3 °C Budapest
Főzés nélküli fusilli tészta háttér

Sok magyar kedvence tűnhet el a boltok polcairól: megjelent a tésztatörvény, rengeteg terméket érint

2025. december 17. 09:05

Megjelent a Magyar Közlönyben az agrárminiszter rendelete, amely szigorítja és pontosítja a száraztésztákra vonatkozó minőségi és kategorizálási előírásokat. Az új szabályozás célja a jobb minőségű termékek megkülönböztethetősége és a fogyasztók egyértelműbb tájékoztatása.

Megjelent a Magyar Közlönyben az agrárminiszter rendelete, amely módosítja a száraztésztákra vonatkozó kötelező előírásokat a Magyar Élelmiszerkönyvben. A változtatások célja a magasabb minőségű termékek előállításának ösztönzése, valamint az egyes száraztészta-típusok egyértelműbb megkülönböztethetősége, igazodva a fogyasztói igényekhez és az élelmiszeripari innovációkhoz.

A rendelet részletesen szabályozza a friss tojásos, illetve friss tojással készült száraztészták alapanyagaira vonatkozó minőségi követelményeket, beleértve a friss teljes tojáslé felhasználását is. Emellett önálló kritériumrendszert kap a teljes kiőrlésű száraztészta-kategória, reagálva az egészségtudatos táplálkozás térnyerésére és a megváltozott fogyasztói szokásokra.

A fogyasztók pontosabb tájékoztatása érdekében megszűnik az eddigi „egyéb száraztészta” gyűjtőkategória, helyette az ízesített, dúsított és színezett száraztészták külön kategóriába kerülnek. A szabályozás egyúttal kivezeti a savfok mint minőségi paraméter alkalmazását, mivel az a gyártási folyamat során nem befolyásolható, és mérése sem kellően pontos.

Az új előírások a kihirdetést követő harmadik napon lépnek hatályba, ugyanakkor 18 hónapos átmeneti időszakot biztosítanak a gyártóknak. Ez idő alatt még előállíthatók és forgalomba hozhatók a korábbi szabályoknak megfelelő termékek, amelyek a minőségmegőrzési idejük végéig a boltok polcain maradhatnak.

Mit mond az új Élelmiszerkönyv?

Az előírás kimondja többek között, hogy a búzaalapú száraztészták megnevezései kizárólag akkor használhatók Magyarországon, ha a termékek megfelelnek a Magyar Élelmiszerkönyv követelményeinek, és pontos fogalmi meghatározásokat ad az egyes tésztatípusokra. Aprótésztának minősülnek a 100 milliméternél rövidebb formák, míg szálastésztának a 100 milliméternél hosszabbak; részletesen definiálja továbbá a friss teljes tojáslevet, amely kizárólag A osztályú tojásból, adalékanyag nélkül, legfeljebb 48 órás hűtött tárolást követően használható fel.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A gyártás és jelölés szabályai szerint a tojásos száraztészták csak friss teljes tojáslével, pasztörizált teljes tojáslével vagy tojáskészítménnyel készülhetnek, a tojástartalmat pedig a felhasznált tojások darabszámában kell megadni kilogrammonként. A „friss tojásos” vagy „friss tojással készült” megjelölés kizárólag friss teljes tojáslé alkalmazása esetén használható, míg a „teljes kiőrlésű” jelző csak akkor tüntethető fel, ha az összes felhasznált őrlemény 100 százalékban teljes kiőrlésű búzából származik.

A minőségi követelmények részletes érzékszervi és fizikai paramétereket határoznak meg: a száraztésztának repedésmentesnek, egyenletes színűnek kell lennie, főzés után rugalmas állományt kell mutatnia, nem ragadhat össze, a szétfövés mértéke pedig legfeljebb 10 százalék lehet. A maximális nedvességtartalom 13 százalék, a tojásos termékeknél pedig a megengedett negatív eltérés a feltüntetett tojástartalomtól 15–25 százalék között mozog, a deklarált tojásszám függvényében.

A termékcsoportok külön szabályozás alá esnek: a tojás nélküli száraztészta kizárólag búzaőrleményből és vízből készülhet, míg a tojásos száraztészta legalább 1 tojást kell tartalmazzon kilogrammonként, a durum száraztészta pedig kizárólag Triticum durum őrleményből állhat. A tojásos és tojásos durum száraztészták megnevezésében kötelező feltüntetni a tojástartalmat – például „4 tojásos” –, a minőségi ellenőrzést pedig egységes, szabványosított vizsgálati módszerekkel kell elvégezni.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
A kommentkezelési szabályzatot itt találod.
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2025. december 17. szerda
Lázár, Olimpia
51. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2025. december 17. 16:31