6 °C Budapest

Közös számlán vagy a pasiddal, csajoddal? Te megőrültél?

2018. február 13. 18:02

Ameddig valaki egyedülálló, nincsenek a kiadásokkal kapcsolatos problémái: ő dönti el, mikor, mire, mennyit költ. Amint összekötjük viszont valakivel az életünket, minden megváltozik. A pénz pedig komoly konfliktusforrás: erős érzelmeket vált ki. Az anyagi helyzet hatással van a mindennapokra, és ha nem vigyázunk, rengeteg feszültséget, nézeteltérést okozhat, végül a párkapcsolat végleges felbomlásához is vezethet.

Amíg valaki egyedülálló, addig nincsenek gondok, legalábbis ami a pénzt illeti: maga dönti el, mikor, mire, mennyi pénzt költ, nem kell kompromisszumkot kötnie, nincs elszámoltatás, szemrehányás. Minden megváltozik, amikor találkozunk valakivel, és komolyra fordulnak a dolgok. Előbb-utóbb dönteni kell arról, külön vagy közös számlára érkezzenek a bevételek, és a kiadásokat is meg kell beszélni. A pénz ugyanis rengeteg kellemetlen pillanatot okozhat, évekre elnyúló, visszatérő vitaforrás lehet, ha a párok nem tisztázzák a dolgokat időben.

Jó hír viszont, hogy egy friss kutatás szerint ahogy öregszenek az emberek, úgy egyre kevesebbet vitáznak pénzügyi kérdések miatt. Legalábbis erre mutat rá egy amerikai tanulmány. A megkérdezett párok mindössze 15 százaléka számolt be arról, hogy az elmúlt hónapban volt pénzügyekkel kapcsolatos vitája a partnerével.

A 35-54 év közöttiek között sokkal gyakrabban fordul elő vita a pénzügyek miatt, a megkérdezett 18-34 év közöttiek 17 százaléka számolt be pénzügyekkel kapcsolatos nézeteltérésről, míg az 55 év felettiek és 18 év alattiak esetén ez kevésbé jellemző.

Így válasszatok bankot!
A Pénzcentrum bankszámla kalkulátorában 200 ezer forinttal, átlagos használat mellett (havi 1 eseti utalás, 3 csoportos beszedés) végeztünk számításokat.
Kedvező ajánlatot találhatunk a Gránit Banknál, ahol az első évben nincs díj, és a Sberbanknál is, ahol az éves díj 2880 forint, de nem marad ettől sokkal az UniCredit Bank sem, ahol az első éves díj 3000 forint új UniCredit ügyfelek részére. Ennél magasabb a Budapest Bankdíja, ott már 8030 forint az első éves díj.

Kiderült az is, hogy ahol a pénz kulcskérdés és komoly vitaforrás, ott valami más sincs rendben. Ugyanis azon párok 82 százaléka, akik nem számoltak be pénzzel kapcsolatos konfliktusról,abszolút elégedettek voltak a párkapcsolatukkal, míg akik veszekedtek a kiadások miatt, kevésbé festették le idilliként a kapcsolatukat.

Az is érdekes, hogy hogyan próbálják elkerülni a vitákat az emberek. A válaszadók 37 százalékával előfordult, hogy elrejtette a párja elől, amit vásárolt, és 11 százalékuknak van olyan hitelkártyájuk vagy bankszámlájuk, amiről a társa nem tud.

Mi lehet a megoldás?

Ha együtt élünk valakivel, az őszinteség elkerülhetetlen. Meg kell beszélni a kiadásokat, a közös célokat, és nlefektetni a közös szabályokat. Számtalan, a gyakorlatban jól működő módszer van a pénzügyek kezelésére. Az biztos, hogy mindenképp kompromisszumot kell kötni. A Portfolio tavaly nyáron négy olyan modellt mutatott be, ami évek óta működik, és amelynek köszönhetően nem okoz problémákat a pénzkérdés a kapcsolatban.

1. Totális összevezetés

"A modell úgy működik, hogy a bevételeink a közös számlára érkeznek, amihez mindkettőnknek van kártyája, általában egymás tudta nélkül, nagyobb kiadások esetén egymással egyeztetve költünk a közös számláról" - írta kollégánk, aki a feleségével egyébként rendszeresen könyvelik a költségeket.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

2. Egyenlőség és függetlenség

"A megtakarítási döntéseinket kvázi automatizáljuk (erre kiválóak a rendszeres, pl. a magas hozamú lakás-takarékpénztári megtakarítások és bizonyos értelemben a hiteltörlesztés is), a rezsiszámlákat stb. a szinte észrevétlen (a magasabb jövedelmű fél számláját terhelő) csoportos beszedéssel fizessük, egymás kisebb költéseit pedig ne is feltétlenül lássuk.  Fenntartottuk meglévő saját bankszámlánkat
(persze ilyenkor a kicsi fix költségű bankszámlacsomagok vannak előnyben), amely felett mindketten teljesen egyedül rendelkezünk. Úgy döntöttünk, hogy a rendszeres megtakarításokon és az előre látható havi közös kiadásokon túl megmaradó jövedelmünket egy hó eleji gyors Excel-számítás alapján egyetlen átutalással kiegyenlítjük. Onnantól ismét nem téma köztünk a pénz egy hónapig" - írta egy másik kolléga.

3. Az arany háromszög

A házastársak megtartották saját bankszámlájukat és van egy harmadik, egy közös bankstzámla is. "A rendszer úgy működik, hogy a fix és várható költségeink alapján, konszenzusos döntés után, egyenlő összegekkel töltjük fel a közös számlát, és innen fizetünk minden közös tételt, legyen szó a rezsiről, a hűtő és a spájz feltöltéséről, a gyerek bölcsődéjéről, vagy épp egy közös nyaralásról" - írta kollégánk.

4. Totális szétválasztás, totális összevezetés

"A feleségemnek és nekem nincs közös bankkártyánk, jövedelmeink külön számlára érkeznek, kiadásainkat erről önállóan intézzük. DE: ennek ellenére a bevételeinkre és a kiadásainkra is úgy tekintünk, mint egy közös kassza részére. Olyannyira közös, hogy nincs felosztogatás, nincs egyenlegvizsgálat, (kinek a számláján van több és miért, és kell-e ezen változtatni), éppen ezért nincs feltöltögetés, egymásnak utalgatás stb., hiszen ha minden bevétel és kiadás az oszthatatlan háztartás része, akkor ez felesleges.Ez a dolog azonban valószínűleg csak úgy működik jól, ha a modell része az átláthatóság. Vagyis otthon "tudományos igényű" Excel-táblán vezetjük az összes bevételt és kiadást, számon tartva az egyes számlák egyenlegét is. Így aztán mindketten bármikor tudhatjuk, hogyan állnak a pénzügyeink, mennyit költhetünk az adott hónapban" - írta a másik kollégánk, ők hogy csinálják, hogyan küszöbölik ki, hogy a kiadások megkeserítsék a mindennapokat.

 

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem