23 °C Budapest
Sale of strawberries and asparagus on the street in Heidelberg, Germany.

Pofátlanság! Így vernek át az utcai zugárusok a mézédes lajosmizsei eperrel

2024. április 27. 13:03

Ellepték a hazai köztereket a „mézédes magyar epret" kínáló zugárusok. Nem árt azonban ezekkel vigyázni, mert van esélye annak, hogy a hangzatos szlogen valójában ellenőrizetlen forrásból származó, jellemzően spanyol vagy görög szamócát takar. Mutatjuk, honnan ismerheted fel az átverős bódésokat.

Ismét megjelentek a hazai közterületeken a szamócás zugárusok, tábláikon jellemzően a „mézédes magyar eper” szlogennel kínálják portákájukat. Egy valóban magyar termelő szerint azonban nem árt vigyázni, mert jellemzően nem azt kapjuk, amit ígérnek. Az Organikus Farm csatorna arca, egy a TikTok-ra feltölttött videóban úgy fogalmaz, ezen termékek „80%-a az spanyol vagy görög eper, amit behoznak és lajosmizsei magyar eperként adnak el”.

Persze szerinte vannak árulkodó jelek és mi magunk is tehetünk azért, hogy biztosra menjünk, hogy valóban magyar őstermelővel van-e dolgunk. A vásárlóknak azt javasolja, hogy egyrészt kérjenek áfás számlát, másrészt kérjék meg az eladót, hogy mutassák meg az őstermelői engedélyüket, vagy legalább egy fotót az eperföldről, ahonnan az áru származik. Íme a TikTok-ra feltöltött videó:

@organikusfarm

♬ eredeti hang - ‼️Organikus Farm ❤

A rendőrség is tehetetlen a zugárusokkal szemben

Már-már hagyomány, hogy minden évben ellepik a közterületeket a különböző zugárusok, legyen szó hóvirágot vagy épp valamilyen szezonális gyümölcsöt árusító kereskedőkről. A Pénzcentrum is hosszú évek óta beszámol a jelenségről, legutóbb például azt is megtudtuk, hogy sem a rendőrök, sem a közterület-felügyelők nem tudnak fellépni az alkalmi kofákkal szemben.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) például arról tájékoztatta lapunkat, hogy a - most is hatályban lévő - 2012. évi II. törvény a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről alapján a rendőrségnek nincs jogszabályi felhatalmazása az illegális árusokkal szembeni fellépésre. Hozzátették ugyanakkor, hogy amennyiben a rendőrség bármilyen hatáskörébe tartozó szabálysértést vagy bűncselekményt észlel, megteszi a szükséges intézkedéseket.

Mi kell a legális áruláshoz?

Természetesen senkiről sem állítjuk, hogy az éppen folyamatban lévő, utcai kereskedése illegális lenne, hiszen mi ezt nem tudhatjuk. Azt viszont tudjuk, mi kell ahhoz, hogy valaki legálisan árulhassa portékáit az utcán, elkerülve a szankciókat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az utcán, illetve az aluljáróban történő értékesítés a kereskedelemről szóló törvény, illetve a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló Korm. rendeletben foglaltak alapján végezhető, mozgóbolt és mozgóárusítási működési engedély birtokában.

Budapest esetében ez azt jelenti, hogy a fővárosi kerületi önkormányzat jegyzője, a Fővárosi Önkormányzat által közvetlenül igazgatott területeknél pedig a fővárosi főjegyző állítja ki ezt az engedélyt. A mozgó árusításnál ráadásul az is fontos szabály, hogy valahol fel legyen tüntetve a vállalkozásunk neve és címe. Továbbá csak olyan termékeket árusíthatunk, ami a működési engedélyünkben is szerepel.

Ha valaki tehát az olcsó árak, és a „mézédes magyar eper” szlogen láttán mégis elcsábulna, annak jusson eszébe, nem biztos, hogy megéri akár annyi pénzt is kiadni valamiért, amiről gyakorlatilag semmit nem tudunk, és a minőségére senki, semmilyen garanciát nem vállal.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 20. csütörtök
Rafael
25. hét
Június 20.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm