2020. december 2. szerda Melinda, Vivien

Karácsonyi rohamra készülnek a magyar boltok: újra megindul a felhalmozás?

  • Szánthó Péter
  • 2020. november 17. kedd 05:53

A járvány ellenére is karácsonyi rohamra számítanak a legnagyobb hazai üzletláncok. A Spar például már most azt ajánlja, hogy mindenki időben foglaljon házhozszállítási, vagy bolti átvételi időpontot. Bár a tavaszihoz hasonló, nagy felhalmozást még egyik mégkérdezett boltlánc sem tapasztalt, de a Lidl-nél például úgy számolnak, hogy a korlátozások akár újra elindíthatják a hullámot. Az Aldi is úgy látja, hogy a hagyományos karácsonyi szezon mellett a járvány is megdobja a forgalmat, hiszen még többen fognak otthonaikban főzni, sütni.

Elég rosszkor jött a járvány újabb hulláma, és a korlátozás, hiszen nyakunkon a karácsony, ilyenkor amúgy is nagy a felfordulás a boltokban - mindenki igyekszik jóelőre bevásárolni. Ha szerencsénk van, két héttel karácsony előtt enyhíteni fognak a szigoron, mindenesetre a magyarországi boltokat nem mindennapi kihívások elé állíthatja a rendkívüli helyzet. A Pénzcentrum most körbekérdezte a legnagyobb hazai üzletláncokat, hogy mivel készülnek az ünnepekre, lesznek-e bármilyen intézkedések, illetve számítanak-e a tavaszihoz hasonló felhalmozási lázra.

A Spar és az Interspar válaszában kifejtette, hogy egyelőre ők nem tapasztalnak pánikvásárlást, így általánosságban nem is készülnek nagyobb árukészlettel az ilyenkor szokásosnál.

Azonban minden évben a legkeresettebb termékek esetében december elejétől megemelt készlettel várjuk a vásárlókat

- tetták hozzá.

A Lidl-nél lassú emelkedés tapasztalható ugyan, de nem indult el olyan mértékű extrém felvásárlás, mint tavasszal. Az azonban a boltlánc szerint nem zárható ki, hogy az aktuális korlátozások

a későbbiekben hatással lesznek arra, hogy a vásárlók ismét elkezdjék felhalmozni az élelmiszereket.

A Lidl is törekszik arra, hogy a mindenkori vásárlói igényeket maximálisan kiszolgálják. Minden évben kiemelt figyelmet fordítanak a karácsonyi időszakra, hiszen ez az év egyik legforgalmasabb periódusa. A vállalat a korábbi évek tapasztalatai alapján tervezte meg kínálatát és készült fel az ünnepekre, ugyanakkor a pandémiás helyzet és az annak megelőzésére bevezetett korlátozások hatásait nehéz előre megmondani.

Vállalatunk november közepétől egészen az ünnepekig különböző tematikájú termékkínálattal várja a vásárlókat, melyben nagy számban jelennek meg a karácsonyhoz kapcsolódó mind élelmiszer, mind nem élelmiszer jellegű termékek. Néhány fontosabb termék a teljesség igénye nélkül: ajándékok széles választéka mind felnőttek, mind gyermekek számára, lakásdekoráció, konyhai felszerelések, barkácstermékek, széles friss hal- és húsválaszték és hetente átlagosan 140-féle zöldség és gyümölcs is a kínálat részét képezi

- válaszolták. Az árukészlet kapcsán még hozzátették, folyamatosan figyelemmel követik a vásárlói igényeket, de jelenleg nem készülnek nagyobb mértékű változásokra az előző évhez képest.

Az Aldi az első hullám tapasztalatai alapján tudatosan készül a legkeresettebb termékkategóriák előrendelésére és tömeges elraktározására; mindent megtesz dolgozói és vásárlói egészségének védelme; valamint a megszokott magas színvonalú ünnepi kiszolgálás érdekében.Mint írták, a koronavírus-járvány mellett is az elmúlt években tapasztalt forgalomra számítanak, és arra készülnek, hogy a vevők a szokott módokon fogják beszerezni az ünnepi fogásokhoz, süteményekhez elengedhetetlen minőségi alapanyagokat, ajándékokat, dekorációs termékeket.

A szezonból fakadóan és a járványügyi intézkedések miatt feltételezhetően még többen fognak otthonaikban főzni, sütni, ez valószínűleg tovább fogja növelni számos termék forgalmát.

Az áruházlánc tapasztalatai szerint az év vége jelentősen befolyásolja az egyéb non-food termékek forgalmát is. Elsősorban a játékok terén élénkül meg a kereslet, emellett komolyan megnő az igény az ajándékcsomagok, az elektronikai termékek - például kávéfőző, különböző hangszerek, távirányítós játékok - iránt is. Az ünnepi asztal fontossága évről-évre nő, így ennek tartozékai - étkészletek, poharak, asztalterítők - szintén egyre népszerűbbek a kínálatban, akárcsak az egész lakást hangulatosabbá tevő dekorációs termékek (LED fényfüzérek vagy adventi kalendáriumok).

A szezonális kínálat egy része már szeptember közepe óta elérhető az üzletekben elhelyezett külön blokkban, ahol a karácsonyi finomságok találhatók, és a következő hónapok során többek közt puszedlik, csokoládék, szaloncukrok, stollen-kalácsok, marcipános édességek lesznek kaphatók - írta az Aldi.

Készülnek plusz munkaerővel? Mi lesz a kiszállítással?

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a boltok terveznek-e létszámbővítést az ünnepi időszakra. Az Aldi válaszában kifejtette, hogy a korábbi évek tapasztalatából kiindulva úgy szervezi meg az ünnepek előtti kiemelt időszak munkaidő beosztását, hogy a vásárlókat ebben az időszakban is a megszokott magas színvonalon tudja kiszolgálni és a termékek is folyamatosan elérhetőek legyenek mind a 146 magyarországi üzletben. Az Aldi egész évben keresi azokat a munkavállalókat, akik elkötelezettek a vásárlók magas színvonalú kiszolgálása iránt.

Hasonló a helyzet a Spar és az Interspar üzleteiben is. Hozzátették, a házhozszállítás tekintetében megerősített kapacitásokkal készülnek az ünnepekre, kimondottan decemberben.

Érdemes mielőbb választani a rendelkezésre álló házhozszállítási vagy áruházi átvételi idősávokból.

Főképpen, mert a második hullámban újra fellendült a házhozszállítás: a Sparnál látnak emelkedést a rendelések számában és egyre többen választják az áruházi átvételt is. Jelenleg teljes kapacitással üzemel a kiszállítás, mely 29 teherautót és közel 60 fő sofőrt jelent, az igények ismeretében döntenek esetleges újabb idősávok megnyitásáról.

A Lidl válaszában kifejtette, hogy az áruházak és az áruházakban dolgozó munkatársak fel vannak készülve a karácsonyi időszakban érzékelhető megnövekedett forgalomra és a vásárlói igények magas szinten történő kiszolgálására, maximális lefedésére.

Kollégáink folyamatosan nyomon követik a forgalmi tendenciákat és minden pillanatban azon dolgoznak, hogy mind a kiszolgálás minőségében, mind a termékválaszték tekintetében minden vevőnk elégedetten távozzon áruházainkból ebben a kiemelten forgalmas időszakban is

- írták, majd hozzátették, hogy a Lidl Magyarország több mint 7000 munkavállalójával immár a 11. legtöbb alkalmazottat foglalkoztató cég Magyarországon.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Videó: bejutottunk az ALDI raktáraiba, ahol több ezer tonna papírt hasznosítanak újra
2025-re minden saját márkás termék csomagolása újrahasznosítható lesz az áruházláncnál.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

12.03-12.09
Országos

Spar

12.03-12.09
Országos

Lidl

12.03-12.09
Országos

Aldi

12.03-12.09
Országos

Tesco

12.03-12.09
Országos

Auchan

Prémium termékkatalógus
11.26-12.24
Országos

Aldi

11.26-12.02
Országos

Auchan

11.26-12.02
Országos

  Ajánlatunk