Megdöbbentő: ennyit költ élelmiszerre naponta a magyarok többsége

2018. július 30. 05:32

Számos tényezőtől függ, hogy ki mennyit költ élelmiszerre naponta. Viszont a KSH adatai alapján egy átlagos magyar 750 forintért vásárol ételt és alkoholmentes italt naponta. Ugyanakkor milliók vannak, akiknek ennél jóval kevesebből kell beszerezni a napi betevőt.

Számos tényezőtől függ, hogy ki mennyit költ élelmiszerre naponta, sok mindentől függ. A KSH adatai szerint 2017-ben a magyar lakosság egy főre jutó havi összes folyó kiadása átlagosan 83 ezer forint volt, és ennek 27 százalékát költötte élelmiszerekre és alkoholmentes italokra. Ez azt jelenti, hogy  átlagosan 22 500 forintot - az előző évinél 2100 forinttal többet - fordítottak a havi betevőre a magyarok.

Ha egy 30 napos hónapot veszünk alapul, akkor ez azt jelenti, hogy naponta átlagosan 750 forintot költenek a magyarok élelmiszerekre és alkoholmentes italokra. Ez első ránézésre nem túl sok, és így is érdemes hangsúlyozni, hogy ez a statisztikai átlag. Vagyis komolyabb szórást feltételezve tömegek lehetnek az országban, akiknek ennél jóval kevesebb pénzből kell kigazdálkodniuk a reggelit, ebédet és vacsorát.

Mire elég ez a pénz?

Kiindulópontnak érdemes szemügyre venni az Országos Élelmiszer- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) élelmiszer-normatívája alapján összeállított élelmiszerkosarat, ami alapján a Policy Agenda, a társadalompolitikával, gazdasággal és politikai kérdésekkel foglalkozó cég számolja ki évek óta a létminimum-értéket.

De hogy jön a létminimumhoz az élelmiszerkosár?

A létminimum-számítás egy sajátos normatív számítást alkalmaz, amely arra épül, hogy meg tudják határozni az élelmiszer-fogyasztás értékét.

Ez pedig az Országos Élelmiszer- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) élelmiszer-normatívája alapján összeállított élelmiszerkosár, ami az egészséges táplálkozás jellemzői mellett figyelembe veszi az életkori sajátosságokat is. A kosár a Policy Agenda leírása szerint "megfelel a mai kor táplálkozástudományi elvárásainak, és fedezi a közepes fizikai igénybevételre vonatkozó egészségügyi követelményeknek megfelelő teljes tápanyag-, vitamin- és ásványianyag-szükségletet."

Az élelmiszerkosár értéke az abban szereplő tételeknek az adott időszakra jellemző árakon számba vett összege, a létminimum pedig az élelmiszer-normatíva körüli értékben élelmiszert fogyasztó háztartások összes személyes kiadásának havi átlagos értéke. Vagyis a Policy Agenda az élelmiszer-fogyasztás normatív értékének számításakor azokat az élelmiszermennyiségeket vettek figyelembe, melyeket az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet dolgozott ki.

Megdöbbentő, tavaly mire jutottak: e szerinta lakosság 30 százaléka él jelenleg a létminimum alatt. 2017-ben a korábbi KSH módszertan, és a KSH által felvett háztartási statisztikai adatállomány adatai alapjána létminimum egy főre jutó összege 90 450 forint volt.

A 2017-re számított létminimum összege azt mutatja, hogy mekkora jövedelem szükséges egy háztartásnak ahhoz, hogy biztosíthassa tagjai számára a folyamatos életvitellel kapcsolatos szerény - a társadalom adott fejlettségi szintjén megfelelőnek minősülő - szükségletek kielégítését. A létminimum nem szegénységi küszöb, hanem olyan jövedelem, amely az alapvető szükségleteken túli igények kielégítését is lehetővé teszi.

De hogy néz ki pontosan a létminimum-számítás aktív korú felnőttekre vonatkoztató normatív élelmiszerkosara?

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

Ez alapján az aktív korú személynél a normatív élelmiszer-mennyisége többek között napi

  • 81 g fehérjét (ezen belül 32 g állati fehérjét),
  • 83 g zsírt,
  • 356 g szénhidrátot,
  • 800 mg kalciumot,
  • 3500 mg káliumot,
  • 13 mg vasat,
  • 60 mg C-vitamint tartalmaz.

Vagyis ideális esetben egy felnőttnek naponta ezeket a tápanyagokat fogyasztania kellene. A háztartások különböző korú tagjainak tápanyagszükséglete persze nem azonos. A felnőttekéhez képest - az OÉTI számításai szerint - a 14 éven aluliak élelmiszernormatívája 77,8 százalék, a 60 évnél idősebbeké pedig 88,2 százalék.  Fontos megjegyezni, hogy a létminimumérték az élelmiszer-normatíván túl tartalmazza az élelmiszereken kívüli szükségletekre fordítandó kiadásokat is. A számításoknál egyébként 1688 háztartást vettek alapul, amelyek a személyes kiadásaik 31,1 százalékát költik élelmiszerre.

Kiss Ambrus, a Policy Agenda vezető elemzője a Pénzcentrumnak elmondta, a  normatív élelmiszerkosár nem azokat az élelmiszereket tartalmazza, amit a szegényebb családok fogyasztanak. A számításnál szigorúan az OÉTI élelmiszer-normatívája által állították össze a kosarat.

Nem a kosár tartalmában, inkább a kosár tartalmának minőségében mutatkozik meg az eltérés a különböző anyagi helyzetben lévő családok között

 - mondta a szakember.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem