez. A hazai lakossági megtakarítóknak pozitív reálkamata van (az állampapírok esetében), a külföldiek reálkamata valóban negatív, de őket nem a reálkamat érdekli.

Címlapkép: Getty Images

Jól jönne 4 millió forint?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: 4 millió forintos hitelösszeget, és 72 hónapos futamidőt adtunk meg, ezen kívül bepipáltuk "250 000 Ft feletti havi nettó jövedelem", illetve a "Jövedelmem a kiválasztott bankba utalnám" opciókat. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legolcsóbb konstrukciót, havi 69 895 forintos törlesztővel a CIB Bank (THM 8,17 %) nyújtja; de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank (72 095 Ft/hó; THM 9,96%) ajánlata sem. Némileg lemaradva követi őket az OTP (80 275 Ft/hó; THM 13,79 %) ajánlata, de érdemes megnézni az K&H és az Erste ajánlatát is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk