6 °C Budapest
Itt a lista: ezekre az élelmiszerekre terjesztheti ki a kormány az árstopot

Itt a lista: ezekre az élelmiszerekre terjesztheti ki a kormány az árstopot

2022. november 8. 11:15

November hetedikén Nagy Márton, miniszter arról beszélt, napokon belül kiderülhet, a kormány milyen termékekre terjeszti ki az árstopot. Elhangzott, hogy szerinte olyan termékekre kell árstopot bevezetni, melyekből a hazai termelés domináns, illetve a szóban forgó termékek esetében a drágulás jelentős, éves szinte 40 százalék feletti volt. A KSH hivatalos statisztikái alapján a Pénzcentrumon most kigyűjtöttük, nagy eséllyel, milyen termékekre érkezhet hamarosan árstop.

Ahogy arról november hetedikén, hétfőn a Pénzcentrum is beszámolt, Nagy Márton arról beszélt egy rádióinterjúban, hogy szerinte olyan termékekre kell árstopot bevezetni, melyekből a hazai termelés domináns, illetve olyan termékekben kell gondolkodni, melyek áremelkedése kiemelkedő volt, meghaladta a 40 százalékot. A miniszter ezen felül elárulta azt is, hogy a kormány a következő napokban dönthet az élelmiszer-árstop kiterjesztéséről más termékek esetében.

Azt azonban ennél pontosabban nem lehet tudni, milyen termékek lehetnek érintettek, a 40 százalék feletti drágulás viszont irányadó. Igaz, temérdek ilyen terméket találni most Magyarországon. A Pénzcentrumon a legfrissebb KSH statisztikák alapján ki is gyűjtöttük, mely termékek lehetnek potenciálisan érintettek.

Árstop – második menet

Ahogy a listán láthatjuk, jócskán van olyan termék, amiből válogathat a kormány, milyen termékekre terjessze még ki az árstop intézményét. Fontos különbség tétel lehet azonban Nagy Márton azon információmorzsája, hogy a szóban forgó termékek esetében a hazai termelés legyen domináns. Ezen felül fontos lehet a törvényhozás számára az is, hogy leginkább az élelmiszerek drágulása okoz nagy problémát a lakosság egésze számára, ezért várhatóan az újab árstopos körben is valószínűleg élelmiszerek fognak szerepelni. Ezek alapján simán árstopos lehet

  • a trappista sajt,
  • többféle liszt (nem csak a búzafinomliszt),
  • kenyérfélék,
  • gyakorlatilag az összes tejtermék, ami a listán van, a tejföltől, a vajon, margarinon át, másfajta tejtermékekig (nem csak a 2,8 százalékos UHT),
  • a csirke többi része, nem csak a mell,
  • olyan zöldségek mint a káposzta, burgonya
  • a tojás, és az ebből készült tojásos tészták.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 1. szerda
Ignác
5. hét
Február 1.
A civilek napja
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?