2018. augusztus 20. hétfő István

Kiderült: ennyit költünk ételre, többet, mint az átlag magyar


Számos tényezőtől függ, hogy ki mennyit költ élelmiszerre naponta. Ha a KSH adatait vesszük alapul, akkor egy átlagos magyar 750 forintért vásárol ételt és alkoholmentes italt naponta. De vajon mennyit költenek a napi betevőre olvasóink?

Számos tényezőtől függ, hogy ki mennyit költ élelmiszerre naponta. A KSH adatai szerint 2017-ben a magyar lakosság egy főre jutó havi összes folyó kiadása átlagosan 83 ezer forint volt, és ennek 27 százalékát költötte élelmiszerekre és alkoholmentes italokra.

Ez azt jelenti, hogy átlagosan 22 500 forintot fordítottak a havi betevőre a magyarok.

Ez az összeg egyébként magasabb, mint 2016-ban, az akkori adatok alapján havonta csupán 20 412 forintot költött élelmiszerre egy átlagos magyar.

Ennyi pénzt költünk élelmiszerre naponta

Havi 22 500 forintos kiadással számolva, és egy 30 napos hónapot alapul véve kiderül,  hogy

a magyarok naponta átlagosan 750 forintot költenek élelmiszerekre és alkoholmentes italokra.

Ez az összeg nem túl nagy, és nem szabad elfelejteni, hogy ez csupán statisztikai átlag, vagyis tömegek élhetnek Magyarországon, akiknek ennyi sem jut a napi betevőre. Kíváncsiak voltunk, olvasóink naponta hány forintból vásárolják meg a reggelihez, ebédhez és vacsorához szükséges alapanyagokat. A hétfői cikkünkben ezért szavazást indítottunk. Mostanáig közel 3700-an válaszoltak a feltett kérdésre.

Kiderült, hogy a válaszadók alig 7 százaléka költ 500 forint alatti összeget élelmiszerre, és szintén 7 százalékuk áldoz erre naponta 500 és 750 forint közötti összeget.  A válaszadók 13 százaléka 750 és 1000 forint közötti összeget hagy az élelmiszerboltban naponta, míg a válaszadók 25 százaléka ennél többet, 1000 és 1500 forint közötti összeget költ el élelmiszerre. A szavazásban részt vevők 21 százaléka ennél is több pénzből, 1500 és 2000 forint közötti összegből finanszírozza az étkezések költségeit, és a válaszadók többsége, 26 százalék naponta 2000 forintnál is több pénzt hagy az étkezdékben vagy élelmiszerüzletekben.

Sokat költünk élelmiszerre

Kedden az Eurostat Facebook-oldalán közzétett interaktív csártból kiderült, hogy élelmiszerre és alkoholmentes italokra az uniós átlagnál többet költenek a magyarok. Az Eurostat 2016-os adatokat összegző összeállítása szerint ugyanis egy átlagos hazai háztartás kiadásainak 17,7 százalékáét fordítja élelmiszerre illetve alkoholmentes italokra, míg az uniós átlag csupán 12,2 százalék.

NEM SZABAD TOVÁBB VÁRNI A LAKÁSVÁSÁRLÁSSAL!

Lakáspiaci elemzők szerint az árak emelkedése lassul, és a finanszírozási költségek is rekord alacsony szinten vannak, de már nem biztos, hogy sokáig így is marad. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 11 millió forintot, 16 éves futamidő mellett már 2,30 százalékos THM-el, és havi 68 279 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal maradnak el ettől a legnagyobb kereskedelmi bankok ajánlatai sem: az OTP Banknál például 69 206 forintos törlesztőt ígér a 2,65 százalékos THM; míg az Erste Banknál némileg magasabb, 2,71 százalékos THM is alacsonyabb, 70 513 forintos törlesztőt jelent. Érdemes még megnézni a K&H Bank, a Raiffeisen Bank, és a többi magyar hitelintézet konstrukcióját, különböző hiteösszegek, és futamidők mellett is - ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS