7 °C Budapest
Close up view of brown gavel over sound block on gray planks against textured wooden background.

Elképesztő befektetés: tizenegyszeres áron kelt el a grafika egy aukción

2023. március 24. 17:33

A francia barokk tájképfestő, Claude Lorrain nevével jelzett, ám néhány évtizeddel később készült akvarell aratta a BÁV 17. Grafikai aukciójának legnagyobb sikerét, mely 120 000 forintról indult, majd virtuóz licitharcot követően jutalékkal együtt 1 750 000 forintért talált gazdára. Kernstok Károly Férfi akt című képe is szépen szerepelt, nyolcszoros áron kelt el. Népszerűek voltak továbbá a klasszikus, figurális rézkarcok: Maurer Dóra, Kmetty János, Kondor Béla, Szabó Vladimír, Rékassy Csaba és Gross Arnold munkái. Az árverés egyik legérdekesebb tapasztalata, hogy az elmúlt évekhez képest sokat erősödött az online jelenlét, a licitek nagy része ezen az estén már elektronikus úton érkezett.

Szerdán első alkalommal adott otthont árverésnek a tavaly megújult, Szent István körúti BÁV Aukciósház, ahol nagy meglepetést okozott egy Claud Lorrain nevével ellátott XVIII. századi alkotás. A Táj pásztorokkal címet viselő mű ráadásul megszerezte a BÁV grafikai aukcióinak eddigi legnagyobb szorzóját. A 120 000 forintos kikiáltási árról induló licit végül tizenegyszeres szorzóval zárult, így a mű bőven 1 millió forint felett került leütésre. Az akvarell különlegességéhez hozzátartozik, hogy egykor a Csontváry-hagyaték megmentőjeként is ismert Gerlóczy Gedeon építész gyűjteményének a része volt. Akárcsak David Cox, XIX. századi angol tájképfestő Tengerpart bárkával című grafikája, amelyre szintén nagy volt az érdeklődés, 160 000 forintról indult és jutalékkal együtt 1 375 000 forintért talált gazdára.

Salvador Dalí Unikornis című alkotására is többen licitáltak, a 350 000 forintért elkelt tétel méltán mutatja, hogy milyen különleges darabokat lehet találni egy grafikai aukción. A műfajban rejlő, sok szempontból még kiaknázatlan lehetőségeket jól illusztrálja, hogy sok a magas szorzó és az alacsonyabb áron kínált tételekre mutatkozó igény is folyamatosan nő. A 17. Grafikai aukción e tekintetben jól szerepeltek a klasszikus rézkarcművészek. Maurer Dóra és Gross Arnold összes tétele elkelt, nem ritkán háromszoros vagy négyszeres áron.

Ez igaz Patkó Károly Árkádiai jelenet című, 1922-ben készült rézkarcára is, mely 40 000 forintól indult és 170 000 forintál állt meg a licit. A női művészek sorához csatlakozva Keserü Ilona is kiemelt figyelmet kapott, Több oldalról nézhető című szitanyomata 360 000 forintól indult és jutalékkal együtt egymillió forint felett talált gazdára.

A Művészeti Aukciókon rendszeresen sikerrel szereplő művészek ezúttal sem okoztak csalódást. Kernstok Károly Férfi akt című grafikája például megnyolcszorozta induló árát. Czóbel Béla most árverésre bocsátott tételei közül a legnagyobb érdeklődést a Csendélet című plakát kapta, mely 24 000 forintól indult, majd végül 175 000 forintnál zárult le a licitálás. Perlrott Csaba Vilmos munkái már korábban is jól szerepeltek a grafikai aukciókon, most Női akt című tussal készült alkotása kelt el a kikiáltási ár ötszörösén. A májusi 81. Művészeti Aukción egy muzeális jelentőségű olajfestményével visszatérő Kondor Béla grafikai munkái mindig népszerűek, ez most sem volt másképp, Velencei Slágerbiennálé című rézkarca jutalékkal együtt 350 000 forintért kelt el.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az est egyik legérdekesebb tapasztalata az online jelenlét erősödése volt. A tételekre ugyanis több módon, személyesen, telefonon, előre leadott vételi megbízással is lehetett licitálni. Mégis az árverés ideje alatt az online lehetőség volt az egyik legnépszerűbb, hiszen a leütésre kerülő alkotások közel felére elektronikus úton érkezett az ajánlat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem