Nagy István, agrárminiszter egy TikTok videóban tesztelte, hogy milyen édességekkel, csipsszel és üdítővel kell felvennie a versenyt a hazai gyártóknak.
Ne dőlj be az ócska szlogeneknek, az olcsó fantázianeveknek, sem pedig a csábító "főzött fagylalat" feliratoknak, szakértők elárulják, mitől igazán jó egy fagylalt.
Vannak dolgok, melyeket feltétlenül tudni kell annak, aki fagylaltot kóstol. Például, hogy a fagyi nem habosított édes, színes, ízesített hideg víz, tej vagy joghurt por. Ha ki van írva valahova, hogy „Főzött fagylalt”..az nem jelent semmit, nem jelent minőségi garanciát! Minden fagylalt az. A Mihályi Patisserie összeszedte, mit érdemes tudni, mire érdemes figyelni, ha az ember fagyit kóstol.
- A Fagylalt az nem habosított édes, színes, ízesített hideg víz, tej vagy joghurt por.
- Kellően hideg, mégis krémes, állaga dús
- Az ízek határozottak, egyértelműek, karakteresek!
- Nincs utó vagy mellékíz, nincs szemcse, nincs jégkristály, nem habos, és nem "nyúlik"
- A fagylalt ízei elsősorban a nyelvcsúcson és a nyelv középső részén érezhetők, aztán terjed lassabban szét a nyelv és a száj többi részén.
- A legjobbaknál jelen van az „umami” az átfogó íz spektrum: az édes, a sós, a savanyú, a kesernyés íz és egy úgynevezett átfogó íz teltség.
- Nyelés után kellemesen visszaható íz van jelen a szájban és az orron át kilégzéskor nincs sem sima sem „kaparó” aromaszaglás!
- A minőségi fagylalt kóstolásakor nem tapasztalható „viszkozitás”, kenődő, túlzott zsírosság érzet a nyelven
- A minőségi fagylalt kóstolásakor nem tapasztalható teltség érzet, puffadás és később visszaböfögés! Ez a habosított, és aromapasztákból készült fagylaltoknál gyakran tapasztalható! Amikor levegőt nyelünk, (lásd túlhabosított fagylalt, ezt azért csinálják, hogy jó soknak látsszon...és térfogat rögzített fagylalt...ezt meg azért csinálják mert különben összeesne mint a fürdőhab) szénhidrát kíséretében, amit a vékonybélben képtelenek vagyunk megemészteni, mert egyszerűen nincs annyi és olyan enzimünk, ami ezt megtenné. Ezért emésztetlen állapotban kerül a vastagbélbe ahol az ott lévő baktériumok, segítenek megemészteni az általunk elfogyasztott élelmiszereket, valamint az emésztőrendszer lebontja az ételt, gázokat állít elő, amelyek főként szén-dioxidból, oxigénből, nitrogénből, hidrogénből és metánból állnak. Melyek aztán valahol távoznak a szervezetből.
- A fagylalt elnevezései is tiszteletben tartják az alapanyagot és nevén nevezik azt. Kosdi málna, Berkenyei fekete ribizli, Szomolyai cseresznye, stb.....hupikék törpikéből, unikornisból és pókemberből nem készül fagylalt.
- A fagylaltárusító hely környékén, mellette, avagy mögötte a műhelyben nem látható semmilyen különféle márkajelzésekkel ellátott kisebb-nagyobb henger alakú doboz, vödör, zászló, plakát stb.
- A minőségi fagylaltot készítő hely nem használja más Brand-ek elnevezéseit, ellenben van saját ötlete, kreativitása, felkészültsége.
- Ha ki van írva, hogy „Főzött fagylalt”, az nem jelent semmit, nem jelent minőségi garanciát! Minden fagylalt az! A fagylalt készítés alapvető technológiája és higiéniai előírása az, hogy sterilizálni, hőkezelni, azaz főzni kell! Még a sorbet jellegű gyümölcs”fagylaltoknál” is a gyümölcsöket felhasználás előtt, jellegétől függően megfelelő módon. Tehát ez nem minőségi kategória jelölés, hanem kötelesség.
- A minőségi fagylaltkészítő helyen változatos, izgalmas választékkal találkozhatsz..Citrusok, „Piros” gyümölcsök, Trópusi gyümölcsök, Egzotikumok, Fűszer, Zöldség-fúzió, Sárga gyümölcsök, Alkohol fagylaltok, Olajos magvak, Csokoládék és Pralinék, különféle tejek és tejszínek...
A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.
Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.
Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.
Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.
-
Folytatódik az árcsökkentési program a Lidlben: mutatjuk, milyen akciók érkeztek
A magyar vásárlók különösen árérzékenyek, még mindig megnézik, hogy mire, mennyit költenek.
-
Erre most még kevesen gondolnak, amikor hitelt vesznek fel
Fáy Zsolttal, a MagNet Bank elnökével beszélgettünk.
-
Videó: bejutottunk a SPAR üzemébe, ahol évi 20 millió kg húst dolgoznak fel
Jelenleg több mint 360 ember dolgozik az üzemben.
- Nincs is annál jobb, mint erdei fülesbaglyokat figyelni
- Megjelent a teljes rendőrségi jegyzőkönyv Magyar Péter és Varga Judit veszekedéséről
- Sok a panasz az Aldi dupla kasszás megoldására
- Bődületes számú nevező a London Marathonon
- Megérte a vállalkozásoknak visszatérni a tisztességes verseny útjára
- Ennyi bejelentés érkezett tavaly káros internetes tartalomról