15 °C Budapest
Color image depicting a mid adult male in the supermarket. He is looking at his shopping list while holding a basket of groceries. Focus is on the man with the supermarket aisle and products on the shelves totally defocused in the background.

Rengeteg magyar vásárló búcsúzhat kedvenc termékétől: ezt is elintézte a válság?

2023. május 4. 10:51

A magyar vásárlók 63 százaléka elérte a plafont, nem tud többet költeni – derült ki az EY magyarországi fogyasztói hangulatot vizsgáló kutatásából, melynek bemutatóján a Pénzcentrum is részt vett. A jelenlegi helyzetben az is látszik, a nemzetközi trendekhez hasonlóan a magyar vásárlók is óvatosabbak, egyre fontosabb az ár-érték arány és az ár.

"Összességében azt látjuk a nemzetközi piacon, hogy a fogyasztókat egy nagyfokú bizonytalanság jellemzi. A válaszadók körülbelül 70 százaléka nagyon odafigyel milyen minőségű és milyen értéket kapnak ugyanazért az árért. Az ár-érték arány nagyon felértékelődött" - mondta el László Roland, az EY üzleti tanácsadással foglalkozó területének partnere. A szakember hozzátette, a fogyasztói hangulat hasonló ahhoz, mint mikor kitört a covid. A magasabb jövedelműek viszont pozitívabbnak értékelik a jövőt, mint az alacsonyabb jövedelmi rétegekbe tartozók.

A friss nemzetközi kutatásból kiderült, hogy legtöbben a közüzemi díjak emelkedésétől, az élelmiszerárak és üzemanyagáremelkedéstől tartanak. Sokan számolnak úgy, mintegy 10-ből 7-en, hogy az árak még tovább fognak emelkedni. Sőt sokan, 42 százaléknyian kevesebbet terveznek költeni szabadidős tevékenységekre.

"Kiderült az is, hogy jövedelemkategóriától függetlenül legtöbben friss élelmiszerre és háztartási tisztítószerre terveznek költeni. Ehhez képest a luxustermékekre, szabadidős termékekre, szépségápolásra, alkoholra és dohánytermékekre kevesebbet akarnak költeni" – hangzott el a nemzetközi kutatást bemutató sajtóeseményen.

Mi a helyzet Magyarországon?

A magyarok 34 százaléka azonnal lemond a kedvenc termékéről, ha jobb árajánlatot kap, és a minőség is jó. Az emberek 25 százaléka viszont megtartaná kedvenc termékét, viszont kevesebbet vásárolna belőle. A válaszadók 17 százaléka viszont egyre többet sajátmárkás termékeket vásárol - derült ki az EY reprezentatív hazai kutatásából.

Ez utóbbi jól mutatja, hogy az emberek elkezdtek üzletláncokat váltani, és egyre többen keresik ott a sajátmárkás termékeket

- mondta el a magyarországi kutatás eredményeiről Palincsár László, az EY Brand, Customer és Marketing szolgáltatások vezetője, aki hozzátette, oda jutottunk, és ez még a koronavírus-járványkor sem volt így, hogy minden társadalmi csoport, gyakorlatilag jövedelemtől függetlenül koncentrál arra, hogy csökkentse kiadásait. Ötből négyen így tesznek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Palincsár László bemutatta azt is, hogy a kutatás szerint a magyar vásárlók gyógyszerből, internet-előfizetésre, élelmiszerre, fűtésre-meleg vízre, okostelefonra többet költenek, ehhez képest ami annyira nem tartozik a mindennapi modern élet szükségleteihez. Hátra kerültek olyan termékek, amik nagy beruházást jelentenek, például egy új mosógép, de emellett az önkényeztetéshez tartozó szolgálatásokról is sokkal többen mondanak le. A kutatás ezen felül bemutatta azt is, vásárláskor, mi a magyar fogyasztók szempontrendszere:

  1. ár-érték arány;
  2. ár;
  3. korábbi tapasztalat;
  4. minőség;
  5. amit másoktól hallottak;
  6. a gyártó vagy márka neve;
  7. reklámok, hirdetések befolyásolása.

Az eddigiek összegzéséből kiderült az is, hogy a magyar vásárlók 63 százaléka elérte a plafont, úgy ítéli meg, hogy nem engedhet meg magának a jelenleginél nagyobb kiadásokat. Ehhez képest pont élelmiszerre, ruházati cikkekre, háztartási gépek cseréjére és fűtésre többet költene.

Ehhez képest a fogyasztók 27 százaléka tudna többet költeni, viszont igazából csak prémium élelmiszerre és utazásra szánna több pénzt. Nagyon másra nem szívesen költene, hiszen fél, nem tudják, meddig tart a jelenlegi gazdasági helyet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem