Closeup on housewife pouring water into glass from water filter pitcher

Súlyos dolog derült ki az otthoni vízszűrőkről: hiába lehet rossz a csapvíz, ezzel sok vásárló nem számol

2024. április 19. 11:18

A vízszűrők használata egyre népszerűbb világszerte, mivel sokan a csapvíz ízét és biztonságosságát kifogásolják, noha a szűrt víz előnyei helyszíntől függően változhatnak, és bizonyos esetekben a hasznos ásványi anyagok eltávolítása is problémát jelenthet - számolt be a BBC.

Az asztali vízszűrők használata egyre népszerűbbé válik világszerte, különösen Észak-Amerikában, Európában és Kínában. A víztisztítók piaca 2022-ben elérte a 30 milliárd dolláros értéket, és várhatóan tovább növekszik. Az emberek aggodalmát a csapvíz minőségével kapcsolatban az Environmental Working Group és a Tappwater felmérései is alátámasztják, amelyek szerint sokan nem bíznak a csapvíz biztonságosságában és az ízét sem szeretik.

A vízszűrők széles választékban érhetők el, kezdve az egyszerű kancsószerű szűrőktől a bonyolultabb, wi-fi-kompatibilis eszközökig. Ezek eltérő technológiákat alkalmaznak, mint például adszorpciót, ioncserét vagy fordított ozmózist, hogy eltávolítsák a szennyeződéseket a vízből. A National Sanitation Foundation (NSF) szerint fontos megérteni, milyen szennyeződések vannak a vízben, hogy megfelelő szűrőt válasszunk.

A fejlődő országokban a vízszűrés elsősorban az olyan kórokozók elleni védekezésre irányul, mint az E.coli vagy a Legionella. A nyugati országokban viszont a csapvíz általánosságban biztonságosnak tekinthető, köszönhetően a szigorú szabályozásoknak és kezelési folyamatoknak. Ennek ellenére problémák merülhetnek fel például ólomszennyeződés vagy más toxikus vegyi anyagok jelenléte miatt.

Különös aggodalomra ad okot a PFAS vegyületek csoportja, amelyek "örökkévaló vegyi anyagok" néven is ismertek és komoly egészségügyi kockázatot jelenthetnek. Kutatások szerint bizonyos típusú szűrők, mint például a fordított ozmózissal működő eszközök hatékonyan képesek eltávolítani ezeket a vegyületeket.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Összegezve: miközben sokan előnyösnek találják otthonaikban a vízszűrést annak érdekében, hogy javítsák ivóvizük ízét vagy megszabaduljanak lehetséges szennyeződésektől. Fontos megfontolt döntést hozni arról, hogy milyen típusú szűrési módszer felel meg leginkább igényeiknek és helyzetüknek anélkül, hogy figyelmen kívül hagynák az esetleges negatív hatásokat is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 18. 19:19
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem