2020. október 20. kedd Vendel

Döbbenet, mennyi instant leves fogy itthon: a magyarok is jól bespájzoltak


Évről évre egyre több instant tésztaleves fogy a világon, melyben toronymagasan vezetnek az ázsiai országok. Egy nap alatt világszerte 290 millió adag leves fogy el. A TOP50 legnagyobb keresletű országba Magyarország is bekerült, a magunk éves szinten fejenként 3,1 adagjával a 38. helyen állunk a világban. Persze ezzel meg sem közelítjük Dél-Koreát, Japánt, vagy Kínát, ahol 10-szer, 15-ször, 25-ször annyi adag is elfogy évente fejenként. A járvány alatt pedig a kereslet minden rekordot megdönthetett.

Az instant leveseket Japánban találták fel 1958-ban, vagyis több mint 60 éve. Az eredetit a japán rámen leves inspirálta, az arra jellemző hullámos tojásos levestészta szárított formában még ma is az instant levesek sajátja. Nem sokkal feltalálása után robbanásszerűen kezdett terjedni a világban, és azóta is folyamatosan nő a kereslet a zacskós levesek iránt.

Feltalálásuk óta a tésztalevesek kis zacskós fűszerkeverékkel, zsiradékkal egészültek ki, majd egyes változatokban szárított zöldségdarabok is megjelentek. A 70-es évektől vált elterjedtté a poharas változat is, amihez tényleg csak forró víz és kanál szükséges. Az ízesítésben szintén már rengetegféle variáció található a kínálatban.

2015-ben még 97,49 milliárd adagot adtak el világszerte, 2019-ben már 106,42 milliárdot a World Instant Noodles Association (Instant Tésztaleves Világszövetség) adatai szerint. Minden nap 290 millió zacskónyi instant leves fogy globálisan. A fogyasztás 80 százalékát ázsiai országok - és 40 százalékát Kína és Hongkong - adják együttesen.

A világon az első 5 ország szintén ázsiai, második Indonézia a maga 12,52 milliárd éves szinten elfogyasztott instant tésztaleves mennyiségével. (Ez a kínai adatnak még mindig csak a harmada.) Harmadik India, és csak negyedik Japán - ahol eredetileg feltalálták a terméket. Az ötödik helyet Vietnám szerezte meg az USA előtt.

A TOP50 ország között feltűnnek olyanok, mint az Egyesült Királyság, ahol 2019-ben 420 millió adag instant leves fogyott, Németországban 280 millió. Hollandiában 50 millió, míg a szomszédos Belgiumban ennek csak az ötöde. Ebben az érdekes rangsorban Magyarország a 46. helyen szerepel, holtversenyben Chilével.

Hazánkban ezek szerint 30 millió adag tésztalevest fogyasztunk, ami azt jelenti, hogy éves szinten tavaly 3,1 adag fogyott el per fő. Amennyiben a lakosságszámmal összevetjük a többi ország fogyasztását is, akkor még előrébb kerülünk a rangsorban a 38. helyre! (A TOP 50 legtöbbet fogyasztó ország adatait nézve.)

Így már a fogyasztást nézve világelső Kína csak a 11. helyen áll, 29,8 adag elfogyasztott levessel per fő. Az első hely Dél-Koreáé, ahol 2019-ben 75,5 adag fogyott el fejenként, a második Nepál, harmadik Vietnám és negyedik Thaiföld. Majd Indonézia és Malajzia után következik csak Japán, ahonnan a tésztaleves származik. Az első 15-ben így még kevesebb nem ázsiai országot találunk.

Ha pedig a további TOP50 ország adatait nézzük, látható, hogy az USA, Mexikó, Brazília, Oroszország lejjebb csúsztak. Magyarországon a fogyasztás fejenként pedig vetekszik a németekével és a hollandokéval. Amellett, hogy csak forróvizet kell hozzáadni, tehát nem egy bonyolult fogás, az is vonzóvá teheti itthon az instant leveseket, hogy áruk többnyire 99-249 forint között mozog, átlagosan 150 forint.

Mi lesz 2020-ban?

A pandémia világszinte megemelte a tartós élelmiszerek fogyasztását. Eleve évről évre növekedést lehetett tapasztalni az instant levesek iránti keresletben világszinten, de az idei számok feltehetően minden várakozást felülmúlnak majd. Eleve a legnagyobb fogyasztó, Kína az, ahol először lecspott a koronavírus, és hosszan eltartott a korlátozások időszaka, feltehetően betáraztak instant levesből. Ugyanígy a többi ázsiai országban, ahol szintén eleve népszerű termék.

Szingapúrban például a közösségi médiát elárasztották a képek az üzletek üres polcairól, és az emberekről, amint hatalmas mennyiségekben vásárolnak háztartási termékeket, rizst és instant tésztaleveseket, nem sokkal azután, hogy a városban sárgáról narancs fokozatúra változtatták a vírusveszélyt. Malajziában is az instant tésztaleves gyártók 55 százalékos keresletnövekedés mértek azután, hogy a kormány meghozta az első intézkedéseket a pandémia ellen.

Nem lehet tehát csodálkozni majd, ha kiderül, a pánikvásárlási rohamokkal az instant tésztaleves az egyik legjobban fogyó termékké vált. Márciusban elsősorban a vírusfertőzések megelőzésére használatos termékeket halmozták fel az emberek, de jelentős mértékben vásároltak még tartós élelmiszereket és tisztálkodószereket is. A Pénzcentrum összeállításában is szerepeltek a porlevesek javaslatként, miből érdemes karanténtartalékot képezni, a liszt, olaj, cukor, konzervek, lekvárok, stb. mellett.

Így lehetséges, hogy Magyarországon is rekordot fognak dönteni az instant tésztaleves eladások 2020-ban. Azt nehéz lenne megjósolni, hogy a második hullám alatt is lehet-e pánikvásárlási rohamra számítani, viszont az biztos, hogy nem lesz olyan fejetlenség, mint márciusban a boltokban. A boltok azóta felkészült, a lakosság pedig már nem olyan bizonytalan abban, milyen termékekre lesz szüksége a "túléléshez".

Címlapkép: Getty Images

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.15-10.21
Országos

Lidl

10.15-10.21
Országos

Auchan

10.15-10.21
Országos

Tesco

10.15-10.21
Országos

Spar

10.15-10.21
Országos

Praktiker

10.15-10.26
Országos


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó