9 °C Budapest
Unrecognizable woman scanning bar code on plastic bag with fresh lemons while working on checkout in modern supermarket

Egy korszak ért véget a Tescóban: örökre búcsúzhatnak ingyenes kedvencüktől a magyarok

2023. március 3. 12:30

Megszünteti a Tesco a zöldség.gyümölcs-osztályon az eddig ingyenes, eldobható műanyag zacskók használatát. A hipermarket üzleteiben mostantól – az Auchanhoz hasonlóan – csak többször használatos, biológiailag lebomló zacskó, vagy úgynevezett újrazsák lesz kapható.

Hatalmas változást jelentett be a Tesco: mostantól nem lesznek elérhetőek az ingyenes, eldobható műanyag zacskók a zöldség-gyümölcs-osztályon. Ezentúl csak többször használatos, biológiailag lebomló zacskókat, vagy úgynevezett újrazsákokat tudunk majd megvásárolni, illetve természetesen használhatjuk a saját, otthonról hozott szatyrainkat is.

Ezen kívül a legtöbb áruház bejáratánál megtalálhatóak lesznek a termékek másodlagos csomagolásából származó, ingyenesen elvihető kartondobozok is, amibe szintén bárki pakolhat. Ezzel a lépéssel a tervek szerint a Tesco évente 500 tonnával fogja csökkenteni a műanyaghulladék mennyiségét.

Célunk, hogy ösztönözzük a környezettudatos vásárlási szokásokat, és ennek részeként arra törekszünk, hogy minimalizáljuk a működésünkben, valamint a háztartásokban keletkező műanyaghulladék mértékét. Az eldobható műanyag zacskók március 21-i kivezetésével egyidejűleg zöldebb csomagolóanyagokra váltunk, amivel éves szinten 500 tonna műanyagot tudunk megspórolni. Az újonnan bevezetett, biológiailag lebomló zacskó komposztálható, míg az újrazsák minden alkalommal újrahasználható a vásárlás során. Sokszor azonban – például egy fürt banán vagy egy cukkini esetében – ezekre sincs szükség, ezért arra biztatjuk a hozzánk betérőket, hogy lehetőség szerint vásároljanak csomagolásmentesen. Bízunk abban, hogy a vásárlók a fenntarthatóságot szem előtt tartva megértik és pozitívan fogadják a változtatást, hogy együtt még többet tehessünk bolygónk védelmében

– mondta Hevesi Nóra, a Tesco kommunikációs vezetője.

A biológiai zacskók űrtartalma körülbelül 4,5 liter lesz, míg a maximális terhelhetősége 2 kiló. Egyik legnagyobb előnye, hogy megújuló összetevőként keményítőt tartalmaz, így komposztálható, és egy éven belül magától is lebomlik. Ha a komposztálás nem megvalósítható, akkor a korábban megszokottaktól eltérően nem a szelektív, hanem a kommunális gyűjtőbe kell a zacskót elhelyezni. Ugyanakkor a termék a lejárati idején belül többször használható, így vásárláskor nem szükséges minden alkalommal újra megvenni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ennél még inkább környezetbarátabb (és hosszútávon olcsóbb) megoldás a százszázalék poliészterből készült, 4 kilós teherbírású újrazsák, ami rendeltetésszerű használat mellett korlátlanul felhasználható újra.

A Tesco március 20. és április 16. között Clubcarddal mindössze 99 forintért árusítja az újrazsákot, hogy ezzel is ösztönözze az ez irányba történő elmozdulást.

Az áruházlánc emellett a legtöbb üzlet bejáratához rendszeresen kitesz ingyenesen elvihető kartondobozokat a kasszasoron kívül, hogy a vásárlók fizetés után azokba is tudjanak pakolni, új életet adva ezzel a másodlagos csomagolásokból származó papírhulladéknak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm