23 °C Budapest
NEWPORT, WALES, UNITED KINGDOM - 2021/01/08: A man walks pass TESCO logo and supermarket in Wales.The new, highly contagious strain of the virus has taken a firm foothold in Wales. One in four tests come back positive. The level four restriction is tightened and lockdown will continue until Jan 29th. (Photo by May James/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

Kiszivárgott: 4,5 milliárd forintot kaszál a Tesco vezére egyetlen év alatt - megérdemli?

2024. május 23. 14:50

A Tesco 2024-es éves jelentése szerint az adózás előtti nyereség 159%-kal, 882 millió fontról 2,3 milliárd fontra nőtt, míg Ken Murphy vezérigazgató javadalmazása megduplázódott. Ez utóbbi tény a közösségi médiában felháborodást és bojkottfelhívásokat váltott ki, noha a cégvezetés díjazása a piaci szabványoknak megfelelő és a részvényesek által támogatott is volt - számolt be a HR Zone. .

A brit Tesco szupermarket a hónap elején tette közzé 2024-es éves jelentését, amely szerint az adózás előtti nyereség 159%-kal, 882 millió fontról 2,3 milliárd fontra nőtt. Ken Murphy, a vállalat vezérigazgatójának vadalmazása ebben az időszakban 4,4 millió fontról 9,9 millió fontra (ez mai forintárfolyamon közel 4,5 milliárd forint) emelkedett - erről a Pénzcentrum is beszámolt.

A sajtó ugyan visszafogottan reagált a hírre, viszont a közösségi médiában felháborodás ütötte fel a fejét. Sokan kapzsisággal vádolták Murphy-t és bojkottra szólítottak fel a Tesco ellen. Egy szakszervezeti vezető különösen élesen bírálta a döntést, mondván: ez arculcsapás a munkavállalók és vásárlók számára.

Murphy javadalmazása egy része fix fizetésből (1,6 millió font), bónuszból (3,4 millió font) és teljesítményt érintő kifizetésekből (4,9 millió font) állt össze. A teljes összeg több mint fele részvényekhez kötött, úgynevezett halasztott ösztönzőkből tevődik össze, ami tőzsdei vállalatoknál sűrű gyakorlat. Az igazgatótanács a saját javadalmazási politikáját nem találta helytelennek vagy rendellenesnek, és a részvényesek nagy többsége is támogatta ezt a módszert az éves közgyűléseken.

Az is vita tárgyát képezi, hogy egy igazgató megérdemli-e az ilyen magas díjazást. Egyesek szerint a magas vezetői fizetések segítik a vállalatokat abban, hogy vonzzák és megtartsák a legjobb tehetségeket, mások viszont úgy vélik, hogy ezek a nagy bérek kedvezőtlen társadalmi-gazdasági hatásokkal járhatnak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Tesco erős pénzforgalommal és jó mérleggel rendelkezik. Többek között csökkentette kibocsátásait és árcsökkentéseket hajtott végre, emellett az alkalmazottak órabérét is emelték. Ugyanakkor bizonyos területeken kevésbé jó teljesítményt nyújtottak; például csirketenyésztési gyakorlata miatt kritikák érték, és néhány dolgozójának fizetése nem érte el a minimálbért bizonyos időszakokban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.06 09:24
Kutatási eredmények szerint a gyakori digitális média használat körülbelül 10%-kal növeli az ADHD-ra...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 17. hétfő
Laura, Alida
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem