Baking fresh bread in bakeryMore photos from bakery and cakes:

Súlyos vádak merültek fel a Tesco és a Lidl pékáruival szemben: megtévesztik a vásárlókat?

2024. június 12. 12:16

Négy nagy brit szupermarketláncot, köztük a Lidlt és a Tescót, vádolt meg félrevezető állításokkal és a fogyasztóvédelmi előírások megsértésével a The Real Bread Campaign - a Valódi Kenyér Kampány - számolt be a The Guardian. Kétségbe vonták pékáruik frissességét, amelyeket a boltok állítása szerint helyben sütnek.

A The Real Bread Campaign, amelyet a Sustain működtet, panaszt nyújtott be négy jelentős szupermarket ellen az Egyesült Királyságban, azzal vádolva azokat, hogy félrevezető állításokat tettek és megsértették a fogyasztóvédelmi előírásokat pékáruik forgalmazása során. A kampány célkeresztjébe került szupermarketek között szerepel a Sainsbury's, a Tesco, a Lidl és a Co-op.

A Sainsbury's esetében a kritika arra irányult, hogy bár "minden nap frissen készült" és "frissen sütött kenyér" állításokat tettek, valójában sok boltjuk áttért az újrasütési modellre, ami azt jelenti, hogy máshol előkészített kenyeret sütnek újra. Ez az eljárás ellentmondhat az említett állításoknak. A vállalat válaszában kiemelte, hogy felülvizsgálták pékségi szolgáltatásaikat és receptjeiket az év elején.

A Tesco esetében hasonlóan félrevezető marketingstratégia alkalmazását vetették fel. A cég állítása szerint "a boltokban szakértelemmel sütött 1968 óta" és "minden nap friss" pékárut árulnak, miközben a 3000-ből csak 400 üzletükben készülnek termékek a "semmiből", vagyis teljesen helyben, előkészítés nélkül. A Tesco hangsúlyozta együttműködését beszállítóikkal és azt, hogy képzett munkatársaik minden nap megsütik ezeket az előkészített tésztákat.

A Lidl-t is bírálták a helyben sütött friss pékúrura vonatkozó állításaik miatt, miközben egyik brit üzletükben sem sütnek kenyeret "nulláról", hanem előkészített termékeket helyeznek a sütőkbe másodszori sütésre.

Végül a Co-op "frissen készített", "kovászos" bagetteje is kérdéseket vetett fel. A The Real Bread Campaign szerint ezeket egy harmadik fél gyártja és süti meg először, mielőtt újrasütnék őket Co-op üzletekben.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az Oxfordshire megyei tanácshoz benyújtott panasz után négy hónappal még mindig válaszra várnak Manchester városi tanácsától. Mindenesetre mind a Co-op, mind Manchester városi tanácsa jelezte, hogy vizsgálódni fog az ügyben. Ezek az események rávilágítanak arra, hogy fontos odafigyelni arra, hogyan kommunikálják és címkézik élelmiszereink minőségét és frissességét. Az előírások célja védeni a fogyasztókat téves vagy megtévesztő információktól - írta a lap.

Te mit gondolsz a saját márkás termékekről?

A következő hetekben a Pénzcentrum és a Debreceni egyetem közös, nagymintás felmérést végez, hogy kiderüljön, hogyan vélekednek a hazai vásárlók az ún. kereskedelmi/saját márkás, illetve a gyártói márkás termékekről. Az alábbiakban arra szeretnénk megkérni, hogy töltsd ki a kérdőívet, ezzel segítve munkánkat. Köszönjük!

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 23. kedd
Lenke
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 22. 19:14
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm