Tartiflette - a French dish made with potatoes, reblochon cheese, lardons and onions.

Hiába az újabb árstop, méregdrága marad a magyarok kedvenc spórolós ebédje

2022. november 9. 19:03

Nem lassít a drágulás a magyar boltokban, 2022. októberben a fogyasztói árak átlagosan 21,1%-kal meghaladták az egy évvel korábbit. Az élelmiszerek ára 40,0%-kal emelkedett, ezen belül leggyorsabb árnövekedést a tojás produkálta: 88 százalékkal került többe múlt hónapban, mint 2021. októberében. Erre reagálva a kormány szerda délelőtt bejelentette, hogy újabb két fogyasztási terméket, alapélelmiszert von az árstop hatálya alá: a burgonyát és a tojást. Ez többek között jó hír azoknak, akik gyakran csinálnak rakott krumplit, legalább ennek az ételnek a drágulása megállt.

Mint ahogy azt a múlt héten megírtuk, lassan már tényleg luxusételnek számít a rakott krumpli, hiszen botrányosan megdrágult a magyarok spórolós ebédje. De persze nem csak ez, minden étel, ami az asztalunkra kerül, sokkal drágább, mint volt egy évvel ezelőtt.

A rakott krumpli főbb összetevői közül eddig egyik sem volt árstopos, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerda délelőtti bejelentése szerint azonban mostantól a burgonya és a tojás ársapkás, így azokat a szeptember 30-i áron kell értékesíteni a boltoknak.

10 db tojás átlagos fogyasztói ára Magyarországon 723 forint volt szeptemberben, míg a kései burgonya kilója átlagosan 352 forintba került,

ez drágult októberre 899 forint/10 db, illetve 380 forint/kg-ig.

Ám a mostani bejelentés után várhatóan napokon belül valahol 70-80 forint környékén lehet maximalizálva a tojás darabja, míg a burgonya kilóját 350 forint körül várhatjuk stoppolni. Gulyás Gergely újságírói kérdésre a Kormányinfón elmondta azt is, a kormány úgy számol, hogy a tojás a jelenlegi áránál 25, a burgonya pedig 10 százalékkal lehet majd olcsóbb.

Ez a szempontunkból azért jó hír, mert legalább a rakott krumpli két fő összetevőjének az ára visszamegy a 2022. szeptemberi árszintre, viszont a kolbász egy hónap alatt, 9 százalékot, a csemegeszalonna szeptember és október között 6,7 százalékot drágult. Így míg szeptemberben 3465 forintból tudtuk kihozni 4 adagnyi rakott krumplit, addig októberben az ársapkák ellenére ugyanezt a mennyiséget 3666 forintból állíthatjuk elő. Így a rakott krumpli ára nem lesz alacsonyabb, sőt tovább emelkedik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?