15 °C Budapest

Mégis, mi folyik a piacokon? Horror áron mérik a szezon zöldségét

2019. március 31. 14:50

Horror áron mérik a szezon zöldségét, a spárgát. A termelői árak is elszálltak, és az üzletek is jókora haszonnal adják tovább a zöldséget. Nem csak a spárga miatt fájhat a fejünk: a tojás és a bogyós gyümölcsök is nagyon drágák.

Akár ezer forint felett is lehet a spárga nagykereskedelmi ára, ami igen kemény áremelkedést jelent. Ugyanis tavaly még 700-900 forintért adták a nagybani piacokon a szezon zöldségét. A Borsnak most egy termelő arról beszélt: az előállítási költség 700-800 forint kilónként, ezért nem lehet olcsóbban adni a spárgát.

Tudni kell, hogy az első darabok a legfinomabbak, legzsengébbek, így azokat érdemes megvenni. Vigyázni kell arra, hogy ha nagyon akciózzák a spárgát, az már nem lesz jó, megfárad, fásabb lesz

- mondta.

A Pénzcentrum most rákeresett az interneten, és valóban elég drága a szezonális zöldség, amelyből az első hazai termesztésű darabok a hetekben kerülnek a polcokra. Az egyik áruházban már 1400 forint egy kiló, míg a fagyasztottért 3400-at kérnek - tehát a kereskedők is jókora haszonnal passzolják tovább a spárgát.

A drágulás tavaly is megfigyelhető volt: a fehér spárgát 63 százalékkal magasabb (1500 forint/kilogramm), a zöld spárgát 52 százalékkal magasabb (1511 forint/kilogramm) termelői áron kínálták 2018 15-19. hetében az előző év azonos időszakához képest.

Érdekes, hogy a magyarok nemigen eszik a spárgát: inkább exportra termelnek a gazdák. Ellenben spárgából nagyhatalom vagyunk: a KSH 2016-os adatai szerint Magyarországon 1-1,2 ezer hektárról 4-6,5 ezer tonna spárgát takarítottak be. A főszezon május első felétől június első feléig tart. A spárga hazai fogyasztása alacsony, ugyanakkor az exportpiacokra történő értékesítés meghatározó. Magyarország a hetedik legnagyobb spárgaexportőr a tagországok sorában. A kivitelünk volumenben 16 százalékkal, 2,64 ezer tonnára, értékben 6 százalékkal, 2,19 milliárd forintra csökkent 2015-ben az egy esztendővel korábbihoz képest.

A húsvét is felveri az árakat

Nem csak a spárga mérhetetlenül drága a piacokon: a húsvét közeledtével a tojás ára is 10-20 százalékkal emelkedett. A tenyésztők ugyanis előre beárazzák a nagyobb keresletet, ami miatt több tojóra van szükség.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A riport számításai szerint így egy 10 darabos doboznyi tojás az átlagos 407 forintról 500 forintra emelkedik.

A tojás fogyasztói ára egyébként már tavaly szeptemberben emelkedni kezdett az aszály és a takarmány drágulása miatt. A drágulás nem áll meg: a szakemberek 40 százalékos áremelkedéssel számolnak.

A gyümolcsök is elszabadultak

A boltokban nemrégiben jelentek meg a bogyós gyümölcsök, amelyeket szintén aranyáron adnak. Például a szamóca igen megdrágult: az Agrárgazdasági Kutató Intézet agrárpiaci jelentéséből kiderül, hogy 2018-ban az év 10. hetében 1190 forint volt a kilója a görög import szamócának, míg az idei év 10. hetében 1350 forint. Tehát 160 forinttal drágább idén a görög import gyümölcs.

Eperből is nehéz olcsót találni: a hazai piacokon a görög import földi eper leggyakoribb ára a 11. héten még 2480 forint volt, a 12. héten már 1680 forint a Fehérvári úti Vásárcsarnokban. A Vámház körúton a görög szamóca 1480, a spanyol 1980 forintba került a 11. héten a Piaci Árinformációs Rendszer adatsorai alapján.

Aki pedig a málnáért rajong, eléggé zsebbe kell nyúlnia. A Lidlben és a Tescóban is az akciósan kapható spanyol málna kilónkénti ára 3192 forint. A budapesti és vidéki fogyasztói piacok idei árairól még nincsenek információink, hiszen csak elvétve lehet még málnával találkozni a standokon. A Piaci Árinformációs Rendszer tavaly is csak a 23. héttől tett közzé információkat a belföldi málna fogyasztói piacáról. Tavaly a Fehérvári úton 3500 forint, a Vámház körúton 1800 forint/kg volt a tarifa, míg egy hétre rá már 1500 és 1480 forintért vehettük a hazai málna kilóját.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem