Using airfryer to fry potatoes at home

Itt a 2024-es nagy airfryer-teszt, méregdrága termékek véreztek el: zabálják az áramot, átforrósodnak

2024. április 19. 06:23

23 márka összesen 82 forrólevegős sütőjét vizsgálták egy termékteszten. Mint kiderült, egyes termékek energiafogyasztása háromszor akkora volt (175 W), mint a mezőny legjobbjainak (56-58 W) 100g csirkecomb elkészítésére számolva. Az első öt helyen végzett forrólevegős sütők átlagára 68 000 és 110 000 Ft között van, így nem biztos, hogy a legrágább termékekkel járunk a legjobban.

A forrólevegős sütőket mindenki másért szeretheti. Egészségesebben készíthetjük benne az ételt, kisebb adagot is tudunk benne sütni, arról nem is beszélve, hogy nem árasztja el a konyhát az égett olaj szaga, és legtöbbször gyorsabban is „dolgozik”, mint a hagyományos sütő. Ezek nem elhanyagolható szempontok, ha mondjuk sült csirkecombbal és csokitortával lepnénk meg rég nem látott vendégeinket. Azonban termék és termék között is van különbség, nem csupán az árban. Hogy melyikkel járunk a legjobban, kiderül a Tudatos Vásárlók Egyesületének friss vonatkozó terméktesztjéből, amelyben a fent említett két népszerű ételtípust is elkészíttették az összes tesztalannyal.

A forrólevegős sütők gyártóktól független tesztelése során 23 márka – Ariete, Breville, Cecotec, Cosori, Delonghi, Domo, Electrolux, Gorenje, Hisense, Instant, Koenic, Ninja, Philips, Princess, Russell Hobbs, Sage, Sencor, Severin, Tefal, Tesla, Tristar, Ufesa, Xiaomi – 82 termékét vizsgálta a Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi szervezetekkel együttműködve. Az alábbi 5 fő szempont szerint értékelték őket:

  • a sütés minősége,
  • a termékek energiafogyasztása,
  • a gépek felépítésének minősége,
  • illetve, hogy mennyire felhasználóbarát a mindennapi használatuk,
  • és mennyire biztonságosak elektromos és termikus szempontból?

Néhány érdekesség a teszteredményekből

A sütési teljesítményt krumpli, csirkecomb, tavaszi tekercs, quiche és csokitorta sütéssel is tesztelték. Kiderült, a készülék teljesítménye nagyon eltérő lehet, attól függően, hogy mit sütünk benne. Például a Russell Hobbs SatisFry Air 1.8L Airfryer 26500-56 forrólevegős sütővel remek csirkecombokat és csokitortát sikerült sütni, viszont a sült krumplival egyáltalán nem boldogult jól. Ráadásul lassú a többi termékhez képest.

A modellek kivétel nélkül megfeleltek az előírásoknak elektronikai szempontból. A termikus biztonságukról ez már nem mondható el általánosságban. A szakértők hőmérsékletméréseket végeztek a sütőfelület különböző részein.

Így derült ki, hogy 29 termék a kelleténél kicsit vagy sokkal jobban felmelegedett itt-ott. Mint például a Gorenje AF1409DB, mely esetében a kosárkioldó műanyag gomb 75,6 °C-ig hevült.

Ha nem csak ünnepnapokon tervezzük elővenni, fontos, hogy bírják a strapát. 54 termék esetében erre számíthatunk is, viszont a többi tesztelt forrólevegős sütő minőségében találtak kifogásolni valót a tesztelők. Csak közepes minőségű többek között például a Koenic KAF 2110 B termék.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ez érzékelhető lesz a villanyszámlánkon, főleg, ha rendszeresen tervezzük használni a forrólevegős sütőt. A legkevesebb energiát fogyasztók között végzett például a Princess 182026 Digital Aerofryer XXL vagy az Ufesa FRY4TWO. A Princess terméke azonban használhatósági tesztek során volt nehezen tisztítható, míg az Ufesa modell a felépítés minősége, illetve termikus biztonság szempontjából csak közepesre vizsgázott. Minden terméknek vannak tehát erősségei és gyengeségei, ezért vásárlás előtt gondoljuk végig, melyek számunka a legfontosabb szempontok.

A tesztelt termékek átlagára a tesztelés idején 17 000 Ft és 201 000 Ft között mozgott. Nem szükséges a legdrágábbat megvennünk, ahhoz, hogy jó minőségű, tartós darabot vihessünk haza, melyben finom ételek készülnek - derült ki az eredményekből. Sőt. Az első öt helyen végzett forrólevegős sütők átlagára 68 000 és 110 000 Ft között van.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 18. 19:19
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem