8 °C Budapest
Tartiflette with reblochon cheese cooking in the oven

Luxus lett a rakott krumpli 2022-re: botrányosan megdrágult a magyarok spórolós ebédje

2022. október 26. 10:01

2022. szeptemberében az élelmiszer-infláció átlépte a 35,2 százalékot, ám az egyes termékek árának egyenletlen emelkedése miatt előfordulhat, hogy a család kedvenc étele ennél sokkal nagyobb ütemben drágult. Példaként megnéztük, egy tál rakott burgonya elkészítése mennyivel kerül többe, mint 2021. azonos időszakában.

Szeptemberben az élelmiszer-drágulás átlépte a 35,2 százalékot, de a fogyasztói árak emelkedése is 20 százalék felett volt. Az utóbbi hónapokban az élelmiszerárak inflációja jóval meghaladta az átlagos áremelkedés ütemét, amely önmagában is hónapról hónapra rekordokat dönt. Ez az ütem pedig egyre csak gyorsul: júliusban még 27, augusztusban már 31, míg szeptemberben 35 százalékkal kerültek többe az élelmiszerek, mint egy évvel ezelőtt. 

Ez azt jelenti, hogy minden étel, ami az asztalunkra kerül, sokkal drágább, mint volt egy évvel ezelőtt, így a magyarok egyik nagy kedvence, a rakott burgonya is, igaz nem 35 százalékkal, hanem összesen 44 százalékkal.

A "Mit eszik az ország?" tavalyi gasztrofelmérésén kiderült, hogy a magyarok abszolút kedvenc étele a húsleves, de helyet kapott a listán a bableves, a rántott hús, a lecsó és a csirkepaprikás is. Ugyan nem ért a TOP10 ételek közé főszereplőnk, a rakott krumpli, de szoros volt a verseny. Amúgy szeretünk rá úgy gondolni, mint tipikus magyar étel, de sok nemzet kedvencei között megtalálhatjuk közeli vagy távoli rokonát, például a franciáknál, de a Balkánon is népszerű ételnek számít. Nyilván ahány ház, ahány ország, annyiféleképpen készítik el, mi most egy autentikus receptet választottuk ki, méghozzá a Youtube sztár, Elek Zoltán rakott krumpliján szemléltetjük az elszabaduló inflációt.

A rajongók által csak Mesternek becézett influenszer arról is híres, hogy szereti a tömlős sajtot, és korábban több receptjében is használta bőséggel, nyilván a rakott krumplijából sem maradhatott ki:

  • 1 kg burgonya
  • 2 fej (lila) hagyma
  • 5 db tojás
  • 250 g (bacon) szalonna
  • 250 g füstölt kolbász
  • 200 g tejföl
  • a tömlős sajt (10 dkg trappista sajt)

Mivel a tömlős sajt árváltozásást a KSH nem követi, ezért mi most 10 dkg  trappista sajttal számolunk.

A rakott krumpli legdrágább összetevője a szárazkolbász, annak az ára drágult a legmeredekebben, de 25 dkg csemegeszalonna ára is nagyot nőtt az utóbbi időben. Legolcsóbb benne a hagyma, bár annak is gyakorlatilag megduplázódott az ára 4 év alatt.

2021 és 2022 között 1 kg burgonya 244 forintról 352-re nőtt, 5 darab tojás 231 forintról 361 forintra, 15 dkg hagyma 43,3 forintról 58,6 forintra, 25 dkg csemegeszalonna 497,5 forintról 665 forintra, 25 dkg szárazkolbász 1007 forintról 1315 forintra, 10 dkg trappista sajt 197 forintról 385 forintra, egy pohár tejföl pedig 176 forintról 328 forintra.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fenti összetevőkből készült étel 2396 forintba került 2021 szeptemberében, 2022 szeptemberében pedig már több mint ezer forinttal többől, 3465 forintból tudtuk kihozni a KSH statisztikai adatai szerint.

Ez 44,6 százalékos drágulást jelent.

(És akkor még a szükséges fűszereket, és az elkészítéshez szükséges energiát nem is számoltuk hozzá!)

80 ezres plusz költség havonta

Egy friss felmérés arra kereste a választ, hogy mennyivel emelkedett az elmúlt hónapokban az egy főre jutó havi élelmiszerkiadás. A kutatásból kiderült, hogy egy négytagú család esetében akár 100 ezer forintot is megközelítheti ez az összeg, ami a magyar bérviszonyok mellett egy nehezen kigazdálkodható többlet terhet jelenthet.

A felmérésen a válaszadók relatív többsége, 35 százaléka azt mondta, hogy egy év alatt fejenként 10-20 ezer forint között emelkedtek meg az ilyen kiadásai, ami egy négytagú család esetében már 40-80 ezer forint is lehet. További 21-21 százalék tette ezt az árnövekedést 5-10 ezer forint közé, illetve 20-25 ezer forint közé. Azok aránya, akik ennél is nagyobb növekedést tapasztaltak mindössze 15 százalék, és aki 5 ezer forint alá tette a havi többletet, azoké 8.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem