Ez lenne a jövő? Ősi recept alapján főzött sör hódítja meg a világot, ki nem találod miből készül

Ez lenne a jövő? Ősi recept alapján főzött sör hódítja meg a világot, ki nem találod miből készül

2024. április 22. 11:45

A mai napig fennmaradt egy ősi mezopotámiai sörrecept, amely modern italként kezdhetett új életet. A recept ráadásul kisebb szén-dioxid lábnyommal készíthető el, ugyanis régi kenyérhéj az alapja - írja a BBC.

Újra népszerűvé vált egy ősi mezopotámiai sörrecept, melynek a kenyér az alapja. A recept egy agyagtáblán maradt fenn, melyet annak idején Ninkaszihoz, a sör istennőjéhez írtak. A recept különleges módon használta fel a kenyérből származó cukrokat a sörfőzés során. Az ennek nyomán készített italt a sumerek fogyasztották, akik a mai Irak területén található Mezopotámiában éltek.

A londoni Toast Brewing alapítói, Tristram Stuart és Louisa Ziane 2016-ban döntöttek úgy, hogy felélesztik ezt az ősi technikát. Céljuk az volt, hogy csökkentsék az élelmiszerhulladékot és csökkentsék a sörgyártás szén-dioxid lábnyomát. Az inspirációt egy belgiumi látogatás során kapott kenyér alapú sör megkóstolása adta nekik. Kezdeményezésük arra törekedett, hogy a pékségekből származó kenyérmaradékokat hasznosítsa sörfőzés céljából.

A kenyérhulladék felhasználása jelentős előnyökkel jár a környezet szempontjából. A gabonatermesztés jelentős mértékben hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásához és a biológiai sokféleség csökkenéséhez. A Toast Brewing által alkalmazott módszerrel 61 tonna CO2-egyenértékű kibocsátást sikerült elkerülniük 2016 és 2022 között.

A sörfőzdének azonban szembe kellett néznie bizonyos kihívásokkal is. Az első sörök darabos állagúak voltak, ezért adaptálniuk kellett a folyamatot. Egy ipari aprítógépet és rizshéjat használtak annak érdekében, hogy a kenyér ne váljon áthatolhatatlan masszává a tartályban.

A cég továbbra is törekszik arra, hogy csökkentse ökológiai lábnyomát. Jelenleg gáz- és hálózati áramforrásokat használnak energiaszükségletük fedezésére, de céljuk, hogy 2030-ra nettó nulla CO2-kibocsátást érjenek el.

A projekt másik fontos eleme az élelmiszer-hulladék kezelése. A Toast minden elhasznált gabonát és átázott kenyérmorzsát állati takarmányként hasznosít egy délkelet-angliai farmon.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A vállalat jelenleg dobozos csomagolásra vált az üvegpalackok helyett annak érdekében, hogy tovább csökkentse szén-dioxid lábnyomát. Stefan Schaltegger szerint bár az újrafelhasználás előnyös a környezet számára, fontos megfontolni más alternatív felhasználási lehetőségeket is.

A Toast Brewing mellett más sörfőzdék is alkalmazzák már ezt a technikát világszerte. Azonban ahhoz, hogy valódi változást érhessenek el ezen a területen, fontos lenne a nagyobb sörgyárak bevonása is.

Végül pedig kiemelkedik az étel iránti tisztelet fontossága. A Toast Brewing példája rávilágít arra, hogyan lehet innovatív módon kezelni az élelmiszer-pazarlást és egyidejűleg pozitív hatást gyakorolni a környezetre.

Címlapkép: MTI/EPA/Etienne Laurent

NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 18. 19:19
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem