4 °C Budapest
Halászlé Tihany közelében, Balaton, Magyarország, 2015. augusztus. A piros paprika sok jó magyar étel nemzeti attribútuma. A halfajtáknak hosszú sora lehet. A tányér díszes tulipánmintás, hagyományos magyar népi kivitelezés.

Ki mondta, hogy a karácsonyi pontyvásárlás rémálom? Interaktív térkép segít, hol vegyél friss hazai halat

2025. december 10. 16:45

A karácsonyi halvásárlás sok háziasszony rémálma, de idén könnyebb a helyzet: egy interaktív halértékesítési térkép mutatja, hol lehet friss pontyot, harcsát és süllőt beszerezni közvetlenül a termelőktől. Így nem kell boltról boltra rohangálni, és biztosan a lehető legjobb minőségű hazai hal kerülhet az ünnepi asztalokra

A karácsonyi szezonban hagyományosan megsokszorozódik a kereslet a hazai halak iránt, idén pedig egy új eszköz is segíti a vásárlókat: a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Mahal) interaktív halértékesítési térképe, amely megmutatja, hol lehet közvetlenül termelőktől vásárolni friss árut. A Fővám téri Központi Vásárcsarnokban megtartott éves sajtótájékoztatón az ágazat vezetői értékelték az évet, és bemutatták, milyen kínálatra számíthatnak a fogyasztók az ünnepek előtt - írta a Pecaverzum.

Európai élmezőnyben a magyar haltermelés

Puskás Nándor, a Mahal elnöke kiemelte: a haltermelők számára a karácsony előtti időszak az év legfontosabb hete. A hazai tógazdasági akvakultúra több mint 27 ezer hektáron működik, és mintegy 350 millió köbméter vizet tart vissza – ez pedig komoly nemzetgazdasági és ökológiai értéket teremt.

A halastavak egyszerre látnak el élelmiszertermelő, természetvédelmi, vízgazdálkodási és klímavédelmi funkciókat. „Amikor a fogyasztó magyar halat választ, a saját egészségén túl a hazai vizes élőhelyek fenntartását is támogatja” – hangsúlyozta a Mahal elnöke.

Magyarország a tógazdasági haltermelésben az EU első három helyezettje között van, intenzív technológiás termelésben – különösen az afrikai harcsa tenyésztésében – pedig piacvezető. A termelés az elmúlt évben 22 838 tonnát tett ki, ami több mint 16 százalékos növekedés. A ragadozóhalak – mint a csuka, a harcsa és a süllő – mennyisége pedig 30 százalékkal bővült.

Bőséges kínálat – változatlan árakon

Nagy István agrárminiszter szerint az aszály és a gazdasági kihívások ellenére az ágazat összes szereplője kiváló munkát végzett, így biztosított a megfelelő mennyiségű és minőségű hazai hal az ünnepekre. A termelők a belföldi kereslet érdekében még az exportból is visszafogtak, hogy elegendő hazai áru jusson a karácsonyi időszakban.

A vásárlók számára jó hír, hogy a magyar hal ára idén is változatlan marad. Földes Tamás, a Budapest Vásárcsarnokai Kft. ügyvezetője, valamint Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum vezetője is megerősítette: a halászok az inflációt nem érvényesítették az árakban.

A karácsonyi hetekben a kereslet rendszerint négyszeresére-ötszörösére nő. A ponty továbbra is a legnépszerűbb választás, ezt követi a szürkeharcsa és az afrikai harcsa. Az étkezési haltermelés 78 százalékát adó ponty termelése stabilan 11–12 ezer tonna körül alakul. Több magyar halfajta – köztük a szilvásváradi pisztráng, a balatoni hal és a szegedi tükörponty – már uniós földrajzi árujelző oltalom alatt áll.

JÓL JÖNNE 3 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 3 000 000 forintot igényelnél 5 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót havi 64 021 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 10,68%), de nem sokkal marad el ettől az ERSTE Bank (THM 10,83%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Interaktív halértékesítési térkép: közvetlenül a termelőtől

A szakma közös célja, hogy minél többen szerezzenek be friss hazai halat közvetlenül termelői pontokról. Ebben segít a Mahal interaktív halértékesítési térképe, amely megmutatja a legközelebbi halárusító helyeket, tógazdaságokat és termelői árusító pontokat.

A közvetlen vásárlás előnye nemcsak a frissesség, hanem a bizalom és a fenntarthatóság: a magyar családok így olyan élelmiszerhez jutnak, amely helyi gazdálkodásból, ellenőrzött, környezettudatos termelési rendszerből származik.

A „Kapj rá!” kampány célja: ne csak karácsonykor együnk halat

A sajtótájékoztató az Agrárminisztérium és az Agrármarketing Centrum közreműködésével zajlott, a „Kapj rá!” halfogyasztást népszerűsítő kampány részeként. A program 2029-ig tartó időszakában a cél az, hogy a hazai fogyasztás egész évben nőjön – ne kizárólag adventkor.

A korábbi kampányidőszakban már 20 százalékkal sikerült növelni a belföldi halhúsfogyasztást, de európai összehasonlításban továbbra is elmaradunk az átlagtól. Az AMC látványos roadshow-val, kóstolókkal és modern gasztrokommunikációval igyekszik népszerűsíteni a halat, megmutatva, hogy a halételek választéka jóval szélesebb a halászlénél vagy a klasszikus rántott pontynál.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
A kommentkezelési szabályzatot itt találod.
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2025. december 11. csütörtök
Árpád
50. hét
December 11.
Nemzetközi hegynap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2025. december 10. 20:54