14 °C Budapest

Hiába a plázastop, új üzletek sora nyit húsvét előtt

2016. március 16. 10:30

A plázastop nemcsak a nagy áruházláncok terjeszkedését fékezi, hanem a kereskedelem egészének fejlődését is. Boltnyitásokból azért így sincs hiány: a következő hetekben több áruházlánc várja új üzletekben a vásárlóit, a nyitási akciók pedig pont jól jönnek a húsvéti nagybevásárláshoz.


Az elmúlt években lényegesen kevesebb üzlet nyílt a plázastop törvény miatt, de azt nem mondhatjuk, hogy teljesen leálltak volna az üzletnyitások. Számos nagy áruházláncnak így is van lehetősége terjeszkedni, és meg is adják a módját ünnepélyes megnyitóval, illetve boltnyitási akciókkal, mint ahogy például a KIKA bútorlánc teszi.

Ott nyílik új üzlet, ahol egy másik bezár

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) elnöke szerint van mozgás a piacon boltnyitások szempontjából: rengeteg bolt zár be, és sok új üzlet is nyílik. 2015 első félében az értékesítőhelyek száma 2300-al csökkent, ami azonban arra utal, hogy több a zárás, mint a nyitás.

A plázastop törvény miatt új üzlethelységek kis számban épülnek, ehelyett a meglévő üzletállomány cserélődik folyamatosan, vagyis főleg korábban bezárt üzlethelyiségben nyílnak az új boltok.

Bizonyos fokú szezonalitás megfigyelhető a boltnyitásokban, az üzletek például logikus módon előszeretettel időzítenek az ünnepek előtti időszakokra, mint a húsvét, de statisztikai adatok nincsenek erre vonatkozóan" - mondta Vámos György a Pénzcentrumnak.

Nemcsak hipermarketek a plázastop vesztesei

A plázastop néven elhíresült törvény lényege, hogy megtiltották Magyarországon a 300 négyzetméternél nagyobb alapterületű kereskedelmi létesítmények építését, illetve ennél nagyobb területűre való bővítését. Az idei évtől hatályos új plázastop-törvényben könnyítés, hogy a 300 négyzetméteres határt kitolták 400 négyzetméterre. Novemberi cikkünkből kiderült, hogy a Lidl lehet a Plázastop-törvény legnagyobb vesztese, ugyanis a német diszkontlánc 28 publikus felmentési kérelméből 28-at utasítottak vissza.

Jelenleg Magyarországon a kereskedelem fejlődését a plázastop tartja féken, főleg az élelmiszerkereskedelemét - véli az OKSZ elnöke.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
A törvény a kereskedelem egészére is negatív hatással van, mert akiknek lenne tőkeerejük építkezni, azoknak nincs lehetőségük beruházásokat végrehajtani, és így nemcsak hipermarketek, de bevásárlóközpontok sem épülnek, ahol kiskereskedők jutnának üzlethelyiséghez.

Hol lesznek boltnyitások márciusban?

Több üzletláncot megkerestünk a témával kapcsolatban, hogy kiderítsük, terveznek-e boltnyitást az elkövetkező időszakban. Sokaktól nemleges választ kaptunk, ami nem meglepő a fentiek tükrében, de több olyan áruházláncot találtunk, amely hamarosan új üzletben várja a vásárlóit, a nyitási akciók pedig pont jól jönnek a húsvéti nagybevásárláshoz.

Március 22-én, kedden nyit a KIKA legújabb áruháza Szegeden, ahol majdnem 4000 négyzetméteres eladó- és kiállító területen több száz nyitási ajánlattal várják a környékbeli lakosokat. "A nyitás napján és a nyitóhétvégén az első 500 vásárló ajándékot kap, és különféle gyermekprogramokkal várják a családokat" - tudta meg a Pénzcentrum a bútorlánctól.

A SPAR nemrég jelentette be, hogy idei beruházási terveiben 27 áruház felújítása és 5 új üzlet átadása is szerepel összesen 23 milliárd forintból. Márciusban egy új üzlet megnyitása esedékes Tökölön, és számos vidéki városban nyílnak újra kisebb felújításon átesett boltok: Gárdonyban, Sümegen, Szolnokon, Sajószentpéteren és Harkányban. "Az új nyitások és újranyitások minden esetben jelentős marketingtámogatást kapnak, amelybe az akciók is beletartoznak. Ezekről az egyes üzletekre érvényes, négyoldalas nyitási szórólapokról lehet tájékozódni" - mondta Maczelka Márk, a SPAR kommunikációs vezetője.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm