Happy young attractive woman open cardboard box satisfied with purchase online shop order sit on sofa at home.

Így vernek át minket az online webáruházak: ezért fizetünk egy rakat pénzt pluszba

2024. április 24. 19:18

Az online vásárlások során gyakori a túlméretezett csomagolás használata, ami jelentős környezeti terhet jelent. Évente milliárdokat költenek papír alapú csomagolóanyagok előállítására, miközben a vállalatok és a kiskereskedők egyre inkább igyekeznek fenntartható megoldások felé orientálódni - számolt be a BBC. .

Az online vásárlások során gyakran tapasztalható, hogy a termékek aránytalanul nagy csomagolásban érkeznek, ami nem csak bosszúságot okoz, hanem komoly fenntarthatósági problémát is jelent. Nicole Rycroft, a Canopy környezetvédelmi szervezet vezetője szerint évente több mint hárommilliárd fa kerül kivágásra papíralapú csomagolóanyagok előállítása céljából. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) adatai alapján a papírcsomagolás-gyártás mennyisége az elmúlt két évtizedben 65%-kal nőtt.

Az e-kereskedelem területén az áruk túlméretezett csomagolása nem újdonság. Korábban a termékek akár hétszer annyi csomagolást is tartalmazhattak, mint a hagyományos bolti vásárlás esetén. Jelenleg ez az arány körülbelül négy és félszeres. Barry Kronhaus, a Sun Packaging Technologies értékesítési és marketingigazgatója szerint "a vállalatok jelentős erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy optimalizálják a csomagolást."

A dobozméret gyakran szoftverek vagy algoritmusok segítségével kerül meghatározásra, de az emberi tényező miatt előfordulhatnak eltérések. Például

ha egy raktárban nincs elég megfelelő méretű doboz, akkor nagyobb méretűt kell használni.

A "csomagolópszichológia" is befolyásolhatja a döntéseket: bizonyos esetekben a fogyasztók nagyobb értéket tulajdonítanak nagyobb kiszerelésű termékeknek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A túlzott csomagolás jelentős hulladékproblémát okoz és növeli a karbonlábnyomot. A Canopy szerint az élelmiszer- és italipar, valamint a szépség- és tesztápolási ipar jelenti a papírcsomagolás legnagyobb felhasználóit. Jelenleg csak 54% a cellulóz újrahasznosított papírból származik, 43% pedig még mindig új fából készült rostból áll.

Ezzel szemben egyes vállalatok, mint például a Lush, próbálkoznak "meztelen" termék-szállítással, minimalizálva vagy teljesen megszüntetve a felesleges csomagolást. Az innovatív technológiai megoldások segíthetnek pontosabban meghatározni a dobozméreteket és optimalizálni a raktárterület használatát.

Az Európai Bizottság jogszabályai ellenére továbbra is fontos lépéseket kell tenni annak érdekében, hogy kezelni lehessen ezt az összetett problémát. A fenntarthatóság javítása érdekében kulcsfontosságú lehet olyan megoldások kidolgozása és alkalmazása, amelyek minden résztvevő számára elfogadhatók lesznek az ellátási láncban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 18. 19:19
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm