Tapolca, Magyarország - 2011. augusztus 15: Tesco szupermarket épülete logóval.  A Tesco egy globális élelmiszer- és általános árucikk-kiskereskedelmi vállalat, amelynek székhelye az Egyesült Királyságban, Cheshuntban található.

Áll a bál a Tescónál: kiverte a biztosítékot a vezérigazgató fizetésemelése

2024. június 14. 16:47

A Tescót érintő bírálatok középpontjában a vezérigazgató jelentős fizetésemelése áll, mivel az áruházlánc jelentős profitja ellenére egyes áruházi alkalmazottak - mint a takarítók és a biztonságiak - nem részesülnek normális megélhetést biztosító munkabérben - írja a The Guardian.

Az Egyesült Királyság legnagyobb szupermarketláncának számító Tesco komoly kritikákkal nézhet szembe a pénteki részvényesi közgyűlésen vezérigazgatójának, Ken Murphynek a fizetése miatt. A ShareAction kampánycsoport felveti, hogy Murphy fizetése miért nőtt meg több mint kétszeresére, a bónuszokkal együtt elérve a 9,9 millió fontot (ez a mai árfolyamon számolva megközelíti a 4,7 milliárd forintot). Ezalatt néhány áruházi alkalmazott nem kap rendes megélhetést biztosító bérezést. Murphy válaszában kiemelte, hogy javadalmazását az igazgatótanács határozza meg és büszke arra, hogy a Tesco "vezető munkáltatók vagyunk a kollégáknak szóló teljes csomagunkat tekintve".

Dan Howard, a ShareAction képviselője szerint a Tescónak automatikusan biztosítania kellene a valódi megélhetési bért minden dolgozójának, figyelembe véve az évi 2,3 milliárd fontos profitot. A harmadik féllel szerződött alkalmazottak esetében különösen sürgős lenne ez a lépés. Howard szerint ezeknek a lépéseknek az elmulasztása árthat a Tesco hírnevének.

A Tesco közleménye szerint sikeresen növelte eladásait és továbbra is vásárlókat nyer riválisaival szemben. Az infláció mérséklődése mellett Murphy kiemelte az alternatív megoldásokat bizonyos termékek hiányának kezelésére és pozitívumként említette a vásárlói hangulat javulását az Egyesült Királyságban.

Azonban elismerte, hogy nem élelmiszer jellegű cikkek eladásai gyengébbek voltak az időjárás hatása miatt. A Tesco így összességében pozitív kilátásokkal néz szembe annak ellenére, hogy vezetőségük fizetése és dolgozóik bérezése terén kritikák érik őket.

 
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 23. kedd
Lenke
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 22. 19:14
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem