16 °C Budapest

Filléres csúcspezsgők a magyar boltok polcain: itt a 2018-as nagy pezsgőteszt

2018. december 21. 05:42

Beköszöntött a december, ezzel együtt pedig a pezsgőszezon is. Ugyanis a magyar pezsgőfogyasztásra továbbra is jellemző a szezonalitás, az éves pezsgőmennyiség több mint felét november-decemberben vásárolják meg. De mégis milyen pezsgőt érdemes beszerezni a karácsonyi és szilveszteri koccintáshoz? Egyáltalán, milyen a jó pezsgő? Tényleg vagyonokat kell költenünk, ha jó pezsgőt szeretnénk venni? Többek között ezekre a kérdésekre kerestük a választ, miközben 13 pezsgőt kóstoltunk végig. Fogyasztói tesztünkhöz segítségül hívtuk az ország egyik közismert pezsgőmesterét is.

A hazai pezsgőforgalom évről évre nő, azonban egyelőre még mindig szezonális, az éves pezsgőmennyiség több mint felét november-decemberben vásárolják meg a magyarok. Az idei évben a palackban erjesztett pezsgők kétszámjegyű növekedést tudnak magukénak, amellyel párhuzamosan a tartályos erjesztésű pezsgők is pár százalékos növekedést produkálnak.

A magyarok még mindig az édes pezsgőt preferálják, de egyértelmű elmozdulás történik a száraz, félszáraz ízek felé is és nem csak a drágább pezsgők kategóriájában

 - mondta a Pénzcentrumnak Koczuba Róbert, a Törley Pezsgőpincészet pezsgőmestere, akivel 13 pezsgőt kóstoltunk vakon egy fogyasztói teszt keretében, köztük Törley-termékeket is.

A Törley Cégcsoport piacvezető a magyar pezsgőpiacon közel 70 százalékos részesedéssel, vagyis megkerülhetetlen, azonban néhány saját termék is okozott meglepetést a pezsgőmester számára. De ne szaladjunk ennyire előre. Még a kóstoló előtt megtudtuk, nincs minőségi különbség az édes és száraz pezsgő között, alapvetően a cukortartalomban mutatkozik meg az eltérés, de hogy ki melyiket választja, az ízlés kérdése.

Arra a kérdésre, ha igazán jó pezsgőt szeretnénk venni, fel kell-e készülni arra, hogy mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, azt válaszolta a szakember, korántsem. 

Egy pezsgő árát több tényező is befolyásolja, de leginkább a technológia, amellyel készült és egyik sem jobb vagy rosszabb a másiknál csak más.

A tradicionális champagne-i módszer a legtöbb kézi munkát, ráfordítást igénylő módszer, az így készült pezsgők elkészítéséhez ma is hosszú hónapokra, akár három évre van szükség, hiszen minimum 9 hónapot kell pihennie a forgalomba hozatal előtt.- mondta Koczuba Róbert, hozzátéve, egy 800 forintos, tartályos erjesztésű pezsgő is lehet épp olyan kellemes, mint egy 2000 forintos, palackos erjesztésű tétel.

Így készül a pezsgő
A tradicionális pezsgőkészítési eljárás (méthode traditionnelle) fontos ismérve, hogy a pezsgő ugyanabban a palackban erjed és érlelődik, mint amelyben később forgalmazzák. A tradicionális erjesztésű pezsgők hosszú palackérlelési procedúrán esnek át, ez pedig ízében, illatában is megmutatkozik: illatában és ízében is inkább érett gyümölcsösség érződik, nem friss citrusosság, testesebb, kicsit édeskésebb jegyekkel.

A palackban erjesztett, szűréssel seprőtelenített eljárásnál (méthode transvasée) a töltőbor úgynevezett magnum (1,5 literes) palackokba kerül. Az eljárás fő jellemzője, hogy a palackban erjesztett és érlelt pezsgőt zárt rendszerű, hűthető és nyomásálló tartályba ürítik, melyben az erjesztés és az érlelés zajlik minimum 9 hónapig. Sterilen szűrik és hőkezelik, így biztosítva az egyenletes minőséget, majd expedíciós likőrrel beállítják a végleges cukortartalmat.

Tartályban erjesztés (méthode charmat). Ennél az eljárásnál a pezsgők nyomásálló, acéltartályokban erjednek. A folyamat 3-6 hónap alatt zajlik le. A rövid érlelési időt követően a pezsgőt fajtának megfelelően likőrözik, szűrik, hidegkezelik, sterilszűrik, lepalackozzák. Amennyiben a pezsgőt nem borból, hanem mustból egy menetben erjesztik, akkor Asti típusú pezsgőkről beszélünk. (méthode asti)

A Pénzcentrum, tekintettel arra, hogy egyre nő az érdeklődés a száraz pezsgők irányába, utóbbiakat tesztelte, viszont nem vette külön a különböző eljárással készült tételeket.

Tehát egy-egy tartályos érlelésű pezsgő után olykor egy palackos érlelésűvel találta magát szembe a vakkóstolón a pezsgőmester és kollégánk.

Ezeket pedig egymáshoz képest értékelni szinte lehetetlen, hiszen nagyon eltérő jellemzőkkel bírnak. Épp ezért az egyes tételeket önmagukhoz viszonyítva értékeltük egy 1-től 10-ig terjedő skálán az adott tétel főbb stílusjegyeit kiemelve.

Kellemes ízvilág, kellemetlen meglepetés

A maximálisan kiadható 10 pontot egy ital sem kapta meg, de a véletlenszerűen kiválasztott tételek között minimális eltérés volt a pontszámokban. Viszont több hibás tétel is a kóstoltak között volt, amelyek nem a valós arcukat mutatták. Ennek a pezsgősdugó volt az oka.

Ilyen volt a Törley Hungaria Grande Cuvée-je, amiről a pezsgőmester azt mondta, nem harmonikus, és kellemetlen az íze. Ugyanígy nyilatkozott ő és kollégánk a Kreinbacher Extra Dry pezsgőről is, sajnos mindkét tétel dugós volt ezért azokat nem tudták értékelni.

Néhány dugó ugyanis hibás, ezt pedig kóstolás előtt nem lehet megmondani, a palackon, de még a dugón sem látszik semmi, az ital ízében és már illatában viszont érződik: ha a pezsgő nem harmonikus, szétesett, kellemetlen, dohos, nyirkos pincére emlékeztető ízt és illatot érzünk, gyanakodhatunk. Csakhogy míg egy étteremben például visszaküldhetjük a palackot, otthon már nincs mit tenni, mint kiönteni a palack tartalmát és egy újabbal próbálkozni.

A tárolás sem mindegy, éveken át nem érdemes tárolni a megvásárolt palackokat, a pezsgőt a beszerzés után egy éven belül érdemes elfogyasztani. Belefutottunk egy olyan tételbe is a kóstolón, ami valószínűsíthetően túl sokat állt az üzlet polcán vagy raktárában, ez pedig már az ízén is érződött.

Ha valaki felbont egy palack pezsgőt, és negyedóránként újra és újra tölt belőle egy kicsit és megkóstolja, minden alkalommal mást fog érezni

 - mondta a pezsgőmester, hozzátéve, egy palackból kitöltött pezsgő minden pohárban máshogy viselkedhet különös tekintettel a pezsgő hőfokára. Ezt láttuk is, volt olyan tétel, ami például kollégánk poharában szépen habzott, magas szénsavtartalomról árulkodott a megjelenése is, míg Koczuba Róbert poharában látszólag egy alacsony szénsavtartalmú, csendesebb ital volt. Erre a feltételezésre rácáfolt a kóstolás, és kiderült, hogy a szénsav tökéletesen rendben van.

A pezsgőt egyébként fogyasztás előtt, hűtőben, 6-8 fokra érdemes hűteni és úgy fogyasztani. Fagyasztóba viszont semmiképp se tegyük - javasolja a pezsgőmester - mert a hősokk tönkreteszi az aromát.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Éveken át nem érdemes tárolni a megvásárolt palackokat, a pezsgőt a beszerzés után egy éven belül érdemes elfogyasztani.

A szakember azt is elárulta, hogy alapvetően célszerű állva tárolni a palackokat - még ha csak kevés ideig is tároljuk -, de ha elfektetjük, utána már nem szabad talpra állítani fogyasztás előtt. Ha felbontottunk egy palackkal, de nem ittuk meg, és az ital jelentős része megmaradt, érdemes pezsgőzáróval visszazárni a palackot, amit borszaküzletekben, de akár hipermarketekben is be tudunk szerezni. Viszont így is, érdemes a felbontástól számított 1-2 napon belül meginni a pezsgőt. Ha csak kevés ital maradt a palackban, azt nem is érdemes eltenni.

Pezsgőt, de mégis, milyet?

A pezsgőket több helyen vásároltuk meg és több ár kategóriából válogattunk véletlenszerűen. Azokat a fajtákat tettük kosarunkba, amelyek címkéjén az állt, hogy a palack tartalma száraz, illetve brut. A vizsgált tizenhárom pezsgő mindent összevetve jól szerepelt.

Ha külön vesszük a tartályos és palackos érlelésű tételeket, az első kategóriában a legmagasabb pontszámot Koczuba Róbert az Aldi Herzog Alba pezsgőjének adta, utóbbi kategóriában pedig a Tesco Cava Brut-je lett az első helyezett.

Kollégánk a tartályos érlelésű pezsgők közül a legmagasabb pontszámot a Szent István Korona pezsgőnek adta, a palackos érlelésű pezsgők közül pedig a legmagasabb pontszámot holt versenyben a Tesco Cava Brut és a Lidlben vásárolt Pannon Imperial Extra Dry kapta tőle.

Ugyanott készül, mégis más a pezsgő, miért?

A König, az Arany Sárfehér és a Szovjetszkoje Igriszkoje pezsgőket a Royalsekt Zrt. palackozta, Izsákon, az Agárdy telepen. Kérdésünkre, hogy ebből a tényből levonható-e bármiféle következtetés az italokkal kapcsolatban, Koczuba Róbert azt mondta, az égvilágon semmi, csak ugyanaz a cég forgalmazza és palackozza, de egyértelműen kiérződik, hogy mind a három más alapborból, ezzel együtt pedig más féle szőlőből készült.

A Törley Cégcsoport is több márkát gyárt és forgalmaz, - François, Hungaria és a Törley pezsgőket, illetve a BB termékeket - ám ezek különböző célcsoportot céloznak meg, a különböző termékek más alapborból, más technológiával készülnek.

Csábító az orosz név?

A Szovjetszkoje Igriszkoje címkéjén figyelemfelkeltően jelzik, magyar termékről van szó. Joggal merül fel a kérdés: akkor mégis miért kell orosz nevet adni az italnak? Az orosz pezsgőgyártással kapcsolatban a pezsgőmestertől megtudtuk, régen az orosz pezsgők állítólag kifejezetten jó minőségűek voltak, palackos erjesztési módszerrel készültek. Amikor a Szovjetunió megalakult, egyre nagyobb tömegeket kellett kiszolgálni, és kitaláltak új módszereket. A tartályos módszernek is van egy tovább fejlesztett változata, a folyamatos pezsgőkészítés, ami viszont elég silány minőséget ad. Ilyen módszerrel készültek nagy mennyiségben a szovjet pezsgők annak idején, ezek nem igazán a minőségükről voltak híresek. Azonban manapság egyre jobb minőségben lehet orosz pezsgőket kóstolni, újra megnyitnak pezsgőüzemeket, illetve újakat is létrehoznak, amelyek korszerű módszerekkel készítenek pezsgőket, ezeknek pedig már európai a minőségük.

Cava vagy pezsgő? Ki lehet szúrni, ha cavavál van dolgunk?

Jogggal merülhet fel az olvasóban, vajon a pezsgőmester kiszúrta-e, hogy a sorban két cava is volt. Nem, nem szúrta ki. De miért is vette volna észre? A cava nem más, mint tradicionális spanyol pezsgő hagyományos helyi szőlőfajtákból, amelyet abban a palackban erjesztenek és érlelnek, amelyben aztán a végső forgalomba is kerül majd.

Mégis, milyen pezsgőt vegyek és mennyiért?

Ízlés kérdése, milyen pezsgőt érdemes venni.

Aki a friss, üde, gyümölcsös ízeket keresi, annak a tartályos erjesztéssel készült termékeket célszerű keresnie.

Ez azonban a címkéken nem igazán van feltüntetve. De ha egy pezsgőnek 1500 forint alatti az ára, az árulkodó lehet, ott jó eséllyel tartályos erjesztésű módszerrel készült tétellel van dolgunk.

Aki az összetettebb íz és illatvilágot részesíti előnyben, annak érdemes a palackos erjesztésű pezsgőket keresnie

Sok címkén feltüntetik, hogy hagyományos módszerrel készült italról van szó és az ár is árulkodó lehet, 1500 forint alatt ne is keressük az ilyen termékeket.

Különböző alkalmakra érdemes különböző pezsgőket venni, a friss, üde, citrusos pezsgő nagyon jól tud esni például nyáron, míg a palackos erjesztésű, testesebb tételek jobban csúsznak télen. De ez tényleg csak ízlés kérdése. Mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelőt pezsgőkészítési eljárástól és ártól függően. A pezsgő ráadásul azon kivételes italok egyike, amelyet gyakorlatilag minden alkalomra lehet fogyasztani, szóval érdemes próbálkozni, kísérletezgetni, és kóstolni, hogy megtaláljuk a kedvünkre valót.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm