Barman is serving ice cream

Ezeket a fagyizókat, cukrászdákat messzire kerüld el: csúnyán pórul járhatsz 2024-ben

2024. április 8. 17:45

Ne dőlj be az ócska szlogeneknek, az olcsó fantázianeveknek, sem pedig a csábító "főzött fagylalat" feliratoknak, szakértők elárulják, mitől igazán jó egy fagylalt.

Vannak dolgok, melyeket feltétlenül tudni kell annak, aki fagylaltot kóstol. Például, hogy a fagyi nem habosított édes, színes, ízesített hideg víz, tej vagy joghurt por. Ha ki van írva valahova, hogy „Főzött fagylalt”..az nem jelent semmit, nem jelent minőségi garanciát! Minden fagylalt az. A Mihályi Patisserie összeszedte, mit érdemes tudni, mire érdemes figyelni, ha az ember fagyit kóstol.

  • A Fagylalt az nem habosított édes, színes, ízesített hideg víz, tej vagy joghurt por.
  • Kellően hideg, mégis krémes, állaga dús
  • Az ízek határozottak, egyértelműek, karakteresek!
  • Nincs utó vagy mellékíz, nincs szemcse, nincs jégkristály, nem habos, és nem "nyúlik"
  • A fagylalt ízei elsősorban a nyelvcsúcson és a nyelv középső részén érezhetők, aztán terjed lassabban szét a nyelv és a száj többi részén.
  • A legjobbaknál jelen van az „umami” az átfogó íz spektrum: az édes, a sós, a savanyú, a kesernyés íz és egy úgynevezett átfogó íz teltség.
  • Nyelés után kellemesen visszaható íz van jelen a szájban és az orron át kilégzéskor nincs sem sima sem „kaparó” aromaszaglás!
  • A minőségi fagylalt kóstolásakor nem tapasztalható „viszkozitás”, kenődő, túlzott zsírosság érzet a nyelven
  • A minőségi fagylalt kóstolásakor nem tapasztalható teltség érzet, puffadás és később visszaböfögés! Ez a habosított, és aromapasztákból készült fagylaltoknál gyakran tapasztalható! Amikor levegőt nyelünk, (lásd túlhabosított fagylalt, ezt azért csinálják, hogy jó soknak látsszon...és térfogat rögzített fagylalt...ezt meg azért csinálják mert különben összeesne mint a fürdőhab) szénhidrát kíséretében, amit a vékonybélben képtelenek vagyunk megemészteni, mert egyszerűen nincs annyi és olyan enzimünk, ami ezt megtenné. Ezért emésztetlen állapotban kerül a vastagbélbe ahol az ott lévő baktériumok, segítenek megemészteni az általunk elfogyasztott élelmiszereket, valamint az emésztőrendszer lebontja az ételt, gázokat állít elő, amelyek főként szén-dioxidból, oxigénből, nitrogénből, hidrogénből és metánból állnak. Melyek aztán valahol távoznak a szervezetből.
  • A fagylalt elnevezései is tiszteletben tartják az alapanyagot és nevén nevezik azt. Kosdi málna, Berkenyei fekete ribizli, Szomolyai cseresznye, stb.....hupikék törpikéből, unikornisból és pókemberből nem készül fagylalt.
  • A fagylaltárusító hely környékén, mellette, avagy mögötte a műhelyben nem látható semmilyen különféle márkajelzésekkel ellátott kisebb-nagyobb henger alakú doboz, vödör, zászló, plakát stb.
  • A minőségi fagylaltot készítő hely nem használja más Brand-ek elnevezéseit, ellenben van saját ötlete, kreativitása, felkészültsége.
  • Ha ki van írva, hogy „Főzött fagylalt”, az nem jelent semmit, nem jelent minőségi garanciát! Minden fagylalt az! A fagylalt készítés alapvető technológiája és higiéniai előírása az, hogy sterilizálni, hőkezelni, azaz főzni kell! Még a sorbet jellegű gyümölcs”fagylaltoknál” is a gyümölcsöket felhasználás előtt, jellegétől függően megfelelő módon. Tehát ez nem minőségi kategória jelölés, hanem kötelesség.
  • A minőségi fagylaltkészítő helyen változatos, izgalmas választékkal találkozhatsz..Citrusok, „Piros” gyümölcsök, Trópusi gyümölcsök, Egzotikumok, Fűszer, Zöldség-fúzió, Sárga gyümölcsök, Alkohol fagylaltok, Olajos magvak, Csokoládék és Pralinék, különféle tejek és tejszínek...
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem