1 °C Budapest

Címke: felmentési idő (20 cikk)

Pénzcentrum | 2013. június 14. 16:30

Vége a káosznak: lezárták a szabadságolásos ügyet

Az Országgyűlés elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely többek között módosítja a Munka Törvénykönyve távolléti díj számítását. Ennek értelmében távollét (például szabadság) esetén a munkabér nem változik a munkanapok számától és a távollét időtartamától függően. Az új szabályozás 2013. augusztus 1. napján lép hatályba és visszamenőleg nem hatályos, azaz először a 2013. július hónapjára járó munkabérek kiszámításakor alkalmazható. Emellett módosulnak a szabadság kiadásának egyes szabályai is, amelyek részben 2013. augusztus 1-én, illetve 2014. január 1-én lépnek hatályba.

MTI | 2013. január 15. 17:03

Kötelező nyugdíjazás az egészségügyben: fontos bejelentés

Az önkormányzatok által fenntartott intézményekben, így például az egészségügyi alapellátásban vagy az önkormányzati járóbeteg-szakellátó intézményekben dolgozókat nem érinti a kötelező nyugdíjazás rendszere.

Pénzcentrum | 2012. március 19. 15:10

Robban a különadó-bomba: rászállt a NAV a "pofátlan" végkielégítésekre

Az Alkotmánybíróság döntésével ellentétes határozattal kötelez az adóhatóság egy magánszemélyt arra, hogy kamatostól fizesse meg a felmentése nyomán kapott jövedelmeire a 98 százalékos különadót, amit korábban már visszautalt számára a NAV - mondta el a Pénzcentrum.hu-nak Angyal József okleveles adószakértő. Az eljárás során bebizonyosodott: az adóhatóság az általa elvárt munkáltatói adatszolgáltatások alapján nem tudja helyesen megállapítani a fizetendő különadót, ezért pótlólagos nyilatkozatokat kell bekérnie a foglalkoztatóktól.

Pénzcentrum | 2011. szeptember 28. 05:12

Prés alatt a korai nyugdíjasok: itt a legújabb törvénytervezet

Többféle szempont alapján eltérő szabályok vonatkoznának a jövő évtől az öregségi korhatár előtt nyugdíjba vonulók ellátására. Továbbra is azt tervezi a kormány, hogy megadóztatja a rendvédelmi dolgozóknak juttatott szolgálati nyugdíjakat, ellenben ezek összege a nyugdíjemelésnek megfelelő mértékben növekedne. A civil korhatár előtti nyugdíjasok nagy többségének nem kellene adót fizetniük, viszont kortól függne, hogy emelkedne-e az ellátásuk. A polgármesterek, országgyűlési képviselők korhatár előtti nyugdíja viszont adózna, és nem is növekedne.

Pénzcentrum | 2011. augusztus 24. 18:05

Ezrek állása veszélyben - Milliárdokat költhet "pofátlanul" a kormány

A tavalyinál is nagyobb ütemben folytatódnak az elbocsátások a közszférában. Ezt jelzi, hogy fél év alatt 918 magánszemélynek kellett a felmondás után kapott pénzeiből 98 százalékos különadót fizetnie. Az elmúlt év egészében 1331 magánszemélyt terhelt ez a kötelezettség. Az eddig befolyt adóbevétel már csaknem 2 milliárd forinttal meghaladja az éves előirányzatot.

Pénzcentrum | 2011. augusztus 18. 13:07

Különadó: képviselők tömege szabotálja a bevallást

Országgyűlési képviselők is szép számban szabotálják a 98 százalékos különadó-bevallást: 85-en nem tettek eleget kötelezettségüknek a július 31-ei határidőig - derül ki az adóhatóság által a Pénzcentrum.hu megkeresésére készített kimutatásból.

Pénzcentrum | 2011. július 22. 11:05

Téged is könnyen kirúghatnak - így változik a Munka törvénykönyve

Bármelyik munkavállalótól könnyebben meg tudnak szabadulni a jövőben a munkáltatók, ha már nem kívánják őket tovább alkalmazni - derül ki a Pénzcentrum.hu birtokába került Munka törvénykönyve tervezett módosításából. Nem védekezhet a munkavállaló a kirúgása előtt a vele szemben felhozott kifogások ellen. Ha a bíróság megállapítja, hogy jogellenesen bocsátották el, akkor pedig nem kapja meg az elmaradt munkabérét, hanem legfeljebb a 18 havi átlagkeresetének megfelelő kártérítés illetné meg. Tekintettel a bírósági eljárások hosszára - egy per átlagosan több mint két évig is elhúzódik - jelentős kár éri a munkavállalót.

Pénzcentrum | 2011. július 19. 14:02

Rászáll az adóhatóság a szabotálókra: indul a különadó-mizéria

Megkezdte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) azoknak a magánszemélyeknek az ellenőrzését, akiknek a munkáltatói adatszolgáltatások szerint 98 százalékos különadót kellett volna fizetniük, de még bevallást sem nyújtottak be - tudta meg a Pénzcentrum.hu az adóhatóságtól. Összesen 438 adózó nem tett eleget a kötelezettségének.

Pénzcentrum | 2011. július 14. 04:44

Így szabják át a rendőrnyugdíjakat - Célkeresztben a rokkantak

Mégsem kellene az öregségi nyugdíjkorhatár eléréséig dolgozniuk a rendőröknek. Hatvanéves korukban, 30 év szolgálati viszony után rendelkezési állományba kerülhetnének, s csak katasztrófahelyzet vagy rendkívüli állapot esetén mozgósítanák őket - derül ki a Pénzcentrum.hu birtokába került életpályamodell-tervezetből. Mindezért az alapilletményük 80 százalékát kapnák meg. A visszahívott szolgálati nyugdíjasok többsége a különleges állományba kerül. Rokkantnyugdíjazás helyett tartalékállományba helyezik azokat, akik egészségügyi, vagy egyéb, önhibájukon kívüli ok miatt nem tudják ellátni a hivatásos szolgálatot.