2020. szeptember 28. hétfő Vencel

Döbbenetes adatok: brutális mennyiségű sör jut fejenként a magyarokra


Magyarországon az ország lakosságához mérten fejenként 61 litert sört állítottak elő 2019-ben. Ez összesen valamivel több mint 600 millió liter nedűt jelentett, ám ez csak az EU-s középmezőnyre volt elég. Csak a mihez tartás végett, a csupán csak egy millió lakossal többel büszkélkedhető Csehország több mint 1,2 milliárd (!) literrel többet produkált. És hát ezzel még az EU-s dobogóra sem fértek fel, nagyon nem.

Mit ide apák napja, vagy nemzetközi férfi nap, amikor augusztus hetedike a sör világnapja. Ami természetesen nem csak a férfiaknak szép nap, de azoknak a hölgyeknek is, akik szeretik a sört. És azt tudtátok, hogy az EU-ban tavaly 34 milliárd (!) liter sört állítottak elő? A statisztikák szerint ez azt jelenti, hogy minden egyes uniós állampolgárra 77 liternyi sör jutott 2019-ben - derült ki az Eurostat friss adataiból.

Az már talán kisebb meglepetés, hogy az EU-ban messze Németország volt a csúcs sörelőállító, ők nem kevesebb, mint 8 milliárd litert állítottak elő sokak kedvenc alkoholjából, ami az összes uniós termelés 23 százalékát teszi ki. Ez pedig gyakorlatilag azt jelenti, hogy minden negyedik üveg/doboz sör az EU-ban német. 

Holtversenyben a második legtöbb sört - igazából fele annyit, mint a németek -, Lengyelország és Spanyolország állította elő, egyaránt 3,9-3,9 milliárd literrel, amit Hollandia követett 2,4 milliárd literrel. 

Az adatokat nézve, bár Magyarország nem tartozik a milliárd literesek táborába, de azért a sör produktivitásunk erősen a középmezőnyben van, igazából a 11. legtöbb az EU-ban. Mindez azt jelenti, hogy

hazánkban összesen 601,8 millió liter sört állítottak elő 2019-ben.

Ha csak a magyar lakosságot nézzük, akkor ez fejenként 61 liter sört jelentett tavaly. Közvetlen szomszédjaink közül Ausztria és Románia is előttünk végzett, előbbi kétszáz millió literrel, utóbbi több mint egy milliárd literrel előzött bennünket. De az országok méreteihez képest Csehországot még ok sem tudták megközelíteni, ugyanis a csehek, nem kevesebb, mint 1,9 milliárd liter sört gyártottak tavaly.

A magyar sörtermelés egyébként több mint 200 millió literrel volt magasabb tavaly, mint 2018-ban, de például Szlovákiában 10 millió literrel kevesebb jött össze ugyanezen az időtávon. A legfrissebb adatok szerint a legkevesebb sört a Litvánok állítják elő, ők az egyetlenek, akik a 100 millió litert sem érik, a tavalyi termelésük 76 millió liter volt. 

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor kalkulátorunk szerint 60 hónapos futamidőre jelenleg az UniCredit Bank nyújtja a legjobb ajánlatot, náluk 42 099 forintos törlesztővel számolhatsz; míg az MKB Banknál 43 358 forintos törlesztőt ígér a 10,95%-os THM. Érdemes még megemlíteni a Cetelem, a K&H Bank, illetve a Raiffeisen Bank ajánlatát is, náluk a teljes futamidőre tekintve 11,28% és12,84% közötti THM-mel kalkulálhatsz. Ha kíváncsi vagy arra is, mennyit kell visszafizetni összesen a hazai bankoknak, ha 2 millió forintot veszel fel 60 hónapos futamidőre, akkor a kondíciókért és egyéb kedvezményekért kersd fel a Pénzcecntrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

09.24-09.30
Országos

Lidl

09.24-09.30
Országos

Auchan

09.24-09.30
Országos

Interspar

09.24-09.30
Országos

Spar

09.24-09.30
Országos

Tesco

09.24-09.30
Országos


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó