21 °C Budapest
Vegetable oil is packaged in a vegetable oil factory

Kegyetlen napok elé néznek a magyar vásárlók: ha ezt kiveztik, még 60-70 százalékos drágulás jön

2023. március 6. 22:12

Ha véget ér az árstop, akkor a sertés- és a csirkehúsok 30-30, a tartós élelmiszerek közül a liszt 50, az étolaj pedig akár 60-70 százalékkal is megdrágulhat – mondta el az Agrárszektornak Raskó György, agrárközgazdász.

A szakportál Raskó György, agrárközgazdásszal beszélgetett, mi várhat a magyarokra, ha véget ér az élelmiszerár-stop. A szakember szerint az elkövetkezendő hetekben lehet még termékhiányokra számítani, főleg a 2,8%-kos tej kapcsán. De a sertéscomb is problémás lehet a közeljövőben, eddig ugyanis a sertés nem drágult kirívóan, de most fog, úgyhogy sokkal nagyobb lesz a beszerzési és árstopos eladási ár között a különbség, ami érzékenyen érintheti a kereskedőket.

A szakember kitért arra, hogy ha május egytől valóban megszűnne az árstop, akkor az étolaj 60-70%-kal, a liszt legalább 50%-kal, sertéscomb és csirkemell 30%-kal, cukor pedig 100%-kal drágulhat meg. Raskó György úgy vélekedett, a szóban forgó élelmiszerek árszintjének egyszer át kell esnie a növekedésen. Viszont az agrárközgazdás úgy látja, hogyha tényleg eltörlik az árstopot, akkor karácsonyig nem fog bekövetkezni az egy számjegyű hazai infláció. Raskó György azt is elmondta, számításai szerint az élelmiszer-infláció 2,5-3%-kal fog megugrani az intézkedés kivezetésének pillanatában, ez pedig mintegy 1%-kal fogja emelni az általános inflációt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 23. csütörtök
Emőke
12. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?