1 °C Budapest
Female customer in supermarket

Készülnek a válságra a legélelmesebb magyarok: ezekből a termékekből spájzolnának be

2022. november 9. 16:28

Magyarország és a régió egyaránt készül a válságra – ismerhető meg az Árukereső.hu adataiból, ami az elmúlt időszak árait vetette össze. Három éve nem volt ennyire magas a vécépapír és az alapvető élelmiszerek iránti érdeklődés. Ebből pedig egyértelműen látszik, hogy a fogyasztók egyre tudatosabban keresnek rá a gazdaságosabb termékekre, hogy így tartalékoljanak a várhatóan nehezebb gazdasági időszakra.

Regionális ralit mutat a vécépapírok árának összehasonlítása: bár eltérő mértékben, de mindenütt többen írják be ezt a keresőkbe. Itthon nyár óta folyamatosan nő az érdeklődés: míg idén júliusban hatszorosára, addig októberben a 13-szorosára emelkedett a tavalyihoz képest. Hasonlóan magasak a román és a bolgár arányok, előbbinél 11-szeres, utóbbinál közel tízszeres az októberi növekedés. Csehországban és Szlovákiában a koronavírusjárványhoz hasonló élénkülés tapasztalható.

Magyarországon 2016-tól havonta alig pár száz kattintás érkezett a cukorra, és ez még a pandémia alatt sem ugrott meg különösen. Az idén szeptemberben ehhez képest már több ezer kattintásnál tartunk, ami nyolcszorosára emelkedett érdeklődést mutat. Éves alapon több mint 11-szeres volt a keresések száma szeptemberben, míg októberben több mint 18-szoros. Romániában még látványosabb a változás: ott közel 30-szoros az emelkedés, míg a cseheknél – ahol hat év alatt alig volt növekedés – októberre ugrott majdnem 11-szeresére az érdeklődés. Romániában a liszt utáni keresések érték el az idei őszi hónapokban a pandémia szintjét, Bulgáriában pedig felül is múlták.

Még a koronavírus sem tudott akkorát dobni a vaj, a margarin, a sajt és a tej kattintási számán a magyaroknál, mint az utóbbi hónapok.

2020 júniusában a vajnál és a margarinnál több mint tízszeres volt a növekedés, ami ugyan „csak” négyszeresre esett vissza szeptemberben, októberben azonban megint kilencszeres volt. Ehhez fogható arányokkal találkozhatunk a tej és a sajt esetében is: mindkét terméknél az október a legkiemelkedőbb, 13-szoros és 19-szeres az ugrás.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?