2 °C Budapest
A shopping cart with grocery products in a supermarket

Őrületes élelmiszerdrágulás: van olyan termék, aminek az ára 235 százalékkal nőtt egy év alatt

2022. szeptember 24. 14:06

Legnagyobb mértékben a padlizsán drágult, 235 százalékot, de a szemes kávé ára is kilőtt: 137 százalékot drágult egy év leforgása alatt. A nagy camembert sajt 82 százalékot, a 20 dkg-os bio vaj 72 százalékot, a brie sajt 78 százalékot, a cukkini pedig 66 százalékot.

Ahogy arról korábban a Pénzcentrumon is beszámoltunk, az éves infláció mértéke, 2021 augusztusa és 2022 augusztusa között 15,6 százalék volt. A brutális átlagos éves drágulás azonban csak a jéghegy csúcsa, ennél a számnál egyes termékeknek sokkal kegyetlenebbül nő az ára. Az élelmiszerek átlagos árnövekedés például már 30,9 százalékos, de a tartós fogyasztási cikkekért is átlagosan 14,8 százalékkal kell többet fizetni, mint tavaly ilyenkor.

A KSH adatai szerint is hajmeresztő, hogy egyes termékek átlagos fogyasztói ára mekkora mértékben lőtt ki egyetlen év leforgása alatt, a Reddit nevű közösségi oldalon azonban körbefutott egy kép, melyen a Lidl áruházlánc tavalyi és idei árait lehet összehasonlítani. A feltöltő szerint az applikáció őrizte meg virtuális blokkjait, így könnyen hozzáférhet a tavalyi pontos árakhoz.

A kép tanúsága szerint legnagyobb mértékben a padlizsán drágult, 235 százalékot, de a szemes kávé ára is kilőtt: 137 százalékot drágult egy év leforgása alatt. A nagy camembert sajt 82 százalékot, a 20 dkg-os bio vaj 72 százalékot, a brie sajt 78 százalékot, a cukkini pedig 66 százalékot.

Vezetjük az európia listát

Ha csak az élelmiszerek árdrágulását vesszük figyelemben, akkor a magyar áremelkedés nem talál legyőzőre. Az egész Európai Unióban ugyanis a hazai drágulás mértéke a legnagyobb. Az Eurostat számításai szerint egészen pontosan

34 százalékkal nőttek átlagosan az élelmiszerárak 2021 és 2022 augusztusa között.

Az adattal rendelkező európai országok (33 ilyen van) közül egyébként csak Törökországban magasabb az élelmiszerárak átlagos drágulása, igaz, itt sokkal, összesen 89 százalékkal a vizsgált időszakban. Ha maradunk az EU-nál, akkor a litván élelmiszerek átlagosan 30,1, a lett élelmiszerárak pedig 26,3 százalékkal nőttek egy év alatt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?